Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 12

 
     
   
     
     
  Zondag 22 maart 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 12

 

Gewicht: 64 kilo (dat is weer een halve kilo minder: lang in bed gelegen)

Temperatuur: 37,1 graden. Geen symptomen: met niemand contact gehad.

 

Gisteren bij het uitpakken van mijn zo liefdevol voor de deur neergezette boodschappen was ik blij met alles wat erin zat (Kwark! Wow roggebrood! Een stuk kaas, wat een weelde. Ik kreeg zelfs toiletpapier! Het leek op die scene uit Goodbye Lenin waar de hoofdpersoon eindelijk zijn Mokka Bohnen Fix Gold en zijn Spreewalder Gurken vindt). En toen bedacht ik me dat ik dus iemand ben die blij is met wat er wel is ipv zich te fixeren op alles wat er niet is (en dus van alles moet).

 

We houden al jaren contact via duimpjes op sociale media en nu opeens moeten we elkaar lijfelijk zien. Als je naar een winkel ging was je hopeloos ouderwets en nu moet iedereen zonodig zelf naar de winkel.

 

Ik roep niet om samenscholingsverboden en harde straffen, ik wil alleen dat iedereen die nu naar strand, park of bouwmarkt gaat een levenslange aantekening in zijn personeelsdossier krijgt: kan niet met verantwoordelijkheid omgaan.

 

En hoe creatief ben je als je niets anders met je 'vrije' tijd aankunt dan naar de milieustraat gaan? Als een man de file voor de milieustraat verkiest boven tijd met zijn gezin, zet dan je huwelijk maar bij de GFT-bak.

 
     
   
     
  Zaterdag 21 maart 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 11

 

Gewicht 64,5 kg.

Temperatuur: 36,6 - Symptoomscore 0

 

Als er in dit land een vreemde (en vooral een met een kleurtje) door de buurt loopt dan wordt er moord en brand geschreeuwd op de buurtapp, maar als er een dodelijk virus rondwaart dan staat men vlak naast elkaar zich op de schouder te kloppen. Want uit afstand nemen zou wantrouwen kunnen spreken en dat is niet fatsoenlijk. Dat is iets als met een heilig vertrouwen in het spoorboekje op de overweg blijven staan. Geblinddoekt met een koptelefoon op. Bij mij is het snel ingedaald: ik zag gisteren een oude film en dacht voortdurend: geef elkaar nou geen hand, zit niet met zoveel bij elkaar, hou nou afstand!

 

Maar misschien denken deze mensen wel dat je het beter nu kan hebben nu er nog voldoende medische capaciteit is. Alleen of die er nog is als er meer nu zo gaan denken?

[tekst gaat verder onder tweet]

 

 

De Britten hebben naar eigen zeggen een vaccin tegen corona en het schijnt tegen alles te helpen, het heet Brexit. Ze hebben de pubs nu eindelijk gesloten. Zodra je uit de EU stapt kom je dus blijkbaar direct in de Liga van Lukasjenko: deny deny deny.

 

In de Volkskrant blijft het klagen van ouders die nu een enorm nadeel aan het ouderschap zien: het hebben van kinderen. Net zoals ze nu de mondkapjes weten te vinden, hadden ze vroeger een schap verder moeten kijken: daar liggen de andere voorbehoedsmiddelen.

 

Verder binnenlands nieuws: zodra de toestand in Italie het toelaat, moeten we dringend enige zangleraren van daar naar Amsterdam West invliegen. Want dit doet zelfs willekeurig welke voetbaltribune beter.

Het uitgeven van boeken van de familie Chabot is in deze leestijden inmiddels ook epidemisch: het is wachten op de nieuwe roman van de hond. En tot besluit: bij de bouwmarkten zijn de zes plankjes nog steeds in de aanbieding.

 

Huiswerk opdracht: waarom is het met alle drugslaboratoria in Brabant niet mogelijk even een paar fabriekjes voor handontsmetter uit de grond te stampen?

 
     
   
     
  Vrijdag 20 maart 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 10

 

Gewicht: 64,5 kilo.

Temperatuur: 36,7 - OLVG ziet geen reden om mij nader te bekijken. In mijn bekendenkring nu een iemand besmet. Geen contact mee gehad.

 

Nederlanders die om een totale lockdown roepen gaan zolang ze die niet krijgen massaal naar de bouwmarkt: je krijgt de opdracht binnen te blijven en je gaat dus naar buiten waar veel mensen zijn en liefst met het hele gezin. Laatst hoorde ik dat bij Emmeloords uitgaanspubliek ook al: als ze dat niet mochten moest de overheid het maar verbieden. Mensen kunnen dus zelf geen verantwoordelijkheid nemen. Roepen om de knoet. En wat betreft dom gedrag kunnen de bejaarden niets zeggen over de jongeren: want ook bejaarden houden zich aan geen enkele regel. Handen wassen? Zolang er geen zichtbare stront aan zit, niet.

 

En dan dat afstand houden. Ik snap niet dat mensen nog naar de Rijdende Rechter gaan voor 10cm grond als ze niet eens weten wat 1 meter 50 is. Dat mannen niet goed zijn in het inschatten van kleine lengtes is bekend dat merk je niet alleen in het verkeer.

 

Over het verbod op gezichtsbedekkende kleding hoor je trouwens ook niks meer. En aangezien handen schudden ook al in de ban is (en hopelijk blijft, die belachelijke 19e eeuwse traditie), is het volgens dom-rechts allemaal een linkse samenzwering. In Amerika wordt het zeker zo gezien en het wachten is op Trump die China wil laten betalen voor de kosten van de pandemie. Er worden dus weer meer wapens verkocht, want dat houdt virussen op afstand.

Overigens moet het vreselijk zijn om als Amerikaanse arts met al je kennis steeds eerst de president te moeten danken voor zijn 'wijze' leiderschap in de crisis: zoiets deed je onder Hitler en Stalin.

 

En dan heb je al die mensen die geen vertrouwen in de wetenschap hebben. Die zelfs beweren dat het virus door de wetenschap is gemaakt om er zelf aan te verdienen (net als bij het milieu, de maanlandingen en dat de aarde niet plat is).

En nu wordt van de wetenschap verlangd dat er 1, 2, 3 een vaccin komt en als dat er niet komt is dat natuurlijk weer een nieuwe samenzwering van diezelfde wetenschap.

 

Neil Browning vertrouwt wel in de wetenschap. Zijn catch-frase zou 'It's a small dose for a man, but a giant for mankind' kunnen zijn: hij en een aantal anderen namen een dosis van iets dat een mogelijk vaccin zou kunnen opleveren en waardoor hijzelf ziek kan worden.

 

Hij houdt zich wel netjes aan de social distancing. Zoals ik (en mijn dank aan iedereen die mij zo lief van boodschappen voorziet en iedereen die dat aanbiedt, is immens).

Als ik dat proefvaccin zou kunnen krijgen, nam ik het.

 
     
   
     
  Donderdag 19 maart 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 9

 

Gewicht 64,8 (stabiel)

Temperatuur 36,8 Uitslag ziekenhuis-app: geen aanwijzingen op Corona (ik word gemonitord).

 

Gisteravond even op straat geweest. Er scharrelde alleen een loslopende hond op het plein en hier en daar een loslopend mens, de straatrovers (zo die er al zijn) zouden brodeloos zijn. De snackbar was open maar leek klanten te weigeren.

 

Trump betuigt zijn liefde voor Melania door haar het gezicht van de Corona te maken. Ik hoop niet dat het de bedoeling is dat ze de hele aanpak op zich neemt. Trump ziet gezondheid als 'iets voor vrouwen', iets voor erbij: kopjes thee warme soep-werk. Ondertussen gaan de Amerikanen (Build that wall, build that wall!) in Mexico toiletpapier hamsteren.

 

Trumps goede vriend Kim geeft nu toe dat ie in de problemen zit. Terwijl dat land toch al in een voortdurende lockdown leeft, met gesloten grenzen en avondklok. Gisteren was er dus nog niets aan de hand.

Wilders en Baudet willen hier ook de Sperrzeit. Maar je zult zien dat degenen die nu het hardst met hun meebrullen als eersten tijdens een lockdown snel nog even over straat moeten met een moet toch kunnen-gezicht.

 

De kranten geven meer tips hoe mensen hun huis kunnen overleven: ik snap niet hoe een VT-Wonen verslindend land zoveel moeite heeft om thuis te zitten. Of blijkt nu dat al die design steriliteit niet leefbaar is?

Tip 1: Ga opruimen. Zet je e-books op kleur.

 
     
  Woensdag 18 maart 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 8

 

Gewicht 64,8 (dus gestabiliseerd)

Temperatuur 36,4 geen symptomen

 

In de Volkskrant ging het weer over wat je aan moet met je tijd, dat schijnt toch voor veel mensen een probleem te zijn. Nou, de ultieme oplossing: spring uit het raam. Zocht men vroeger naar de zin, nu naar het zinvolle invullen van het leven. Het een is een gevolg van het ander: door de foutieve aanname dat het leven zin heeft, ging men denken dat het zinvol ingevuld moest worden.

 

De bombrievenschrijver heeft ook al te kampen met het virus: je hoort niets meer van hem. Maar ik had al een daderprofiel gegeven en het gebied waar hij vandaan komt ligt in de vuurlinie van het virus.

 

Maar ik zou het over kunst hebben. Yuja Wang speelt binnenkort in het Concertgebouw, de sterpianiste (Strawinski!) die om de een of andere reden toch steeds weer op haar 'gewaagde' outfits wordt beoordeeld: het viel me al op dat de plekken op de eerste rij (normaal niet de meest geliefde plekken) vanwege het zicht op haar korte rokjes als eerste uitverkocht waren. Maar ik vrees dat ook dit inkijkje niet door zal gaan.

 

Voor wie de innerlijke rust niet heeft voor klassieke muziek: gisteren zag ik toevallig Die Toten Hosen bij Ina's Nacht. Gregor Gysi gaat uit zijn dak!

 

Vanuit het Konzerthaus in Berlijn werd live muziek voor het thuiszittende publiek gebracht, live gestreamd met de oproep om thuis ook te applaudisseren om het concertgevoel nog iets te versterken, dus ben ik ook maar gaan kuchen, want dat doen mensen in concertzalen en dan vervolgens veel te lang in een tas zoeken naar een snoepje met knisperpapier. (Nu wordt er net live medegedeeld dat een van de optredende niet kan komen vanwege coronabesmetting).

Let op: er gaan binnenkort meer van dit soort concerten plaats vinden en het is toch net even iets anders dan een reeds geregistreerde opname.

 
     
   
     
  Dinsdag 17 maart 2020  
     
   
     
   
     
   
 

Aflevering 7

 

Gewicht 64,8 (toename: ik denk dat het gebrek aan dagelijks wandelen me op begint te breken)

Geen symptomen

 

In de Volkskrant staan tips wat met de kinderen te doen. Het lijkt erop dat een hoop thuiswerkende mensen vanwege de coronacrisis ook nog een stel kinderen toegewezen hebben gekregen. Of ze doen nooit wat met hun kinderen of ze hebben de indruk dat je altijd iets met je kinderen moet doen.

 

Een vriend is een boerderij aan het opknappen in Frankrijk. Het nieuws mist hij, internet heeft hij nauwelijks. De taal spreekt hij, maar niet op ambtelijk niveau. Ik heb hem vannacht maar even de inhoud van Macrons toespraak geappt. Dat hij na 12:00 uur vandaag niet meer op straat mag. Wil hij boodschappen doen moet hij daarvoor een formulier hebben. Het formulier zou staan op de sites van de Franse overheid, mooi niet dus: de zoekterm corona levert niets op. Maar dikke kans dat het in Frankrijk natuurlijk Oranco heet, Fransen hebben moeite met letters in de normale volgorde laten staan. Zijn plaatselijk gemeentehuis heeft alleen natuurfoto's en gastvrijheid. Uiteindelijk hebben we het formulier gevonden, maar hij kan niet printen (beetje Ik Vertrek-achtige situatie daar). De winkels die printers verkopen zijn al dicht. Het plaatselijk gemeentehuis ook. Zonder formulier de straat op kost 135 euro boete, er komt extra politie-inzet. Naar de grens kan ook niet (die gaan waarschijnlijk vandaag op slot) want daar kan hij nooit voor 12:00 uur zijn (de wegen rond Parijs staan vol met Parijzenaars die de stad uitvluchten naar hun buitenhuisjes). Uiteindelijk was er dan in het boerengat een buurman die nog een matrixprinter aan zijn Minitel had hangen.

En dat alles voor een formulier dat je zelf moet invullen. Je kan dus ook een briefje schrijven dat je de straat op mag en ondertekenen met 'zijn moeder.'

 

Tot besluit:

Laat de hamsteraars niet in het hoofd krijgen dat binnenkort door alle handenwassen het water op is, dan gaan ze dat ook hamsteren.

Verder verheug (?) ik me al op al de 1 aprilgrappen met het coronavirus. 1 april is overigens tegenwoordig de enige dag dat de mens kritisch is tov nepnieuws. Dus het moet vaker 1 april zijn.

Huiswerkopdracht: de enige mensen die nog op straat lopen zijn hondenuitlaters. Het virus is van dier op mens overgesprongen. Wat als het nu weer overgaat op de hond: wat zijn dan de gevolgen?

 
     
     
     
  Maandag 16 maart 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 6

 

Gewicht 64,4 (is bijna -2 kilo sinds donderdag, sociale onthouding loont!)

Temperatuur niet gemeten, geen symptomen

 

In Nederland wentelt men zich graag in een crisis. De eerdere positieve meldingen van Belgische onderzoekers werden genegeerd, pas toen er een mogelijke Nederlandse doorbraak was, was er enige aandacht. Dat Down Under ook iets heeft, wordt overzien. Het zou wel komisch zijn als opeens allemaal mensen een medicijn tegen HIV zullen moeten halen. Er zullen er wel weer veel zijn die dat niet doen, bang dat ze er AIDS van krijgen of homo van worden. In Rusland en Polen zou het hoe dan ook verboden worden. En wat de buren zullen zeggen, die inmiddels al drie weken dood in sociale onthouding in hun huis liggen?

 

Verder hoor ik van bronnen buiten dat de winkels nu echt in deplorabele staat zijn: wie iets over de staat van een samenleving wil weten, kijke naar haar winkels. Het is dom kuddegedrag. Ik zou het graag eens zien, maar ik blijf binnen totdat voldoende mensen besmet zijn.

 

Dat de enige weg eruit echter via kudde-immuniteit zou moeten lopen wist ik al. Nu moet je het alleen zo doseren dat niet iedereen tegelijk de antistoffen opbouwt. Overigens ben ik er om dezelfde reden ook voor dat mensen volgende keer massaal de griepprik gaan halen: als de griep bijna nergens kan aankloppen gaat hij uiteindelijk alle deuren voorbij.

Tot besluit, een huiswerkopdracht voor thuiszittende scholieren en studenten: kan je antistoffen ook in kweekjes uitzetten? Trump  (Ikke ikke en de rest kan stikke) wil er dik voor betalen. Mits hij het exclusief krijgt.

 
     
   
 
 • Als het aan Wilders ligt gaan we ook verplicht verduisteren.

 • De scholen dicht heeft ie al. Nu wil hij totale Sperrzeit.

 • En dat naar Italie kijken, dat deed Mussert ook al.

 • De vaste klanten van 't Hoekje zaten ook allemaal thuis te werken.

 • Iemand vroeg of ik kudde-immuniteit simpel kon uitleggen: als wie dat kan zijn eigen messen slijpt heeft het minder zin voor een scharensliep langs de deur te gaan.

 • Het is wachten op de actie Kind aan Huis: thuiszittende schoolkinderen die boodschappen doen voor thuiszittende bejaarden.

 • Een hamsterende meute had gehoord dat de restaurants nog toiletrollen hadden...

 • Dan verdient je moeder al minder dan de rest en dan moet jij ook nog als enige naar school omdat haar beroep plots vitaal is.

 • Zie je hem al aan de schoolpoort staan met zijn vette leasebak en zeiken dat hij een vitale functie heeft: bij een multinational die haar personeel in de schoot van de gemeenschap aan het dumpen is.

 • Maandagmorgen. Ze moesten nu over de bedrijfsapp leuten over dat ze de caravan al zomerklaar hadden gemaakt...

 • ...En de winterbanden naar de stalling.

 • Ik hoor Rutte voortdurend zeggen hoe belangrijk de mensen in de zorg, het onderwijs, het OV en de politie zijn. Zullen we ze dan ook eens belangrijk gaan betalen?...

 • En anders moeten ze dreigen naar het buitenland te gaan. Dat doen CEO's ook altijd.

 
     
 

(c) 2000-2020 Dieter Bruls