Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 11

 
     
   
     
     
  Zondag 15 maart 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 5

 

Gewicht 64,7 (digitaal en het verschil met de analoge weegschaal is daarmee ingehaald)

Temperatuur 37,4 geen symptomen

 

Op tv zeiden twee mensen dat je in tijden als deze terugvalt op boeken en muziek.

 

De muziek was de 2e van Mahler, Auferstehung genaamd en terwijl een tweede symfonie meestal nog niet het echte sterke werk van een componist is, bij Mahler wel. Maar die had er voor zijn eerste dan ook al twee geschreven die helaas bij het bombardement op Dresden verloren zijn gegaan.

Niet dat ik alleen klassiek draai. Ik draaide ook Filthy Lucre Live van de Sex Pistols, waarop zij 20 jaar na verschijnen hun hele Never Mind the Bollocks spelen (ze hebben ook niet veel anders, ook al staan er ook nog drie single achterkantjes op) en dat klinkt zeer strak (misschien zelfs te). De missende baslijntjes van Matlock zijn er hier gelukkig wel. En Lydon doet zijn best als Rotten te zingen.

 
   
     
  Zaterdag 14 maart 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 4

 

Gewicht 65,5 (digitaal, dus het verschil met analoog is bijna weggewerkt)

Temperatuur 37,2 geen symptomen

 

Ik heb mezelf uitgeroepen tot designated survivor van de mensheid. Je hebt twee soorten mensen, de ene soort geeft op de vraag wie ze mee zouden nemen naar een veilig eiland als antwoord 'Mijn familie natuurlijk' en daarnaast zijn er degenen die dat niet doen. Slecht nieuws voor mijn familie: ik ben nooit van mening geweest dat je met incest de mensheid kan redden. Ik heet geen Trump: ik zou dus vreemden meenemen.

 

Familieziek zijn beschouw ik als een proletarische aandoening. Naast je dochter wonen, bij elkaar in lopen om bakkies te doen, als een tankformatie gearmd over de markt denderen met schoon- en andere dochters met big shoppers.

Ik stuitte dezer dagen op de Faust Symfonie van Liszt. Het Faust-thema - vele malen uitgewerkt - gaat over een dokter die zijn ziel aan de duivel verkoopt om 24 jaar alwetend te zijn en daarnaast ook onweerstaanbaar voor het andere geslacht. Liszt had ook een grote interesse in - vooral adelijk en rijk - vrouwelijk schoon, maar verkocht zijn zieltje aan de kerk (natuurlijk alleen de lagere wijdingen die gemeenschap niet uitsluiten).

En hij was familieziek. Zijn dochter Cosima trouwde met zijn muzikale voorbeeld Wagner en aangezien Liszt naast zijn dochter woonde, werden Liszt en Wagner dus buren. Helaas had je toen nog geen straten die naar Brahms vernoemd waren want het zou mooi zijn geweest als ze in de Brahmslaan hadden gewoond.

Familieziekte komt dus blijkbaar in de beste kringen voor.

De symfonie is verrassend. Liszt schreef natuurlijk geen symfonieen die je langs de Hegeliaanse meetlat kunt leggen. Dus al gaat het bij Liszt om muziek met een onderliggend thema (itt bij gehate tijdgenoot Brahms, vandaar dat met die straat), muzikale thema's heeft het dus niet. De beide buurmannen konden het dientengevolge goed met elkaar vinden: muzikaal was het geen thema.

 

Had je in die tijd corona gehad hadden ze elkaar vast aangestoken, want de besmettingsgraad onder familieleden is twee keer hoger dan van buitenaf. Dus de PVV zou voor meer muren binnenhuis moeten zijn. Ware het niet dat dat soort partijen ook altijd familieziek is in hun warsheid van vreemde smetten: Mussert trouwde met zijn oude tante en toen hij uiteindelijk eens vreemd ging, deed hij dit met zijn minderjarige nichtje.

Gelukkig was hij geen designated survivor.

 
     
  Vrijdag 13 maart 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 3

 

Vrijdag de 13e ook nog.

Gewicht 66,2 (digitaal, analoog 65-)

 

Een oude mevrouw bij de bakker (noodzakelijk) klaagde: 'Het is zo rustig op straat, je wordt er niet goed van dat grona.' Haar zoon moest nu ook al thuis werken, alsof dat het ergste is dat een mens kan overkomen. Ze straalde een proletarische arbeidsethiek uit - iets wat ik nooit begrepen heb, trots zijn op je uitbuiting - het enige dat in dit land rest van het socialisme.

Het grote plunderen is nu echt begonnen. Er heeft een foto van een leeg schap paracetamol op nos.nl gestaan, gevolg: overal uitverkocht. Koortsthermometers moet elk Nederlands huishouden nog niet gehad hebben: weg.

Toiletpapier. Als de nood hoog is heb je er geen app voor. Sta je met je digitale krant.

 

Een mevrouw op tv moest gisteren op de vraag of ze ook ging hamsteren en zo ja wat, erg lang nadenken. De eerstewereld welvaartsziekte nummer 1: niet weten wat je moet hamsteren. Na lang nadenken perste ze 'houdbare producten' eruit. En toen ze gevraagd werd die te noemen duurde het nog langer. Ze eindigde na lang pruttelen met 'melk.' Als Coca Cola al jaren met houdbare limonade had geadverteerd was het dat geweest. Het idee ook dat producten die houdbaar zijn als eerste opgaan: ze zijn godverdomme houdbaar.

Ik zou zeggen win advies in bij een vluchteling, die zijn bekend met de materie.

 
     
   
     
  Donderdag 12 maart 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 2

 

Ik noemde het boek van Coutinho in de Elementaire Deeltjes-reeks al. Het is een goed leesbaar boek over diverse griepepidemieen, zoals de Mexicaanse en de Spaanse, maar ook HIV, de Pest en Ebola. Coutinho geeft de geschiedenis van de virussen en de maatschappelijke reactie erop. Ik had iets meer willen lezen over de ontwikkeling van virussen zelf, het muteren, het uitsterven.

Nu leer ik alleen dat ze van dieren overspringen op mensen, vaak in China, dan meestal via Italie Europa veroveren en uiteindelijk verdwijnen naar het zuidelijk halfrond waar ze overleven bij dieren om dan ooit weer gemuteerd terug te keren en dan maar hopen dat wij de anti-stoffen inmiddels hebben (dus die griepprik is wel noodzakelijk, de anti-vaxxers bouwen hun hele tegen zijn op waanideeen van god en andere leugens).

 

Update: Inmiddels is de gratis boekenweekgeschenk reisdag uitgesteld.

 

Het bovenstaande boek was op 1 cent na niet voldoende voor het Boekenweekgeschenk, maar ik kocht er het Boekenweekessay bij: het veelbesproken boek van Ozcan (Eus) Akyol over wat er allemaal fout is van auteur tot boekenwinkel en dat de lezer het zelf wel weet (vandaar wellicht al die nutteloze sportbiografieen) en na een tijdje wist ik het ook wel. Het is de bekende fout met een essay: het gaat om een gedachte maar om er een essay van te maken moet die zo lang mogelijk uitgespind worden.

Het geschenk dat ik daardoor kreeg, Leon & Juliette van Annejet van der Zijl dat normaal als de meeste Boekenweekgeschenken in de papierbak had moeten belanden wist me met de beschrijving van de voorbereidingen van een duel van gedachten te veranderen.

 
     
   
     
   
 

Aflevering 1

Ik had al voor de kabinetsmededeling besloten twee weken in vrijwillige quarantaine te gaan, niet dat ik symptomen heb maar omdat sociale onthouding het virus schaadt. Ik zal de komende tijd dus niet naar mijn atelier gaan en alleen naar buiten gaan voor het meest noodzakelijke: de dagelijkse boodschappen. Ik ben vooral benieuwd wat het met me doet.

Vanochtend ging ik allereerst op mijn nieuwe weegschaal staan en het is zo dat je met elke nieuwe weegschaal in je leven in gewicht toeneemt. Ik was dus zwaarder geworden in vergelijking met mijn oude weegschaal. Blijkt: analoog (65 kilo) is beter dan digitaal (66,3 kilo).

Ik schreef een tweet over of het gezien alle coronagevaar het wel wenselijk is om met het Boekenweekgeschenk komende zondag gratis in de trein te gaan. Temeer ik uit voorafgaande jaren weet dat de risicogroep oververtegenwoordigd is: veel grijze hoofden. Ik hoor Rutte juist zeggen dat opeenhoping in het OV ook voorkomen moet worden. Het CPNB liet me zojuist weten dat het gratis reizen gewoon doorgaat. De reizigers zullen zelf hun boekenweekgeschenk tegen de OV-lezer moeten houden net als de andere reizigers dat met hun kaartjes moeten.

In Epidemieen en pandemieen van Roel Coutinho in de geweldige Elementaire Deeltjes-reeks (waarvan geen goed overzicht bestaat, waardoor zelfs de uitgever Atheneum dit deeltje het nummer 67 geeft, terwijl er al eerder een deel 67 is verschenen over het Humanisme. Je zou dus kunnen denken dat ze het humanisme een epidemie vinden, maar dat terzijde) las ik dat een van de redenen van het ontstaan van epidemieen het afnemend vertrouwen in artsen, deskundigen en autoriteiten is. Versterkt door het fake-news via de sociale media. In Amerika doet zelfs de president hier hard aan mee, een president waarbij de bloemkool als bij een peuter stiekem door zijn aardappelpuree gemengd moet worden zodat hij tenminste nog iets aan groente binnenkrijgt (nee, gen broccoli, dat valt op!) en zichzelf een genie vindt. Seth Meyers somt het op en let op de artsen die zich rot zullen hebben geergerd toen Trump zich tot aangeboren deskundige uitriep op basis van zijn oom. De live-reacties op zijn speech waren voornamelijk dat hij er zo ziek uitzag met zijn dichte oog (let op het besmettingsschema: een aantal zit al in quarantaine).

 
     
  Woensdag 11 maart 2020  
     
   
     
  Dinsdag 10 maart 2020  
     
   
     
   
     
 

Daglink

Bladerend in een boek over grafische vormgeving stuitte ik op werk van de Portugees Sebastiao Rodrigues. Het ziet er gedateerd uit maar mij trekt de plakboekensfeer wel aan: mooi werk. Meest bekend van zijn Almanaque, een tijdschrift over literatuur.

 
     
  Maandag 9 maart 2020  
     
   
     
 

Daglinks

Ik heb het niet op Radiohead (en wie wel, wie zorgt toch voor al die plaatverkopen?) maar hun grootste hit door Chrissie Hynde kan dus wel (maar goed, zij speelde niet voor niets een blauwe maandag in The Damned): Creep, the Pretenders. - Zonder Shane MacGowan in hun gelederen maakten the Pogues eigenlijk maar een nummer dat ermee door kon. Draai het op een dinsdagmorgen.

 
     
     
 

(c) 2000-2020 Dieter Bruls