Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 16

 
     
   
     
     
  Zondag 19 april 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 40

 

Gewicht: 64 kilo.

Temperatuur: 36,7 graden. Symptomenvrij.

 

Waarom onze huizen geen ziel meer hebben

Onze huizen zijn onpersoonlijk geworden. We hebben ze onpersoonlijk gemaakt. Door de ziel eruit te halen: die zat in de boekenkasten en de platenkasten. Daar waar je het eerst keek als je bij iemand over de vloer kwam. De muziek, de boeken, niet die nieuwe badkamer. Wat is de smaak van degene die hier woont, dat wil je weten. Spotify is voor mensen zonder smaak. Mensen met smaak hebben niet alle muziek. Die selecteren.

Een teveel aan keuzes maakt je keuze niet meer bijzonder of beter maar juist meer obligaat. In een restaurant waar je alles kan eten weet je ook niks beters te bestellen dan dat wat je vorige week had.

Zo is het ook met digitale boeken. Niemand laat je even in de e-reader kijken of op de laptop. En daarom is je huis dood: je hebt niet alleen de boekenkist buiten gezet, maar ook degene die erin zat.

En daarom hou je het zelf in je huis ook niet uit. Geef je de bezoeker geen toegang tot je ziel wordt die ziel voor jezelf een lege huls.

 

Gratis hotelkamers

In New York bieden - net zoals elders in de wereld - hotels leegstaande kamers aan, aan zorgwerkers die eens goed willen uitslapen, wat ze vaak thuis niet kunnen. Four Seasons Hotels doet mee, de Marriott-keten. De hotels van Trump natuurlijk niet. Trump doet niets zonder rekening. Zelfs als hij staatsgeld uitgeeft moet hij het zo benadrukken alsof hij het allemaal zelf betaalt. En zijn naam moet erop. Ook al wacht je daardoor drie dagen langer, zonder geld, op je cheque.

 

De gekken komen op straat

Alex Jones is de baas van alle complotdenkers. Alles is bij hem niet waar, behalve dat wat hij zegt. Hij weet altijd de waarheid die ze u niet willen vertellen, want zo beginnen alle complottheorieen.

Trump begint vaak ook ongeveer zo, bij de meest voor de hand liggende dingen zegt hij dat het iets is dat bijna niemand weet en dan staat hij zich er op voor dat hij het wel weet (meestal is het feit dat ik het niet zou weten, nieuw voor mij). Zo had hij ook een natuurlijke aanleg voor virus onderzoek want hij begreep dingen die anderen niet begrijpen. Maar dan weet hij niet het verschil tussen een bacterie en een virus.

Vervolgens moedigt hij protesten tegen de gouverneurs aan terwijl een president moet verbinden. Speelt hij ze uit door alleen spullen te geven aan die staten die achter hem staan of die wiens stem hij echt moet hebben voor herverkiezing. Dus wie niet op hem stemt, sterft eerder. 

 

Zijn persconferenties zijn steeds verder weg van de werkelijkheid. Gisteren ging het nauwelijks over het virus, maar alleen over hemzelf. Maar je kan je inmiddels afvragen wat van de twee dodelijker is.

 
     
  Zaterdag 18 april 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 39

 

Gewicht: 64,5 kilo.

Temperatuur: 36,5 graden. Geen bijzonderheden.

 

Als de beurs even gelijkmatige grafieken produceerde als mijn OLVG-app, trok de beurs alleen rustige mensen aan en niet die ADHD'ers die er nu rondrennen. We zouden altijd een rustig beursklimaat hebben en niemand zou zich druk maken over even geen groei.

In navolging van KLM en Booking.com is het wachten nu op een aanvraag van de Rolling Stones, die eveneens inkomsten zullen derven en wiens hoofdkantoor toch ook aan de Herengracht gevestigd is.

 

Wat me opviel in de krant: huidhonger is de term om vandaag in de mond te nemen. De mens moet aanraken, de 1 meter 50 valt niet uit te houden. Niet dat ik nou echt merk dat mensen daar erg precies mee omgaan. Zeker als je het bejaardenuurtje in de supermarkt bezoekt heb ik zo mijn twijfels. Midden in gangpaden staan waar je ook aan de kant kan staan. En dan dat knijpen in alles. Vacuum koffie wordt echt niet verser door eraan te voelen.

Overigens de generatie die zich nu het drukst maakt over het onverantwoorde gedrag van de jongeren is die generatie die de komst van de AIDS meemaakte en toen ook zei dat dat alleen voor homo's was en lustig condoomloos verder ging.

Nu we toch bij de jaren 80 van de vorige eeuw zijn: hoe hadden we dit toen gedaan? Virtueel bestond toen in de realiteit nog niet. Thuiswerken, contact houden, het telefoonnetwerk had het niet aangekund.

 

Dan was er weer veel aandacht voor het inrichten van je huis. En ondanks dat Nederlanders hier overmatig mee bezig zijn en er een zeker huisexhibitionisme bestaat (Wil je het huis zien? En dan bij de gangkast nog een leuke anekdote krijgen over een daar residerend inrichtingselement) blijkt alleen al uit de opstoppingen bij de bouwmarkten (Wat doen we als de dijken doorbreken? Naar de Praxis!) dat Nederlanders het ondanks alle tips thuis niet uithouden. Hetgeen begrijpelijk is: al die verlaten kookeilanden in visloze binnenzeeen.

Design overal, maar het eigen bestaan daartussen niet vorm kunnen geven.

 

De werkgevers eisen nu dat we het vakantiegeld inleveren. Alsof zij betalen voor de kosten van het gebruik van onze voorzieningen, de thuiskantoren, de thuiscatering-faciliteiten, de nietjes, het plakband. Zeg ik nog niets van de onzichtbare overuren die er gemaakt worden, het vanwege thuiswerk plots altijd bereikbaar zijn?

 

Je kan wel zeggen dat na net iets meer dan een paar weken eensgezindheid nu het wijzen, het gemier en gezeur, is begonnen: er zijn mensen tekort geschoten. Het moet zo zijn, het kan niet anders! Er zullen schuldigen aangewezen moeten worden. Nergens zijn ze daar zo goed in als in de VS. Daar heeft Bill Gates het gedaan, het was zelfs een groot snood plan, en gaat men met wapens de straat op om de vrijheid op te eisen.

Natuurlijk moet ook het voetbal terug. Ik stel voor om alvast met de voorbeschouwingen te beginnen.

 

En we hebben het over de corona-app. Een volk dat massaal klaagt over de enkelband voor gedetineerden zal met zijn allen sjoemelen met het ding als ze toch even met hun dertigen naar een verjaardagsfeestje willen. Of een verbouwings-housewarmingparty natuurlijk.

 
     
  Vrijdag 17 april 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 38

 

Gewicht: 64,3 kilo.

Temperatuur: 36,7 graden. Een enkel kuchje per dag. Kortademig slechts na zware inspanning.

 

De Volkskrant trekt twee dubbele pagina's uit voor  fotografen die hun eigen kinderen thuis fotograferen. De kinderen van de een vermaken zich met elkaar, die van de andere zijn vastgelegd in hun verveling. Ja nu Trudi van Interne Inkoop de foto's van de kleinkinderen niet op de bedrijfsapp kan gooien (want het delen van die foto's is toch haar hoofdzakelijke bezigheid op kantoor en het zou nu gaan opvallen) moet het maar zo. Laat het niet zover komen dat de Worldpress-prijzen naar dit soort thuiskiekerij gaan.

Misschien moet ik maar weer wat tips tegen verveling geven:

  • Begin een leesclubje. Ga met een groepje hetzelfde boek lezen en praat daarover. Desnoods DWDD-'moet je gelezen hebben!'-flut waarin je kunt uilenballenpoeren.

  • Datzelfde kan je met muziek doen. Klassieke stukken lenen zich daar het best voor. Dat je een keer echt luistert zodat je er daarna wat zinnigs over kunt zeggen. Of een kunstwerk, een film of een toneelstuk.

  • Samen een taalcursus gaan doen. Samen leren gaat makkelijker. Probeer een native-speaker die zich verveelt mee te laten doen, voor de conversatieoefeningen. Je hoeft niet op startersniveau te beginnen. Je kunt ook het actief spreken van een taal gaan oefenen.

  • Maar wellicht de belangrijkste en in tegenspraak met de bovenstaande: leer alleen te zijn. Leer je kinderen alleen te zijn. Er wordt teveel nadruk gelegd op extravert gedrag en dat dat goed zou zijn, terwijl introvert gedrag een grotere kans op overleven biedt. De mens is vooral een sociaal wezen omdat andere mensen dat aanpraten.

  • Aansluitend: maak een vlog over niets. De meeste vlogs gaan nergens over maar ze waren bedoeld inhoud te hebben. Leg het niets vast: dat zijn de beelden die we voor later moeten bewaren.

[tekst gaat verder onder tekening]

 

 

Ik zou daar nog een tip voor BN'ers aan toe kunnen voegen: loop corona op. Het is de enige manier om nog in de aandacht te komen nu de Prive ook al over virologen schrijft. Vooral de vraag van wie ze het hebben gekregen en wie ze mogelijk hebben aangestoken zal een enorme herwonnen springkracht aan het Gooise matras verlenen.

De mondkapjes-discussie gaat nog door. Ik begrijp de wetenschappelijke argumenten en sta er ook open voor. Maar een argument dat ik wil toevoegen is dat het mensen wel een constante herinnering geeft aan dat ze niet gewoon kunnen doen wat ze gewend zijn.

Irritant vind ik wel dat ik PVV en FvD aan mijn kant vind. Van die clubs had ik toch verwacht dat ze nu ook een kopvoddentax zouden eisen.

 

We moeten solidair met New York zijn, hit it Frank.

 
     
  Donderdag 16 april 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 37

 

Gewicht: 64,3 kilo

Temperatuur: 36,4 graden - Geen symptomen.

 

Hou je mond

Iedereen heeft zijn mond vol over mondkapjes maar niemand doet er wat aan. We zouden ze massaal kunnen bestellen in China. Ik zeg niet dat ze direct helpen maar het helpt wel als iedereen er een draagt: je kunt er niet mee voorkomen dat je zelf besmet wordt maar je kan er wel mee voorkomen dat je anderen besmet. Dus als iedereen ze draagt word jij ook minder snel besmet. En ze hoeven daarvoor niet van professionele ziekenhuis kwaliteit te zijn: met enig vernuft en huisvlijt kom je al ver. Als Bavaria handgel kan maken, dan, toch?

En ik vrees niet dat mensen met mondkapjes zich niet aan de afstand houden, ik vrees dat ze dat hoe dan ook niet doen en dus is een mondkapje wel beter. Dus niet of/of, en/en.

En je je handen wast en niet alleen even aan de zeep voelt.

 

Ik had er al voor gewaarschuwd: dat door het vele handenwassen het water schaars zou worden.

 

Morgen meer.

 
     
   
     
  Woensdag 15 april 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 36

 

Gewicht: 64,1 kilo. Elke afwijking in sociaal contact levert direct een inbreuk op mijn eetpatroon.

Temperatuur: 36,9 graden.

 

Trump leest de Gele Gids voor

Ik heb al een paar keer een boek over de regering Trump willen kopen, maar elke keer werd het weer door de realiteit van de dag ingehaald. Trump is inmiddels een wereldwijd gevaar voor de volksgezondheid.

Ik heb zijn laatste twee corona-persconferenties proberen te kijken. Beide keren waren er walgelijke uitvallen naar de pers. Eergisteren was hij zo in zijn kuif geschoten door een stuk in een krant, waarin de inconsequentie van zijn handelen en het te late optreden op een rijtje werd gezet dat het een leugen en propagandashow werd waar dr. Goebbels zich voor geschaamd zou hebben.

Gisteren las hij een tien minuten durende lijst voor van bedrijven waarmee hij goede gesprekken had gehad. Uitgebreid werden MacDonalds en Coca-Cola bedankt. En het erge is dat zijn task-force hier de hele tijd bij moet zitten. Tijdens de persconferentie ging de teller over de 25000 doden heen en de wetenschappers die capabel zijn het te stoppen moeten naar Trumps propaganda verhaaltje luisteren en de lijst aanhoren van alle vrienden die hij wil bedanken (voor het spekken van zijn herverkiezingpotje). En ondertussen alle maatregelen die zij, de wetenschappers, voorstaan tegenspreekt of niet wil uitvoeren.

Wetenschappers die bij alles wat ze zeggen de president moeten danken, bij alles wat hij zegt luid moeten applaudisseren en zichzelf vernederen omdat ze er anders uit vliegen. En waarom ze dat doen? Omdat ze ook wel weten dat als ze het niet doen ze direct ontslagen worden en vervangen door de tandarts van Trump of zijn persoonlijke kapper. Noord Korea is dichterbij dan dat je denkt.

Dr Fauci weet heel goed dat als hij nu terugtreedt het dodenaantal zal oplopen en dat hij daar de schuld van gaat krijgen. En Trump ziet zichzelf als een grotere specialist op het gebied van virussen terwijl hij niet eens het verschil tussen een virus en een bacterie begrijpt.

En waarom Trump hiermee door kan gaan? Omdat er veel Amerikanen zijn die niet kunnen omgaan met een vijand zonder gezicht. Ze moeten iemand hebben om hun pistool op te kunnen richten. De Twin Towers waren nog niet omgevallen en plots wist men - na eerst niets te hebben zien aankomen - wie het gedaan had. Meteen kreeg de vijand een gezicht. Trump geeft hun de gezichten achter het virus: de Chinezen, de WHO, Obama, Clinton, de Democraten, de pers, desnoods de wetenschap. Hij ondergraaft zelf alle geloof in de noodzakelijkheid van een aanpak. En omdat ze toch niet geloven in iets wat ze niet kunnen zien: de lijkwagen moet eerst voor eigen deur staan willen ze de gevaren erkennen. En dan nog is het de schuld van iemand anders.

En als je dan ziet dat dat soort idioten ook in Nederland rondlopen, idioten die de 5G-technologie tot het gezicht van het virus maken en die straks zullen ageren tegen een vaccin (dat je er geestesgestoord van wordt, waarom die angst?) dan maak ik me daar meer zorgen over dan over een onderzoek van de Harvard University waarin wordt berekend dat het best nog eens tot 2025 kan duren voordat de maatregelen versoepeld kunnen worden. Ja, hoe moeten we tot 2025 door met dit soort domme mensen? Hoe we door moeten met dat virus weet ik. Want ze zeggen dat het een slim virus is* en ik kan nu eenmaal beter omgaan met intelligente wezens dan met achterlijke.

En het is door mensen als Trump en zij die achter hem aanlopen dat de Harvard-voorspellingen met gemak gehaald gaan worden. Trump is een gevaar voor de wereldgezondheid.

 

Korte 1,5 meter-sessies: Dat je er met je kookeiland en nieuwe badkamer er toch niet voor kunt vluchten dat je huis voor een langere tijd thuisblijven onbewoonbaar is. Zo zielig. Maar er is goed nieuws: de waarde van je huis keldert. Met de 1,5-metersamenleving zal thuiswerken blijvend worden (want je dacht toch echt niet dat er kantoorruimte bij komt?) en uiteindelijk zal er een overschot aan kantoorruimte ontstaan die als woningruimte weggezet gaat worden: kan je op je kookeiland vluchten als je huis onder water staat.

Betekent ook dat dat middenkader, die sous-chef pietlulletjes die aan de wieg staan van deze pandemie overbodig wordt, want niemand gaat geld uitgeven aan een ventje dat met zijn autootje gaat rondrijden om overal thuis te controleren of er niet te lang koffie wordt gedronken. Net zo min er BHV'ers door kunnen gaan met het houden van ontruimingsoefeningen.

En dan de Horeca: uit eten met 1,5 meter tussenruimte gaat nooit lukken. Want de lol zal er voor veel mensen vanaf zijn als ze niet meer breeduit kunnen uitventen over de successen in hun baan zonder dat de belendende tafel mee moet luisteren.

En ooit zal er ook wel een keer een einde komen aan het NOS-Sportjournaal: want dat dat nog steeds wordt uitgezonden terwijl er niet meer gesport wordt zegt toch vooral dat het al lang niet meer over sport ging.

 

*] Slimme virussen bestaan niet. Een virus wil/kan maar een ding: zich voortplanten en daarvoor heeft het een drager nodig. Virussen zijn dus niet intelligent, als ze zich muteren is dit niet uit wijsheid, maar uit overlevingsdrang.

 
     
  Dinsdag 14 april 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 35

 

Gewicht: 63,3 kilo

Temperatuur: 36,3 graden. Geen tekenen van corona.

 

Het was een rustige dag, iedereen had het over de weg terug naar de normaliteit. Ik kijk daar ook wel tegenop. Ik mis aan buiten niet zoveel, merk ik. Op enkele buitenlandse steden na.

Vandaag sprak ik langere tijd met een echt mens in levende lijve. Ik kon nog spreken, bleek. En het was onderhoudend.

Ik las dat het zonnige lenteweer dat we hadden onder andere komt omdat we niet naar de zon vliegen: dus als we dat niet doen komt de zon naar ons. En het video-vergaderen geeft ook reden genoeg om niet meer al teveel geld in KLM te steken.

Maar we horen vooral over het geld dat we economisch misgelopen zijn. En ik denk dat je niet zo naar de economie moet kijken: je kijkt zo ook niet naar je eigen leven. Als je zegt dat je door de lockdown dat huwelijk met je droomvrouw misgelopen bent en je noemt daarbij de naam van een onbereikbare filmactrice, verklaart iedereen je voor gek. Je hebt het in de economie ook niet de hele tijd over de winst die je hebt kunnen maken omdat er alweer geen meteoriet op de aarde is gevallen en dat je die dus maar eens gaat uitdelen.

In het verzekeringswezen is het weer ook overmacht. En ik reken een virus als iets in die categorie.

 

En dan is er nog de Nederlandse politiek, allereerst mogen we blij zijn dat FvD en PVV geen regerings-verantwoordelijkheid hebben: die zouden het Trump-scenario volgen: eerst ontkennen, daarna als een dinosaurusreflex alle grenzen sluiten, aan de onderbuikgevoelens van het volk toegeven en daarna veel te vroeg de economie de voorhand geven. En ondertussen er een puinhoop van maken door de wetenschappelijke argumenten te negeren en allerlei samenzweringstheorieen wel serieus nemen.

Of partijen zoals Denk en 50+: terwijl de nood hoog is een innerlijke strijd gaan uitvechten. Dat is iets als die protestanten die het in de Tweede Wereldoorlog voor elkaar kregen een kerkscheiding door te zetten. Van dat soort mensen moet je het niet hebben.

 

Ik moet nog ingaan op een aantal huiswerkopgaven: antistoffen kwamen aan de orde, daar wordt mee getest inmiddels. En een vraag over handontsmetter: dat heeft het Brabantse Bavaria inderdaad gedaan.

 
     
  Maandag 13 april 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 34

 

Meubelboulevard Maandag

Gewicht: 63,8 kilo.

Temperatuur: 36,5 graden.

 

Hoor je ooit over mensen die niet klagen, die gewoon binnen zitten en gelukkig zijn?

Ik herken me niet in al die mensen die blijkbaar allemaal in bouwvallen van koopwoningen wonen: want als je op Tweede Paasdag naar de bouwmarkt moet, dan moet je krot wel op instorten staan.

Dat soort mensen zul je nooit horen klagen dat de musea  dicht zijn. Ze klagen ook niet over dat de scholen dicht zijn om het gebrek aan kennisoverdracht maar vanwege het gebrek aan kinderopvang.

En dan houden ze het al niet uit in hun huizen en dan gaan ze naar de meubelboulevards om nog meer meuk het huis in te slepen. Zoals allerlei dingen met Home is where the heart is erop.

En dingetjes met Love die voor het raam kunnen terwijl men misschien beter dingen met Office en School erop zou kunnen kopen: om de grens tussen thuiswerk, huiswerk en thuis duidelijk te maken.

 

Huiswerk: hoe zullen de restaurants toekomstig met de 1,5 meter omgaan: zullen alleenstaanden niet geweigerd gaan worden omdat ze liever een huishouden hebben omdat die bij elkaar mogen zitten? En je dan meer couverts hebt? Je antwoord hier.

 

 
 

 

 
     
     
 

(c) 2000-2020 Dieter Bruls