Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 32

 
     

 

 

 

   
     
  Zondag 9 augustus 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 152

 

Gewicht: 61,7

Temperatuur: 36,4

 

Strand

Het strand werd bestormd. 'Het lijkt Normandie wel,' zei iemand.

'Mij niet gezien die Franse stranden, veels te duur,' zei de ander.

Over corona maakten ze zich niet druk: ze hadden geen vertrouwen in de wetenschap.

Ik vraag me altijd af hoe die mensen leven. In een huis zonder elektriciteit, communicatiemiddelen, zonder motorisch aangedreven voertuigen. Zelfs geen staafmixer.

Maar goed auto's hadden ze toch. Die kwamen ze niet kwijt in Scheveningen.

Dan waren ze ook nog boos dat die muien niet voorspeld konden worden.

Tja, daar zijn zoukdansers niet mee bezig. Maar als ze er ooit mee bezig gaan zal er ook een samenzwering achter zitten.

 

Avondmuziek

De kabelman die de draden controleerde of de gesprekken niet onontwarbaar zijn geraakt, die had men nu nodig in Amerika.

Er zijn vele versies van dit nummer, over haar in haar lange zwarte sluier, en zeker betere, maar deze is van een onverwachte combinatie.

Nog zo'n nummer ook vele malen gedaan, maar deze cover wedijvert met het origineel van Screamin' Jay Hawkins.

Stack O' Lee werd bekender als Stagger Lee. Mississippi John Hurt versus the Rulers met de groeten aan The Clash.

 
     
  Zaterdag 8 augustus 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 151

 

Gewicht: 61,9

Temperatuur: 36,2

 

Welkom in Kleuterland!

Nu moeten we ook met het water volwassen zijn. In de tuin zag ik hoe de achterburen het pierebadje vulden. Ze zagen me kijken. 'Het is een kleuterbadje,' zeiden ze. Welkom in Kleuterland.

Op de markt hoorde ik een man, 'Ik kocht hier vorige week van die lekkere zwarte pruimen. Heeft u die ook in het wit?' Welkom in Kleuterland.

'Als ik mijn naam moet invullen als ik op een terras iets drink komt mijn privacy in gevaar.' Op een terras, een cappuccino, contactloos betaald met je pinpas. Onder welke pantoffel leef je dan? Welkom in Kleuterland.

Als je een mondkapje moet dragen het zodra niemand kijkt het op Chriet Titulaer-stand gooien, onder aan je kin. Welkom in Kleuterland.

'Mondkapjes helpen niet om een virus buiten te houden,' maar bij het minste of geringste roepen dat de grenzen gesloten moeten worden. Welkom in Kleuterland.

Jongeren maken zich nergens druk om. Ze hebben nu eenmaal minder klachten van corona. Keelklachten? Als je lachgas inhaleert? Verlies van smaak? Hun favoriete eten is hun favoriete eten omdat het geen smaak heeft. Welkom... Welkom... Welkom...

Etc. Etc. Etc. Kleuterland.

 
     
  Vrijdag 7 augustus 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 150

 

Gewicht: 61,9

Temperatuur: 36,1

 

Tegenstelling

'We werken niet mee aan de contactonderzoeken en vandaag zeggen ze dat die onderzoeken beperkt worden. Dat is toch vreemd?' klonk het in de winkel.

Ik had natuurlijk kunnen uitleggen dat het een tegenstelling lijkt, maar dat het een door het ander komt. Als we mee zouden werken aan de contactonderzoeken zou het allemaal een stuk makkelijker zijn.

'Ja ik zou ook mijn familie en vrienden niet aan gaan geven. Je verraadt mensen niet!' Het leek me een terechte keuze om me niet in het gesprek te mengen. Je geeft inderdaad niet door dat je een contractkiller hebt ingehuurd maar dat je nog niet weet of ie ook daadwerkelijk komt. Geeft maar gedoe. Exit volwassen mensen.

 

Code rood voor oranje

Dan was de buurman aan de deur. Hij was eerder geweest over de uitgroei van zijn haar. Zo noemt hij de zich uitdijende kale plek boven op zijn hoofd. Of ik dacht dat de spuitbus met haarverf daar tegen hielp. Ik geloof altijd in het wetenschappelijk experiment. Hij was niet helemaal tevreden over het resultaat maar dit weerhoudt hem er niet van steeds met nieuwe vragen te komen.

 

Nu ging hij naar Limburg morgen en omdat het daar code oranje was vroeg hij of hij daarna twee weken in quarantaine moest. Ik heb hem gezegd dat als hij er heel erg warm van terug kwam, dat wel moet, liefst in een vrieshuis.

Ik snap het wel, we hebben al oranje corona-landen en nu komen er ook nog gebieden met de weercode oranje. Ik vind het bij een wereldkampioenschap al teveel in sommige volksbuurten. Of in de supermarkt. Ik heb nooit helemaal begrepen dat het oranje maken van alle broodbeleg helpt bij de overwinning.

 

Dus graag even code rood voor nog meer code oranje.

Aangaande de uitgroei van zijn haar zal ik hem de volgende keer wel oranje aanraden. Valt toch wat minder op.

 

 
 

Lijst van gekken

Willem Engel publiceerde een lijst van BN'ers die  wakker zijn op zijn Facebookpagina (het Hyves van deze generatie bejaarden). En met dat wakker zijn bedoelt hij dat ze zich slapende houden voor de realiteit van het coronavirus.

Mijn gedachten gaan zoals altijd uit uit naar alle familieleden van de mensen op de lijst die op deze manier iemand aan corona zijn kwijtgeraakt.

Het lijkt me heel hard het ene moment een gezond functionerend familielid te hebben, die door zo'n virus opeens ernstig ziek wordt.

Nu waren een aantal mensen op deze lijst van te voren natuurlijk ook al ziek., ik noem een Lange Frans, een Dave Roelvink en een Marga Bult. Maar om de ziekte zo bevestigd te krijgen moet hard zijn.

Ik hoop dat de GGZ voldoende capaciteit heeft.

 

 
 

Flat tax

In het NRC van vandaag zag ik nevenstaande brief. Helemaal mee eens. De Sloveense filosoof Slavoj Zizek betoogt in zijn uit 2015 stammende boek Eis het onmogelijke  - en ik vind het precieze citaat even niet - dat de flat de kleinste ecologische voetprint achter laat. Al die mensen die denken dat in de natuur gaan wonen zo ecologisch is, levert niets anders dan een enorme belasting van dat milieu.

 

Ik weet wel zeker dat als je mensen belasting liet betalen over hun aanslag op het milieu de meeste ecowijken en groene woonidylles binnen twee weken in de verkoop stonden. Groen wonen is groen kapot maken. Dan liever de lucht in!

 
     
  Donderdag 6 augustus 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 149

 

Gewicht: 61,7*

Temperatuur: 36,5

 

Een volwassen land

'We zijn toch geen kleuters', nee klopt, we gedragen ons alleen zo.

We zijn een volwassen volk. Mits het om ons direct eigenbelang gaat. Iets op de lange termijn kunnen we niet overzien. Dat heeft de klimaatproblematiek al lang bewezen.

 

Kijk naar onze politiek. Mag ik in jouw clubje? ... Oh ik vind jouw clubje helemaal niet leuk. De nieuwe politieke partij van Henk Krol heeft zijn eerste afsplitsing. Femke Merel (haar moeder kon al niet kiezen) van Kooten gaat verder als Partij voor de Zwevende Kiezer. Het partijprogramma bestaat uit zes keer geen mening en vier keer weet niet. Als je de hele StemWijzer blanco laat kom je bij haar uit. Wat nu alleen nog kan gebeuren is dat het onderlichaam van Henk Krol uit de partij stapt.

 

In de krant roept iemand dat het door dat verplichte mondkapje weer 1940 is. Nog even en hij vergelijkt het met een Jodenster. De man in kwestie is geen blowende Braziliaanse danser, maar is leraar aan een school. We zijn geen land van kleuters.

Levenslang hersenletsel tgv corona zal bij dit soort corona-ontkenners niet vast te stellen zijn vrees ik.

 

En dan waren er nog die twee Nederlandse wielrenners in Polen. Ik heb de video nog eens bekeken van die massasprint, maar die Groenewege rijdt duidelijk in een grijze Mazda 3. Dus eigenlijk was het een Mazdasprint. Volwassen mensen.

In Polen kan je altijd zeggen dat je dacht dat je ingehaald zou gaan worden door een vrouw en dan is zo'n duwtje niet strafbaar.

 

En dan is er geen ontgroening. En dat is erg want de enige manier om soortgenoten te leren kennen is samen door de modder rollen. Je zal je studie maar zonder hersenletsel moeten beginnen.

 

Jongens wat ben ik blij dat de kleuterscholen binnenkort weer open gaan.

 
     
 

Uncovered van Allard JJ is nu officieel uit op Bandcamp. Hier te beluisteren en te koop. Mijn recensie staat hier.

Op Facebook staat meer informatie, maar daar mag ik niet meer op.

 
     
  Woensdag 5 augustus 2020  
     
   
     
  Niet mijn muziek maar voor de volledigheid.  
     
   
 

Aflevering 148

 

Gewicht: 61,4

Temperatuur: 36,4

 

Geestelijke rust

Omdat ik vind dat ik veel denkwerk alleen moet doen, heb ik me aangeleerd zoveel mogelijk aan anderen over te laten. In een restaurant kijk ik niet meer op de kaart, dat laat ik anderen doen. Als ze klaar zijn vraag ik wat ze gaan bestellen, het lekkerste neem ik dan.

Het meisje van de broodkraam op de markt op het Haarlemmerplein helpt daar goed aan mee. Ze had gezien dat mijn favoriete brood bijna op was, dus ze had er twee achtergehouden. Ik wilde er echter maar een. Maar ze had er twee bewaard omdat ze volgende week een weekje vrij zijn. Dat is meedenken van het hoogste niveau: chapeau! Hoed af! Ik nam er dus twee.

Een markt verder, de Nieuwmarkt, kocht ik mijn groente en fruit. Ik noemde alleen op wat ik wilde en liet aan de verkoopster hoeveel ik nodig had. Ze schatte het bij het eerste goed in, dus liet ik haar daarna alles bepalen.

Het geeft me rust, anderen laten denken en vooral het vertrouwen dat daarmee te maken heeft.

 

Grote bedrijven doen dat al jaren met hun klanten. Die maken overal een app voor en laten jou alles lekker zelf regelen. Daar heb ik het dus van.

Misschien is het de volgende stap dat ik ook een app ga maken. Met kant en klare boodschappenlijstjes en restaurantbestellingen als vegetarisch maar wel met spek.

 

Lichamelijke inspanning

We moeten gezonder gaan leven, sporten en afvallen. Mijn BMI is zo goed, dat zelfs Trump niet kan zeggen dat zijn BMI de beste is. Nee echt: uitstekend. 22. (Ik ga nu uitrekenen hoeveel langer ik mag worden met behoud van gelijke gezondheid).

Toch ging ik fietsen. Ik had eigenlijk eerst moeten eten. Op het keerpunt kreeg ik dus als te verwachten hongerklap. Voor wie dat nog nooit gehad heeft, het is slopend: alle kracht trekt uit je weg, je begint te trillen en je kunt niet meer logisch denken. Je concentratie is op het nulpunt. Wielrenners verliezen daar wedstrijden mee. Ik ging toch terug fietsen, zo goed en kwaad, met foute bochten en een keer pardoes in de vangrail.

Op het laatste moment een sigarenboer lichtelijk verward binnen gestrompeld om twee stroopwafels (mierzoet!) en een stuk chocolade te kopen. Gelukkig helpt dat snel.

Maar ik denk dat ik er als een deplorabel hoopje mens bijzat op dat muurtje omringd door mondkapjes en handschoenen met chocoladevlekken.

 

En dan zat ik ook nog naast dat vreselijke beeld dat iedereen zo leuk vindt. Dat wordt toegeschreven aan de koninginmoeder (of is het koningmoeder?) Beatrix.

Maar dat verhaal over die anonieme beeldhouwer is wel heel erg vaag en dan dat nachtelijke plaatsen: deze staat nota bene naast wat op het moment van plaatsing nog een politiebureau was, het gebouw links op de achtergrond.

 

De socialist Albert Thomas in Rusland

Ik heb mijn Paustovski Prive Domein-box uitgeleend maar ergens beschrijft hij dat de socialist Albert Thomas, die tijdens de Eerste Wereldoorlog Frans minister van bewapening was, in het Rusland van na de Februarirevolutie, het Rusland van de als socialist geldende Kerenski, kwam pleiten dat ze de oorlogsinspanning overeind moesten houden. Thomas sprak vanaf een balkon tot slechts een kleine schare Russen. Hij was slecht te verstaan, daarbij sprak hij (wat anders?) Frans. Dankzij het beeldend vermogen van de Fransman zou zijn betoog ook wel zo te volgen zijn geweest. Hij had kromme beentjes, maar huppelde druk op en neer om het lot van Rusland te verbeelden. De Duitse keizer beeldde hij uit door aan zijn snor te draaien en vervolgens wurgde hij iets imaginairs wat Rusland moest voorstellen. Daarna begon hij daarboven op dat balkon te springen op zijn denkbeeldige Rusland. Deze mimiekvoorstelling zette hij minutenlang voort. Op een gegeven moment was het handjevol toeschouwers het wel zat en begon hem enerzijds uit te jouwen anderzijds klonk er hoongelach. De Franse socialist voelde zich alleen nog meer aangemoedigd en zette zijn act nog wat meer kracht bij daarbij vrolijk met zijn bolhoed zwaaiend. Het volk kwam in opstand en joelde dat hij op moest rotten. Diplomatiek werd de Franse minister van bewapening toen naar binnen getrokken.

Toen ik de foto's erbij vond had ik het beeld compleet. Een energiek ventje (en met zijn hoed lijkt hij op het vioolmannetje!). Kan die de toespraak van Rutte morgen niet doen? Benieuwd hoe Irma la Douce dat eraf zou brengen.

 

Bij de bovenste foto: Albert Thomas waar hij het beste in was, uitbundig zwaaiend met zijn bolhoed. De moegestreden Russische soldaten zijn niet onder de indruk.

Foto midden: Albert Thomas druk de geneugten van de Tweede Internationale uitdragend aan een appelboom die geen ooft meer draagt.

 

Bronnen: Orlando Figes: Tragedie van een volk (ja ze mogen me wel eens gaan betalen daar bij Rainbow) en Fondation Jean Jaures.

 

 
     
     
  Dinsdag 4 augustus 2020  
     
   
 

Het niet traditionele Spaanse (Catalaanse) kaartspel dat ik voor bovenstaande gebruikte werd in 1935 gemaakt door Luis Molne, een schilder uit Barcelona. Het gebruikelijke Spaanse kaartteken (even scrollen!) Kelk (harten) is vervangen door een glazen decanteerkaraf. De andere kaart zou bij ons de ruiten vier zijn, op Spaanse kaartspelen zijn dat munten.

 
     
   
 

Aflevering 147

 

Gewicht: 61,2

Temperatuur: 36,4

 

All quiet on the western front

How the west was won? Amerika werd veroverd door bacillen en virussen. De oorspronkelijke bevolking van vele miljoenen vond de dood door ziekteverwekkers die de indringers meebrachten. Ziekteverwekkers waar ze niet tegen waren opgewassen. Meegevoerd door de mensen die varkens, kippen, runderen en planten meenamen. (Lees 1493 van Charles C. Mann over de wereld na de ontdekking van Amerika, 1491 van dezelfde auteur gaat over dat continent voordat het ontdekt werd door de Europeanen).

 

Dus Trump met zijn China-virus zou corona veel serieuzer moeten nemen. Maar goed, die leest niet.

 

Tijd voor even wat totaal onfunctioneel Bardotka, die voorste, die rode is de mijne (ik heb het sleuteltje in mijn hand: de T478.1201). Jimmie Rodgers the Singing Brakeman zingt bijpassend T for T478 (Blue Yodel No 1).

 

Nevenstaande brief stond vandaag in de Volkskrant. Ik had het onderwerp gisteren wel aangestreept, maar vergeten er iets over te zeggen. Nu weer een psychiater, ene Renate Tillema die het voortouw neemt bij Viruswaanzin. Iemand die dus zelf labiel is moet mensen helpen. Nu maar hopen dat ze geen verklaringen over het geestelijk welbevinden voor werkgevers moet afgeven, want dan zit u binnenkort met een piloot in een vliegtuig die plots loopings gaat doen. Of verklaringen als 'Ja hoor hij krijgt opdrachten van nummerborden, maar hij weet zonder GPS (5G you know!) alle hondenuitlaatplaatsen te vinden. Weet zich prima te verzorgen, wast zijn kleren regelmatig. Zijn pillengebruik heeft hij ook onder controle: hij slikt ze niet meer.'

Streep dus maar weg Renate Tillema, praktijk De Klik in Eindhoven. Je kan beter gestoord thuis blijven dan zo gestoord zijn er je bank voor af te komen.

Als u na dit bericht geestelijke hulp nodig heeft, dan hier.

 
     
   
     

 

Maandag 3 augustus 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 146

 

Gewicht: 61,7

Temperatuur: 36,1

 

GGZ neemt sinds corona ook minder mensen op

Politieke ellende begint waar Jan Nagel verschijnt: hoeveel partijen zijn er eigenlijk al met Jan Nagel aan het roer naar de vernieling gegaan?

En dan al die partijen die eruit voortgekomen zijn.

Hoe heet die partij van Henk Krol ook alweer? De Partij van de Restjes? De Kliekjespartij?

Het lijkt me wel wat voor al die 5-gelehesjes mensen die nog zoukende zijn. Zodat ze - zoals het een dolende betaamd -  via een omweg naar Baudet en Wilders kunnen.

 

De enige reden dat de virusgekjes van Willem Engel voor meer vrijheid demonstreren is dat ze in een democratie leven. Handen ze in een onderdrukkend systeem gewoond waren ze thuis gebleven, de vrijheid die een dictator hun op virusgebied zou geven genietend.

Je zal je familie of je vrienden er maar tussen zien staan, roepend dat ze het volk zijn en menend dat hieruit afgeleid moet worden dat er geluisterd moet worden. Alsof het al niet erg genoeg is dat die Facebookfilosofen eens per zoveel tijd op een partijtje van Jan Nagel-aan-de-doodskist-der-democratie kunnen stemmen.

 

Overigens zag ik Juan Carlos. Hij zat hier in de Jordaan in een kroegje. Met zure tappas en bochtwijn. Hij had een boomzaag bij zich.

 
     
 

Ooit was er een station

 
 

FM Wibaut heeft eindelijk een goede plek gekregen: midden op de Wibautstraat op een sokkel. En dan ook nog bij het Kohnstammhuis, het voormalige belastinggebouw en het enige stalinistische gebouw dat Nederland rijk is.

 
   
 

Het gebouw er tegenover is ook een vergeten stukje architectonische schoonheid van Amsterdam, temeer omdat het ook nog een fikse vleugel heeft die een heel eind naar achter doorloopt. Ga maar eens goed kijken.

 

Vroeger lag op deze plek het Weesperpoortstation.

En hoe zou de stad zijn geweest als de mensen via de oude stations binnen waren gekomen en het Centraal nooit gebouwd was? Het Damrak was een straat geweest voor wie uit de haven kwam, passagierende matrozen en er hadden kruisvaartschepen aan kunnen leggen waar nu het station is.

Langs de huidige Wibautstraat had je wafels met Nutella kunnen krijgen. De stad was heel anders geweest.

 
     
   
 

Yuja Wang loopt weer alsof ze verdwaald is (en er is deze keer geen reden om het over haar miniscule jurkjes te hebben), voor het laatste deel van Prokovievs 7e Pianosonate. Ik draai dit soort werk als ik zit te lezen over de ondergang van de Montenegrijnse monarchie.

 
     
 

(c) 2000-2020 Dieter Bruls