Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 30

 
     

 

 
     
     
  Zondag 26 juli 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 138

 

Gewicht: 61,8

Temperatuur: 36,6

 

Als lemmingen

Leren uit geschiedenis is een vreemd idee als je ziet dat mensen nog niets leren uit iets dat heel recent gebeurde. De situatie met corona is nu als die begin maart, zelfs erger, we weten wat er gebeuren kan, maar we weigeren maatregelen te nemen.

En net als bij vervuiling moet je de kosten terughalen bij de veroorzakers, dwz de overtreders van de regels. Iemand moet de komende lockdown betalen, laat het die zijn die er schuld aan zijn.

Uit geschiedenis is nog nooit iets geleerd, als dat uit recent verleden al niet gedaan wordt.

 

Men verwacht van wetenschap altijd dat het dingen zeker weet. Wetenschap weet bijna nooit iets zeker: het is de voortdurende twijfel die aanzet tot steeds verder zoeken.

Als je dingen zeker wilt hebben moet je naar de markt gaan of de camping: daar hebben ze allemaal zekerheden voor je.

Of je pakt een duizenden jaren oud godsdienstig boek, vol zaken waar je niet aan mag twijfelen. Maar over een pandemie zullen ze je niet meer zeggen dan dat het een straf van god is. Een oplossing staat er niet. Als u dat zekerheid genoeg is?

Of ik geef u er een: als u uw huidige gedrag niet per direct aanpast gaat het weer fout. Dan herhaalt de geschiedenis zich.

 

Tot besluit een Rolling Stones-nummer dat ze in eerste instantie hooguit geschikt vonden voor een andere band (let op het nummer op de b-kant!), die er overigens niet mee scoorden. Het is er eentje dat in je hoofd blijft zitten, vooral ook omdat er iemand (Phil Spector) helemaal losgaat op een klokkenspel.

 

Verder graag tips wat ik in de Volkskrant en NRC van afgelopen weekend absoluut moet lezen (ik ben er niet aan toe gekomen).

 

Bij de afbeelding: de drie bekendste Belgische wetenschappers: professor Barabas (Suske en Wiske), professor Adhemar (Nero) en professor Zonnebloem (Kuifje).

 
     
  Zaterdag 25 juli 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 137

 

Gewicht 61,7

Temperatuur: 36,3

 

De deur uit

Vandaag ondernam ik weer eens - na al die maanden - een echte sociale activiteit. Goed ik had met mijn verjaardag met iemand op een bankje gezeten en er was een enkele keer iemand ten bezoek toegelaten. Maar iets met brunch en museumbezoek, nee.

 

Wear a mask-oproep voor betreden van een winkel

 

Omdat ik me voorgenomen had de regels weer strenger toe te passen, kwam ik doodmoe thuis: ik had alles te voet gedaan (ik ga dus niet met het OV) en had mijn Japanse 95%-mondmasker de hele weg op met mijn cowboymasker (voor de overige 5%) er nog voor. En uiteindelijk kwam ik met zuurstofgebrek thuis.

Dus een kapje of corona, het loopt op hetzelfde uit: je krijgt geen lucht meer. Maar toch kies ik voor een mondbedekking.

En het viel me op: steeds meer mensen dragen nu ook op straat een mondkapje. Mensen zijn bang dat ze voor gek lopen als ze de enigen zijn (vreemd: niemand herkent je!) en er komt langzaam een omslag.

 

 

Hoera horeca

Ik moet zeggen, de restaurants hebben zich wel verbeterd: eindelijk tafeltjes met voldoende afstand, ruitjes ertussenin. Geen aanwaaiend rifraf dat maar wat binnen loopt en zich op de eerste de beste tafel werpt, nee, reserveren, netjes melden en gezeten worden.

 

Willem van Genk, ondergewaardeerd kunstenaar

Willem van Genk: Praag (pentekening, gemengde technieken op hardboard, 1963)

 

Ik bezocht de tentoonstelling Woest van Willem van Genk in het Outsider Art Museum voor de tweede maal en deze keer was het licht beter en had ik minder last van mijn ogen bij buitenkomst.

Van Genk kan je het best omschrijven als iemand met fixaties die zich niet fixeren kon. Toen ik ontdekte dat zijn favoriete klassieke muziek Beethoven en Shostakovich was, schrok ik toch wel even.

 

Tegen dat licht was het ook verstandig om weer eens de deur uit te gaan.

 

Morgen het verhaal hoe ik Gorbatsjov ontmoette dan maar?

 
     
  Vrijdag 24 juli 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 136

 

Gewicht: 61,7

Temperatuur: 36,4

 

Brood van gisteren

Gisteravond voor het slapen gaan moest ik opeens aan de krentenbollen van de Faculteit der Letteren aan de Herengracht denken. Keitjes leken het, qua vorm, qua hardheid en qua vullen van de maag. Maar wij leefden erop. Het was ons ontbijt en we kwamen er de dag op door. Onderweg een ontbijtje halen en uit lunchen deden studenten toen nog niet.

Zeker voor de studenten die van buiten de stad kwamen was dit volkorenbrood met zuurdesem en noten een novum. Voor ons was het hoogste dat je op broodgebied kon krijgen een zacht wit kadetje.

 

Ik wist de naam van de bakker na 40 jaar nog (ja meneer Trump, over goed geheugen gesproken) en zocht hem op internet. Hij zat op de Bellamystraat en het bleek uiteindelijk een heel klein zaakje, Paul Annee.

Vandaag ging ik erheen. 'Ze zien er nog precies hetzelfde uit als veertig jaar geleden op de universiteit,' zei ik en schrok daar zelf van. De verkoopster niet. Ze dacht misschien aan stoomtreinen en vrouwen met hoepeljurken die in volzinnen spreken.

Ze liet het echter niet merken. 'Als ze nou ook nog net zo smaken,' zei ze heel adequaat.

En dan doen ze. Hele lessen Middelnederlands lexicon liggen weer op het puntje van mijn tong. Het smaeckt naer mere.

 

Grote gebeurtenissen

Tien weken terug had ik het over grote geschiedkundige gebeurtenissen tijdens mijn leven. Ik heb nog twee dingen gevonden. De lijst zullen ze niet halen, want ze waren vooral ingrijpend in de landen waar ze plaats hadden. Maar toch:

Op 3 september 1967 werd in Zweden het rechts rijden ingevoerd, daarvoor hadden ze links gereden. In een uur tijd moest gewisseld worden. Alle verkeersborden en stoplichten die vooraf rechts waren gehangen moesten uit de afdekking gehaald worden. Er werd een uitgebreide mediacampagne gedaan olv Olof Palme, die toen nog minister van voorlichting was. Ik neem aan dat geen Zweed het gemist heeft: Dagen H.

 

Groot Brittanie had ook zo'n dag. 15 februari 1971, Decimal Day. En hoe graag zouden Farage en zijn bende criminelen die dag ook willen terugdraaien. Het Britse geld werd die dag van een 2x12-tallig stelsel veranderd in een decimaal.

Tot die tijd werd het Britse geld je nog wel eens uitgelegd, na die tijd werd het alleen moeilijk als ze het oude systeem erbij haalden en nieuwe pencen en oude door elkaar gingen gooien. En dan die vervallen munten die wel nog in omloop en die oude namen die nog in gebruik bleven.

 

Kijk en dan hebben wij het moeilijk met 1 meter 50. En helemaal als we binnenkort een nieuw systeem invoeren: want hoeveel smoot is dat?

 
     
  Donderdag 23 juli 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 135

 

Gewicht: 61,2

Temperatuur: 36,3

 

De Totale Opheffingskoning

Eens in de zoveel tijd staat zijn advertentie in de krant, steeds, al die jaren, heeft hij totale opheffingsuitverkoop.

Zijn advertentie valt tegen wil en dank op: sinds jaar en dag is die geschreven, vroeger in zwart wit, tegenwoordig ook met kleurelementen. Jacques Gans moest met zijn Pamflet ondanks het voornemen een handgeschreven blad te maken overstappen op gezette tekst omdat de cliche's tegen de verwachting duurder waren. Ik denk dat dat nog steeds zo is.

En doordat het heel knullig oogt, valt de advertentie mij elke keer op (als advertentie dus heel geslaagd!). Voor de opmaak-redacteur zal het een vloek zijn: bijna een hele mooie krant klaar, komt hij op de valreep met zijn advertentie. En zijn sigarenas. Werkten je ouders zich daarvoor uit de naad om jouw kunstacademie te betalen?

 

Het zal dus ook niemand ontgaan dat hij elke keer opheffingsuitverkoop heeft, totale leegverkoop van zijn Perzische tapijten. Een aanbeveling lijkt me dat niet.

Dat het een hij is weet ik welhaast zeker. Zo'n morsige zakenman van de oude stempel, beetje een sjacheraar. Hij is overtuigd dat zetten extra kost, op computers heeft hij het (gelukkig) niet zo en op kantoor heeft hij iemand die heel net kan schrijven. Met een liniaal doet hij wat verfraaiing erbij. En achter zijn wervende teksten wordt fiks geuitroeptekend.

Ik zet De Zeiling 2 in Hendrik Ido Ambacht op mijn lijst van uitstapjes.

 

Transkarpatie

Ik heb me lange tijd geleden voorgenomen om de Peter R de Vries aangaande Transkarpatie te worden. Dus dat ze mij bij een talkshow vragen telkens als de Transkarpatische kwestie weer eens aangesneden wordt. Roethenie in de bredere zin mag ook. Of de Roetheense taal. Want centraal gelegen tussen het Oost, West en Zuid Slavische taalgebied lijkt me die meest breed inzetbare Slavische taal en heel verstandig die dus te leren. Het is misschien zelfs de bakermat van de Slavische cultuur (maar dat beweer ik dan vooral als Speciaal gevolmachtigde van Roethenie). En de taal heeft weinig native speakers. Dan doe je het niet zo snel fout: meer zelfs, elke poging wordt al enorm gewaardeerd.

Ik zal u de komende tijd deelgenoot maken in de hele geschiedenis van het land Transkarpatie. In deel 1 behandel ik de ochtend, deel 2 beslaat de middag en deel 3 de avond en de nacht. Want het land bestond precies een dag. Tevens krijgt u een compleet overzicht van alle postzegels en valuta. Uitgebreide levensbeschrijvingen van alle presidenten wordt aan gewerkt.

En aan het eind van het verhaal zal blijken dat Transkarpatie het beste spreekbeurtonderwerp aller tijden is.

O ja en het land was helemaal coronavrij.

 

Uitstapje twee dus. Ik stond al eens eerder klaar om vanuit Kosice door te reizen naar Uzhgorod (nu Oekraine) maar toen werd de MH17 uit de lucht geschoten. De keer daarvoor stond ik nog aan de Sovjetgrens en verhinderde dat en een bruiloft met varkensslacht de verdere reis. Dus stak ik in de nacht illegaal de Sovjetgrens over.

 
     
  Woensdag 22 juli 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 134

 

Gewicht: 61,9

Temperatuur: 36,6

 

Covered

Ik was even in een boekwinkel vandaag. En ik zag het: het desinfecterend pompje aan de deur werd genegeerd. De anderhalve meter is hevig gekrompen. En mondkapjes heeft niemand op, behalve hier en daar een (meestal Aziatische) toerist. Van mij mag die draagplicht.

Ik ga vanaf nu weer alle winkels mijden. Alleen voor voedsel maak ik een uitzondering.

Want erger wordt het. Het meisje bij de broodkraam had het zelfs over wat er in september gebeurt als iedereen terug is van daar waar de coronaregels vergeten worden of de familie in de armen gesloten wordt.

Ik verwacht ook niet dat iedereen zijn verblijf in risicogebieden gaat melden: je moet eens zien hoe risicomijdend mensen zijn als het risico van twee weken thuisquarantaine op eigen verlofuren bestaat.

 

Uncovered

Op de voorkant staat een Telecaster. Een die wat jaren R'n'R heeft moeten doorstaan. Geen Les Paul of Stratocaster, dat zijn apothekerszonengitaren.

De plaat Uncovered van Allard JJ is net zo. Doorleefd. En luisterend weet ik dat er meer aandacht moet komen voor de gerijpte muzikant: de muzikant die tijd heeft genomen om nummers te schrijven, te laten groeien, te schrappen, te polijsten zonder de scherpe randjes weg te slijpen. En die inmiddels weet hoe het klinken moet, zonder de waan van de dag.

Goed geproduceerd. Teruggrijpend op oa oude Stiff-producties (denk aan Nick Lowe en Dave Edmunds): en dat betekende het maximale halen uit minimale middelen. Geen plat geluid maar ook geen bouwwerk waar je door het geluid de muziek kwijt raakt.

14 afwisselende songs met een kop en een staart. Steeds heb ik andere associaties en wisselende referentiekaders. Rock'n'Roll-thematiek, maar met een volwassen blik, zonder de cliches. Fillers staan er ook niet op, sommige nummers hadden hooguit iets langer mogen duren omdat er nog meer in zat.

Vaak gaat het over missen, het missen van de plaatsen waar je geweest bent, de tijden die je geleefd hebt, maar dan toch weer de wetenschap dat je het niet anders zou doen. Missen niet uit terugverlangen maar om het terug te vinden en verder te ontdekken. Alle andere paden ook bewandelen met de zekerheid dat je toch weer bij jezelf uit komt. Ik zei het al, volwassen. Een rijp album dus.

 

Allard JJ (Jolles) maakt op deze site al sinds jaar en dag het jaarlijkse muziekoverzicht. Dit jaar overweeg ik voor het eerst een redactioneel ingrijpen als zijn album er niet op staat.

 

 
 

Vanaf 7 augustus te downloaden op Bandcamp. Meer gegevens volgen.

Ik doe tot de officiele release geen beeldmateriaal. Dus een oud L'Attentat-singeltje.

 

 
   

[tekst loopt door]

 
   
     
 

Undercover

Bij groente en zuivel moet je opletten dat het niet teveel kilometers maakt. Maar Duitsland en Belgie zijn niet echt veel verder dan 'eigen' land. En die Nederlandse boeren kunnen even massaal de mestvaalt op..

Net zo min ik nog zaken bezoek die aangesloten zijn bij de Koninklijke Horeca Nederland.

En ik vrees dat deze lijst nog gaat groeien.

 
     
  Dinsdag 21 juli 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 133

 

Gewicht: 61,7

Temperatuur: 36,8

 

Als de milieustraten geen naam meer hebben

Er is een test waar je kleuters de keuze geeft tussen een snoepje nu, of ook nog een tweede als ze het eerste een half uur laten liggen. Nederland kon niet wachten op het tweede snoepje. Ze kregen vrijheid en de besmettingsgraad is gevaarlijk gestegen.

Ik hou me nog aan de regels die in het begin golden: ik ga nog steeds niet onnodig de deur uit en ik ga dit de komende weken nog wat strenger toepassen.

 

[Tekst door onder foto]

 

Dat mensen geen verantwoordelijkheid kunnen nemen zie je dagelijks bij de vuilcontainers. Toch zeggen ze het in elk sollicitatiegesprek.

 

Ik sprak vandaag toevallig de voorzitter van de veiligheidsregio's en ik had het hem moeten voorstellen: stel de Nederlander een ultimatum. De R moet weer ruim onder de 0 en anders gaat de horeca dicht, zodat in ieder geval hier een gezamenlijke inspanning moet: je krijgt je tweede snoepje niet en het eerste spuug je nu meteen uit.

 

Iedereen die naar een risicogebied op vakantie is geweest moet twee weken thuisblijven en dat gaat van de eigen vakantiedagen af. Mensen moet je soms leren hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en dat werkt meestal alleen als het hun iets kost.

De besmettingen liggen verder grotendeels bij 20 tot 40-jarigen, die zich onterecht tot de jongeren rekenen. En die zou ik willen zeggen: hey boomer, ga distancen!

 

Afgelopen zondag liepen door Enschede weer een aantal Catweazle-fans te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Ze riepen dat zij Nederland waren. En droegen vlaggen op de kop. Ik kon niets anders constateren dat ze aan een welvaartsziekte lijden waar ze in Brazilie en China niet bang voor hoeven te zijn. In de NRC stonden verhalen van gewone mensen uit landen waar de regering lakser optrad. En die waren blij geweest met die strenge regels, want ze zouden er alles voor doen om hun geliefden uit het massagraf terug te halen.

En als er mensen roepen dat zij Nederland zijn dan zeg ik, nee dat ben ik en Erasmus, en Spinoza. En nog wat mensen - waar ze ook geboren zijn - die voor de redelijkheid en de wetenschap staan.

 

Muziek

De bespreking van de nieuwe plaat van Allard JJ volgt morgen. Vandaag weer een aantal keer gedraaid, voor in de zon op het balkon. Ik neuriede gedeeltes zelfs gisteravond in bed.

 

Op het achterbalkon draaide ik Shostakovich 1, 2, 3 en 14. Vooral 1, 2, en 3 waren een openbaring: ik had ze nog wel eens over het hoofd gezien vanwege hun geringe lengte. Ik zou dus zeggen: ook geschikt voor mensen met een wat minder lange concentratiespanne. Doe uzelf nu eens die verrijking: mensen die klassieke muziek luisteren maken makkelijker verantwoordelijke keuzes.

 
     
     
  Maandag 20 juli 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 132

 

Gewicht: 61,6

Temperatuur: 36,2

 

Nu nog een vaccin tegen achterlijkheid

Het gaat goed met het vaccin dat we besteld hebben: de taart staat in de oven, het deeg is gelukt maar hij kan altijd nog aanbranden. Gelukkig staat China ook in de keuken.

Nu gaat het er nog om dat het vaccin ook genomen gaat worden. Maurice de Hond en zijn wichelroedelopers zullen wel gaan krijsen en Bill Gates zal er wel weer allemaal  achterzitten: maar wie zou nog een vaccin met bijwerkingen willen maken als je al Windows op je naam hebt staan?

 

[tekst loopt door]

 

Amsterdam, Haarlemmerplein. Avondrondgang. Nog steeds vrij rustig. Normaal is het met dit weer drukker.

 

En stel China is eerder, dan zal het wel helemaal niet genomen geworden door die piskijkers. Ze zullen iets murmelen van Ve-Tsin allergie (nog zoiets dat nooit aangetoond is) en nog meer algemeen aanvaarde vormen van racisme zullen ter tafel komen. 'Die Chinezen hebben bewust het virus gemaakt zodat we nu allemaal voor een vaccin van hun afhankelijk zijn.' Maar wie zou nog iets verslavends willen maken de hele wereld al verslaafd is aan je goedkope producten?

 

[tekst loopt door]

 

Ik ging pinguins kijken in de stad. Wist u dat die een heel interessante manier van poepen hebben? Ze nemen dan een beetje de houding aan van die hierboven bij de zomerkorting en lanceren hun keutel dan met een enorme snelheid. Er is ooit een interessante studie over gemaakt.

 

En dan Europa met onze Mr. No No No. Ooit wel eens een tabel gezien met de belastinginkomsten die ons belastingparadijsje wereldwijd wegkaapt? De kapersbrieven die onze grote 'zeehelden' hadden hebben we nog steeds.

Hervorming in andere landen in Europa? Dat zij maar eens wat later met pensioen moeten gaan? Nee! De hervorming moet zijn dat wij maar eens wat eerder met pensioen gaan. De Italianen, de Spanjaarden , de Fransen hebben het goed geregeld. Wij zijn de idioten die doorwerken tot het graf.

 

Want een vaccin tegen een vroege dood is er, het heet minder lang werken.

 

Kwesties

De meeste joggers lijken vooral weg te rennen voor hun eigen joggingkleding. Of: hele grote fluoricerende oranje sneakers, ben je dan bang om onderweg je sneakers kwijt te raken.

Ik heb de vraag aan Siri gesteld. Die 'discussieert' er nu over met Alexa. De Google Assistent probeert een bemiddelende rol te spelen. Probeer twee algoritmes op stoom maar eens stil te krijgen.

 

En dan was er nog iemand die zijn leven gebeterd had na als jongeman aan jeugdcriminaliteit te hebben gedaan: 'Met mijn boek wil ik de jeugd behoeden dezelfde fouten te maken als ik vroeger maakte.'

'Hoeveel las jij vroeger,' had ik dan gevraagd.

En dan had hij gezegd, 'Niet.'

 
     
     
     
 

(c) 2000-2020 Dieter Bruls