Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 34

 
     

 

 

 

   
     
  Zondag 23 augustus 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 166

 

Gewicht: 61,7

Temperatuur: 36,3

 

Kort

Ik hou het heel kort vandaag.

De Beverwijkse Bazaar wil zich niet aan de opgelegde coronaregels van de gemeente houden. Niet verwonderlijk voor een stel vrije jongens, wat een net woord is voor halve criminelen. Ik stel voor dat iedereen er maar gaat plunderen: ze willen geen overheidsbemoeienis en hebben schijt aan de wet. En plundering is altijd datgene wat dergelijke libertijnen over het hoofd zien.

Sociopaten zijn eerder geneigd geen mondkapje te dragen en zich aan andere covid-19 regels te houden. Ik wist al dat mensen als Trump en Willem Engel psychische hulp nodig hebben. Je zal maar in dat rijtje aansluiten, toch Maurice?

 

Dan zag ik nog een interessante aflevering van Zomergasten, voor wat ik zag dan. Ik sliep ook al door de Tatort heen. Ik was moe, ik fietste naar een bankje langs de Amstel voor een goed gesprek en een bak friet van Friet van Oost.

Ik ga verder slapen. Morgen meer.

 

Voetnoot: Walter Lure stierf. Beurshandelaar in New York maar meer bekend van Johnny Thunders' Heartbreakers. Hij schreef zijn eigen necrologie, zijn eigen requiem.

 
     
 

Batman uit de buitenwijk -
Een verhaal in zes delen [2]

vorige

Toen brak corona uit en stonden zijn vertrouwelingen opeens in een kwaad daglicht. Buren riepen al dat dat spookhuis maar eens aangepakt moest worden, wie weet verspreidden ze het wel. Je had het in China gezien.
Misschien is het wel een kinderlokker, werd er op de buurtapp gesuggereerd. Hij zit daar maar in dat grote huis op zijn zolder. Zonderling. Je kon nooit weten.

Willie sprak er niet over. Hij vertelde overal alleen maar dat vleermuizen immuun waren, door een unieke constructie in hun dna.

Het feit dat hij over dna sprak maakte het voor de buren helemaal helder: hij was een kinderlokker want die hadden ook altijd dna. Dat is altijd het eerste wat ze zoeken bij die viezerikken, daar zijn ze aan te herkennen, aan dna, kinderlokkers, stond er nu op de buurtapp.
Hij zou zijn ouders ook wel vermoord hebben. Zulke aardige mensen.

 

 
 

 

 
     
  Zaterdag 22 augustus 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 165

 

Gewicht: 61,9

Temperatuur: 35,9

 

Sportjournaal om het sportjournaal alleen

In de Volkskrant werd het eindelijk ook duidelijk dat het nogal vreemd is dat we al die tijd geen sport hebben gehad (heerlijk!) maar dat het Sportjournaal onverminderd door ging. In het begin nog met mededelingen wat er allemaal niet doorging en dat er niet gesport kon worden. Maar dat was de domste sportkijker na een tijdje ook wel duidelijk. En ik kan me voorstellen dat zoiets natuurlijk langer duurt. Maar op een gegeven moment zaten ze alleen nog maar te vertellen wat er op dat moment had kunnen gebeuren en voor de rest ging men terug kijken op oud nieuws. Hoe diep kan je zinken.

 

Coronastiekemerds

Iets meer dan de helft van de keren lukt het de GGD niet de bron van de coronabesmetting te achterhalen.

Logisch. Hoe loopt men het op? Door intiem contact. Binnen het gezin is dat voor te stellen, daarbuiten heeft men wat te verklaren. Wat valt er allemaal onder intiem contact? Vreemd gaan bijvoorbeeld (niemand in de krantenartikelen wil het uitspreken maar drie kwart van de detectives op tv gaat erover) en misschien een aantal andere dingen die men liever thuis niet vertelt. Dus zegt men niks.

 

Dan kan je maar een ding doen: constant naar buiten brengen dat mensen die hun bronnen niet prijsgeven vreemd zijn gegaan - of nog beter homo-ontmoetingsplaatsen hebben bezocht. Dat zal er een beetje meer druk op zetten om openheid te geven (want openheid is nodig om een tweede golf in de kiem te smoren).

Zodat tenminste al die mensen die met hun ex naar de bioscoop zijn geweest (je zou haar niet meer zien!) of weer eens in de kroeg hebben gehangen (je zou niet meer drinken!) of doelloos door de stad hebben gebanjerd (je zou je tijd niet meer verdoen!) - de kleine vergrijpen dus - de waarheid vertellen.

 

Bij het gele bord: dit zijn de borden die de Gemeente Amsterdam heeft geplaatst om de mondkapjesplicht aan te geven. Vormgeving is zo belangrijk. Dit straalt het werk van het neefje van de slager die handig met de PC is uit. Dat rode bolletje met ogen, is dat de maan die in het IJ zakt? Het neefje heeft nog net geen Comic Sans gebruikt.

Ik heb geen moeite met een mondkapje, maar zou ik aangeklaagd worden, ik zie dit niet als een bord dat een verplichting oplegt.

Tussen alle reclameborden ziet men dit makkelijk over het hoofd. Een prutsadvocaat veegt deze plicht op basis van dit bord alleen al van tafel.

 

 
   

Batman uit de buitenwijk -
Een verhaal in zes delen [1]
Willie Klakkelaars had een eenzame jeugd. Zijn ouders verwaarloosden hem. Het grootste gedeelte van de tijd bracht hij alleen door op zijn zolderkamer, die ook nog eens bewoond werd door vleermuizen. Hij had zijn vader ervan verteld, die had ja ja gezegd en andere keer en verder geen tijd gehad. Zijn moeder had hem gezegd dat het zijn eigen schuld was, had hij de ramen maar niet moeten openzetten.
De vleermuizen bleven dus.


En het is met alles wat niet over gaat: je kunt er maar beter mee leren leven, als je die optie hebt.
De vleermuizen waren alles wat hij had, hij ging zich eraan hechten. En de vleermuizen wenden aan hem.
In de bibliotheek las hij alles over die dieren. Hij was er altijd mee bezig, al zijn spreekbeurten op school gingen erover. Het was zijn enige gespreksonderwerp. Op school noemden ze hem spottend Batman.


Toen zijn ouders vlak achter elkaar overleden, ze konden niet zonder elkaar, bleef hij in het huis wonen. Hij had de grotere slaapkamer kunnen nemen, maar hij bleef op zijn kleine zolderkamertje. Bij zijn vrienden, de vleermuizen.

 
     
  Vrijdag 21 augustus 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 164

 

Gewicht: 61,8

Temperatuur: 37,2

 

Acute theeallergie

Artsen denken dat Navalny een stofwisselingsstoornis heeft. Dat klopt, dat krijg je door gif. Poetin gaf aan dat de beslissing of hij mocht vertrekken bij de artsen ligt en die gaan dan zeldzame ziektes verzinnen. Plotseling optredende dodelijke theeallergie. Daarbij denkend aan hun drie collega's die plots uit het raam vielen.

Het is natuurlijk niet alleen een waarschuwing aan de Russische oppositie, maar ook een demonstratie van lef aan Loekasjenko en een waarschuwing voor de oppositie daar.

Maar je mag hopen dat ze ook zo bedreven zijn in vaccins als in gif.

 

De kleuterscholen zijn nooit dicht geweest

Laatst was er een man op tv die kwam uit een rood land terug. Hij werd gevraagd of hij in quarantaine ging. 'Ik zie het nog even aan,' zei hij. Je bent wellicht besmettelijk maar je kijkt nog even. Gewoon nog even door met alle normale dingetjes, feestje, borreltje, werk, school van de kids, opa, oma en als er groene pus uit de oren komt kan dat altijd nog. Als ze een zombiefilm kijken weten ze precies wat moet gebeuren. Dan wel.

In Brazilie was er een supermarkt-medewerker overleden in de supermarkt. Geen corona, gewoon het hart eens. Ze hadden er wat dozen omheen gezet en wat parasols overheen gelegd om hem aan het zicht te ontnemen. Zodat de supermarkt open kon blijven. Als je in de nacht een meisje op een dijk dood rijdt, rij je ook door. Dit zijn de mensen aan wie we volwassen handelen toedichten.

Toch mijn regel toepassen: Kijk eerst of het bij Monopoly werkt of bij Mens Erger Je Niet ('we verzoeken je het aantal ogen van de dobbelsteen vooruit te gaan maar je moet dit zelf beoordelen'). De meeste mensen kunnen geen complexe inschattingen maken. Daarom zijn er verkeersregels en geen verkeersoverwegingen.

 
     
  Donderdag 20 augustus 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 163

 

Gewicht: 61,5

Temperatuur: 35,7 (geen coronasymptomen)

 

Wat heb jij ook alweer in je thee?

Hoe noem je ook alweer iemand waarvan iedereen die voor hem werkte in de gevangenis belandt?

En hoe noem je ook alweer iemand die al die mensen dan vervolgens vrij laat?

Kijk ik heb ook eens gedacht om een crowdfundingactie in Amerika te beginnen om een muur aan de noordelijke grens te bouwen om de Mexicanen buiten te houden. Totdat ik me bedacht dat de mensen die voor zulke muren geven niet doorhebben dat het een slechte grap is.

Je mag geen gebruik maken van de domheid van mensen, dat doen alleen gevaarlijke politici en andere afzetters.

 

Ondertussen blijft Trump maar goede vrienden met Poetin, wellicht uit ontzag hoe die met de oppositie omgaat. De vorige Amsterdamse burgemeester werd wel eens verweten dat hij de lieve vrede wilde bewaren door overal maar kopjes thee te gaan drinken. Meneer Trump ga vooral eens een kopje thee bij Poetin drinken.

 

Bol.com doet nu ook zwarte piet in de ban, vanwege voortschrijdend inzicht. Misschien moeten die pro-pieten dus nu maar eens gaan inzien dat zij dat niet hebben, voortschrijdend inzicht. Misschien dat dat het aardig doet in je Hyves-profiel, maar in de echte wereld niet.

 

Meneer Dwight van de afdeling crediteurenbeheer zou anders de hele dag hebben kunnen vertellen dat hij om die reden zijn bestelling bij Bol.com dus mooi had teruggestuurd. Maar met dat thuiswerken had hij het zijn vrouw al zes keer verteld, die nu al automatisch 'ja ja' zei als hij weer geluid maakte. 'Ja Dwight, een hoesje voor je bril retour. Misschien krijg je wel een Verzetskruisje.'

 

En dan zou ik ook nog even willen weten waarom we wetenschappelijk onderwijs geven aan studenten die niet begrijpen dat je je aan wetenschappelijk vastgestelde coronaregels moet houden. Om ze iets te leren dat ik al op de Lagere School leerde?

 

En dan die mensen die klagen over mondkapjes. Ja het is iets als brommerhelmen, veiligheidsgordels, zwemvesten, parachutes, doorlekluiers en condooms. Je merkt het achteraf dat je ze beter had kunnen dragen.

De meeste Nederlanders zijn hoe dan ook nog nooit in een situatie geweest dat ze een mondkapje om moesten. Het klinkt allemaal als een liefhebber van harpmuziek die klaagt dat ie verplicht oordopjes in moet als hij naar een heavy metalconcert gaat. Nou, je gaat er niet heen.

 

Je vrijheid wordt pas ingeperkt als je de boeken niet meer mag lezen die je wil lezen, maar goed die las je toch al niet. Het gros der mensheid is hun leven lang een gevangene van hun eigen beperkte geestelijke vermogens. En ik sneer niet naar die mensen die ze niet hebben maar naar al die die ze wel hebben maar niet gebruiken.

Kopje thee?

 

Over thee gesproken: ik heb nog geen berichten gehoord over mensen die Kafka's gezondheidscake van vorige week hebben gebakken. Maar die zullen wel allemaal blakend door de duinen rennen.

 
     
  Woensdag 19 augustus 2020  
     
   
     
  Trump versus Goodyear  
     
   
 

Aflevering 162

 

Gewicht: 61,9

Temperatuur: 36,0

 

Het einde van de actualiteit

Arjan Lubach heeft een nieuw boek uit. Hij zegt daarin dat hij geen interviews meer met de pers doet omdat ze hem verkeerd citeren. En daarom dat boek. Laat ik hem dan even zo citeren: door geen interviews te doen moet iedereen zijn boek kopen. En om zijn boek te verkopen zit hij zelf in de talkshows.

En wat is het grote nieuws? Hij stopt met zijn Zondag met Lubach een actuele satireshow omdat hij geen onderwerpen meer heeft. Oh? De actualiteit houdt per volgend televisieseizoen op? Nu denkt hij misschien dat ik zijn boek ga kopen om die vraag beantwoord te krijgen.

Ik denk er niet aan. Als dit de hoogtepunten zijn, hoef ik dat zelfinterview niet te lezen.

 

Tram-melant

Na dat stukje van gisteren over de tram, meldde zich een tramkenner. De wisseling van de twee lijnen zou een gevolg zijn van een al jaren bij het vervoersbedrijf bestaande wens de lijnenkruising van die twee lijnen vlak voor hun eindpunten uit het tramschema te poetsen. En dat is ook wel logisch. Daarnaast had men voor de ene lijn wel voldoende dubbelkops materieel, voor de ander met een intensiever rijschema waarschijnlijk niet. Overigens komt er in de loop van het jaar meer dubbelkops (en dus ook  deuren aan beide zijden) materieel bij. Op de Marnixstraat is vannacht op het laatste moment nog even een keerwissel aangelegd.

Een verder oud plan van het GVB is om die tram 5 weer zijn oude route te laten rijden en dat is naar het Centraal Station, een gedeelte van het spoor ligt er nog en een brug met een behoorlijk stijgingspercentage wordt in het kader van een nieuwe fietsverbinding al weggehaald.

Om een heel lang verhaal kort te maken: de laatste tram die ik gisteren met stille trom langs mijn huis zag rijden kon wel eens de laatste door mijn straat zijn geweest.

Zoals ik al zei: tramhistorie eindigt meestal heel stil.

 

Om veilig te stellen dat er geen tram meer kan komen, lijkt het wel, hebben ze in mijn straat vandaag aan beide zijden een sleuf gegraven. Voor je het weet woon ik in de Vergeten Straat van Louis Paul Boon.

 

Bij de foto: heb ik altijd een heel goed ding gevonden, brievenbussen op alle trams en bussen richting Centraal Station, die daar dan geleegd werden. Groene oplossing: scheelt postautootjes.

 

Morgen weer meer wereldomvattende zaken. Voor wie niet wachten kan, dit icoon: de Tatra T3 de op een na meest geproduceerde tram, oud maar nog altijd betrouwbaar. Rijdt overal waar het communistisch is of was. Zelfs in Noord Korea, maar dat moeten (gezien de lijst in het Wiki-artikel) tweedehands exemplaren uit de Sovjet Unie zijn. En ik wil meteen op reis als ik die trams zie: ik neem overal waar trams rijden, tram 3 van begin tot eind, om eens te kijken wie er daar langs 'mijn' lijn wonen. Het geeft een beter totaaloverzicht van de stad dan een toeristen tractortje.

 
     
  Dinsdag 18 augustus 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 161

 

Gewicht: 61,7

Temperatuur: 36,5

 

De laatste tram

Vanavond rijdt de laatste tram door mijn straat. Daarna zal die pas eind november 2022 weer rijden. Ik zal het missen. Vooral de eerste tram in alle vroegte, ik slaap in tegenstelling tot de meeste mensen in de straat aan de voorkant en elke ochtend hoor ik hem in een staat van halfslaap. En het lijkt altijd alsof de eerste tram elke ochtend weer zijn spoor moet zoeken door de stad, schoorvoetend alsof de rails 's nachts verlegd hadden kunnen zijn. In de loop van de dag dreunen ze weer, gaan dan harder en lozen snerpend zand als ze remmen voor de bocht. Vooral als de bestuurder of de conducteur naar het toilet moet, want het eindpunt is ook hier. Vroeger was er ook nog een koffiepunt dan gingen ze altijd extra hard dat laatste stuk na het strengelspoor onder de tunnel. Koffie is er nu alleen nog bij het andere eindpunt.

Ik mis de tram nu al. En het zou zo maar eens kunnen dat dadelijk de laatste tram 3 hier langskomt. Die heeft zijn eindpunt al op de route van de 5 gekregen en het laatste stuk wordt nu door lijn 5 (tot voor kort tramlijn 10) gedaan. En dat die simpelweg doorgetrokken wordt tot hier. Die wisseltruc is al eens eerder uitgevoerd. Tramgeschiedenis eindigt meestentijds heel stil.

En november 2022 is nog ver weg. Misschien dat we dan een vaccin hebben.

 
     
   
 

Een foto uit mei 1962. Ik was nog niet geboren, mijn huis stond er ook nog niet, maar de tram reed toen al jaren zijn vaste rondjes. En zou dat eigenlijk altijd doen, behalve toen ze de nieuwe spoorbrug aanlegden. En ooit werd er een oud Haags trammetje het laatste stuk als pendeltram ingezet, maar ik verwacht niet dat ze me dat plezier doen voor slechts een halte.

 
     
 

En verder: de cd Uncovered van Allard JJ - hier besproken - kreeg een mooie recensie op de site van Paradiso, met veel audio en video. Dus lezen, luisteren en kijken!

En dan was er nog het verhaal van de middelmatig presterende Nederlandse amateur-voetballer die grote contracten wist te krijgen bij buitenlandse clubs. Hij had de Hauptmann van Koepenick van de gekte in het profvoetbal kunnen worden, ware het niet een heel naar mannetje.

 
     
  Maandag 17 augustus 2020  
     
   
     
  Ja echt: nu weer oleander.  
     
   
 

Aflevering 160

 

Gewicht: 61,4

Temperatuur: 36,5

 

Poep in je hoofd

Ik meldde me vandaag aan voor de veelbesproken corona-app. Op coronamelder.nl. Ja en ik weet dat nu natuurlijk alle AIFOS (Ancient Illuminati From Outer Space) me gaan achtervolgen. En die gaan nu aan de haal met informatie waar ik zoal koffie drink.

Maar al die mensen die de hele dag op Facebook roepen dat ZE je privacy  stelen, wil ik even waarschuwen voor het feit dat er vanaf morgen ook riool-metingen worden gedaan en dan belandt natuurlijk je hele leven inclusief je gnoom direct in handen van Bill Gates en die gaat hele poepstalen van je jaren bewaren en met behulp van die poepstalen gaat hij dan allemaal bestellingen op jouw naam doen bij Alibaba en dan weten de Chinezen ook dat je vaak nummer 76 met extra pindasaus eet want de slierten en de saus zitten duidelijk in je poepstaal en dat vertellen ze dan aan de Chinees bij jou op de hoek en die zegt dan Ja dat weet ik. Vindt ie lekker die slierten. En dan roept Bill Gates nog dat het met extra saus is. Ja extra saus, altijd.

 

Het goede nieuws is: Alibaba heeft nu ook hoodies met je favoriete saus erop (fuck privacy, mijn lievelings is met de lichtbruine dop), zodat dat duidelijk is en je weer onbezorgd naar de wc kunt. Mits het niet brandt dan.

 
     
 

De Oktober Revolutie

Door zeer effectieve propaganda bestaat al jaren het beeld dat de Oktober Revolutie een massale gebeurtenis was. Misschien dat Lukasjenko dat ook gelooft, dat is een oude communist. Echter je hebt geen massa's nodig.

 

Tijdens de Oktober Revolutie reden de trams en waren de cafes en restaurants gewoon open. De schouwburgen hadden hun normale programma. Volgens betrouwbare bron (Trotski) deden er zo'n 25.000 mensen aan mee, nog geen 5% van de arbeiders van Petersburg. De taak van de meeste was afwachten of gewoon iets bewaken wat niemand van plan was aan te vallen.

Rond het te bestormen Winterpaleis hingen zo'n 10.000 mensen rond, die deden grotendeels niet mee aan de bestorming. Er was namelijk geen noemenswaardige vijand, ze hadden alleen in de weg gelopen en het grootste gedeelte werd in de Sovjet afgehandeld.

Het land dat de Sovjet Unie zou gaan heten ontstond uit een coup binnen de Sovjet. En eigenlijk was het zelfs niet meer dan een coup van Lenin tegen het Centraal Commite van de Bolsjewieken.

Dat er iets gebeurd was merkte men in de stad pas toen hordes mensen straalbezopen met geplunderde dure flessen wijn over straat liepen. De eerste maatregel van de nieuwe regering gold dan ook de 'revolutieplegers': de dronkenschap diende ingedamd te worden. Vele helden van de revolutie brachten de eerste nacht van de heilstaat in de cel door. Een voorbode van wat te komen stond?

 

En een ding weet ik zeker als je de hele gang van zaken volgt: had men in die tijd mobiele telefonie gehad was de Oktober Revolutie als een nachtkaars uitgegaan. Het meeste lukte omdat beslissingen konden worden genomen bij afwezigheid van tegenstanders.

Verder was de situatie al tijden chaotisch en niemand was nog bereid, in staat of bij machte de zittende regering te verdedigen. De paar soldaten die dat hadden moeten doen, waren vertrokken omdat ze honger hadden en zaten in de restaurants. Politici liepen weg uit de Sovjet.

 

De regering beschikte in het Winterpaleis nog over precies een telefoon die op zolder stond waarvan de tegenstanders waren vergeten de draad door te snijden. Daarmee konden bevelen worden gegeven die niet opgevolgd werden, zo er al bevelen kwamen. Men had twee auto's kunnen vorderen.

En niet alleen aan de kant van de Voorlopige Regering van Kerenski (die zelf de stad uit was) werd geblunderd. Ook van de kant van Lenin. Geschut dat van groot belang was, bleek toen het gebruikt moest worden slechts museale waarde te hebben. Het geheel had in zes uur geregeld kunnen worden, door eigen incompetentie duurde het vijftien uur langer. Het plan voorzag - alles was slecht geregeld maar dit was specifiek verordineerd - in het hijsen van een rode lamp. Er was geen rode lamp. Van vele revolutionairen was het hun grootste bijdrage aan de rode dageraad dat ze uren zinloos naar een rode lamp hebben gezocht.

Lenin liet het ook op beslissende momenten afweten en het was dankzij Trotski dat de coup toch doorging. Maar de trams reden al die tijd op tijd. En de theaters zaten vol.

 

De Revolutie zoals we die kennen was er alleen in de Oktober van Eisenstein.

 

Bron: [oa] Orlando Figes: Tragedie van een volk (De Russische Revolutie 1891-1924) - Ja hoor, alweer Uitgeverij Rainbow.

 
     
     
     
 

(c) 2000-2020 Dieter Bruls