Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 50

 
     

Voorpagina

 

 

   
     
  Zondag 13 december 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 82 [278]  
 

Nummer

Ik wandel vaak in de avond. De straten zijn dan leeg: mensen gaan niet de straat op als de herbergen dicht zijn.

Dus een avondklok hoeft niet van mij, een dagklok lijkt me stukken beter. In Slowakije hebben ze dit toegepast en de resultaten waren beter dan een avondklok.

Ik zou het willen aanscherpen: alleen de noodzakelijke winkels open. Tien uur per dag en iedereen krijgt een uur, dat bepaald wordt door het laatste cijfer van de geboortedag. Die uren wisselen dagelijks zodat niet alle 2'en steeds stervensvroeg naar de supermarkt moeten. Op tijden dat het niet je cijfer is, geen toegang.

Als mensen dat fijn thuis zelf kunnen regelen met een app doen ze dat heel braaf en netjes. Want dan voelt het minder opgelegd.

Maar goed dat kan allemaal niet natuurlijk, want de privacyfanaten draaien door als het laatste cijfer van je geboortedatum bekend wordt.

 
     
   
     
  Zaterdag 12 december 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 81 [277]  
 

Lijmwijn

 
 

Merkel had er over geklaagd las ik vandaag in de Volkskrant, de Gluhwein-feestjes op straat. Ik ging de deur uit na het eten en na vijf minuten was ik er hier ook al een tegengekomen. Gelukkig was het wel juist geschreven, want ik zag ook al eens iemand met Gluewine. En dan blijf je helemaal zo plakken.

 
 

Ik liep een plein verder en zag daar hoe bier to go werkt. Het werd in het gat van de deur aan de lopende band verkocht en de kopers liepen er niet ver mee: het werd voor de deur opgedronken in groepsverband.

Tijdens de late avondwandeling kwam ik ook weer langs een huis waar ze alle blokfeestjes op de hele adventkalender in een keer hadden gepland.

Inmiddels denken ze in Duitsland om het land te sluiten. Wij doen nog een laatste ronde.

 
     
  Vrijdag 11 december 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 80 [276]  
 

Bloednacht te Mayerling

Martin Ros kwam te overlijden aan corona en de goede man was zolang ik naar hem luisterde al kortademig. Beter gezegd tijdens zijn boekbesprekingen voor de radio raakte hij zo enthousiast dat hij gewoonweg vergat te ademen. Het was min of meer zijn handelsmerk, dat en de plastic zakken waarin hij de boeken meenam. Ik denk dat hij gedurende zijn leven nooit een tas bezeten heeft, alles kwam in die gebruikte plastic tasjes. Ook eerste drukken.

Ooit had hij het over de Mayerling bloednacht: de nacht waarin de Oostenrijkse kroonprins Rudolf (de zoon van keizer Franz Josef en Sisi) zijn te jonge minnares Mary Vetsera om het leven bracht en daarna de hand aan zichzelf sloeg. Het had alles van een zelfmoordpact, dat was modieus onder romantici in die tijd. En het moest natuurlijk allemaal niet openbaar worden.

Door zijn enthousiasme kocht ik er in Hongarije een boek over. Ros had er alles over gelezen, dit boek van Istvan Bart (met de mooie titel A boldogtalan sorsu Rudolf tronorokos dat gelukkig ook in het Duits leverbaar was) denk ik niet. Ik begreep zijn fascinatie meteen.

Toen ik het bericht van Ros zijn dood hoorde - ik was verwonderd dat hij toch nog 83 was geworden - heb ik direct zijn boek over de zaak besteld.

Hij zal gemist worden al was hij al lang uit beeld. Ik kende mensen die niet uit bed wensten te komen zonder hem op de zaterdagmorgen niet op de radio hebben gehoord, zijn enthousiasme was dan ook aanstekelijk maar hij kon iets ook hilarisch niks vinden. En het was altijd afwachten wanneer hij met zijn plastic tasjes in de uitzending inbrak dus dat liggen blijven kon tot elf uitlopen.

Hopelijk hoef ik minder lang op de PTT te wachten voor de bezorging.

 
     
     
  Donderdag 10 december 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 79 [275]  
 

Jefferson Davis II

Het is niet vreemd dat Trump en de Republikeinen zich niet bij de cijfers neerleggen. Dat doet rechts namelijk al tijden niet: de overduidelijke en wetenschappelijke cijfers rond het klimaat worden ook gewoon ontkend. Zoals alle cijfers die een gevaar voor hun winstcijfers zijn.

Voor de rest is het een manier om zijn aanhang om geld lastig te vallen en dat neemt dwangmatige vormen aan. Zoiets als televisiedominees doen. Als een sekte.

Hij gaat hem dan ook slecht. Processen hangen boven zijn hoofd, schuldeisers zitten achter hem aan.

Zijn imago van de selfmade miljonair gaat eraan. Want dat hij miljonair werd door eigen verdienste moet ik hem nageven: hij werd multimiljonair door een erfenis en is  door hard werken miljonair geworden.

 

Dat Amerika dit overleefd heeft als land ligt niet aan de constitutie. Het was niet de grondwet die voorkwam dat Trump een dictatoriaal bewind invoerde, maar het waren de ongeschreven wetten. Justitie en defensie, die aan hun taken vasthielden en deze bleven uitvoeren, onafhankelijk van de orders van de politiek. En natuurlijk de diensten die verantwoordelijk zijn voor de verkiezingen, ook zij lieten zich niet de wet voorschrijven. En hier en daar was dat ook een Republikein die grondwet boven president liet prevaleren. Misschien dat het dat is wat Trump The Deep State noemt.

De grondwettelijke checks and ballances lieten het in elk geval afweten. Vanaf het begin eigenlijk al: het systeem van kiesmannen is vooral in het leven geroepen om te voorkomen dat er een gek president zou worden, vier jaar geleden werd die gek president.

 

En hij wil niet in stilte gaan. Dus zal hij er niet zijn op de inauguratie. Hij zal met de Air force One naar Florida vliegen en zich daar uitroepen tot tegen-president. Een anti-paus en leider van de Geconfedereerde Staten. De opvolger van Jefferson Davis.

 

Bij de illustraties: Jefferson Davis, de enige president van de Geconfedereerde Staten van Amerika (boven). De op de Europese vlag lijkende vlag van de Cornfed States (de maisgevoede staten, en daarmee wordt eigenlijk het midwesten bedoeld).

 
     
  Woensdag 9 december 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 78 [274]  
 

Gezichtscontrole

Als je naar opsporingsprogramma's kijkt zie je vaak beelden van mensen die een bankpas hebben buitgemaakt en daarmee bij de bankautomaat een rekening leeg plunderen. Die mensen hebben zich in alle gevallen met zonnebrillen, petjes, pruiken en sjaals op beeld vastgelegd.

Terwijl er toch iets als gezichtsherkenning bestaat.

Je kan het heel eenvoudig toepassen: dat als er geen mond, neus en ogen herkenbaar zijn, de automaat blokkeert. Daar zullen privacyridders waarschijnlijk ook nog mee kunnen leven: het systeem kijkt alleen naar algemene biometrische kenmerken, niet naar specifieke.

Maar je kan nog een stap verder gaan: uitbetaling kan alleen bij gezichtsherkenning. Eenzelfde functie die al op heel veel mobiele telefoons wordt gebruikt.

Natuurlijk niet het slimste voorstel in tijden van mondkapjes.

 
     
   
     
  Dinsdag 8 december 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 77 [273]  
 

Kerstconferentie

Rutte: 'Als je in quarantaine zit vraag hulp voor boodschappen doen en de hond uitlaten. Doe boodschappen alleen, ga alleen naar buiten om de hond uit te laten. Laat u testen. In januari gaan we testen met voetbalstadions.'

Ik ben geen voorlichter, maar ik weet dat als je dit in een lange zin zegt dat absoluut geen heldere boodschap is. Dat is hutspot met te grote stukken ui.

Ik heb het vermoeden dat de afdeling voorlichting van het kabinet in lockdown is. Of thuis zit met drie jengelende kleuters.

 

En, als dit niet gaat werken komen er strengere maatregelen. Welke? Geen idee. Maar strengere maatregelen die dan ook niet gehandhaafd gaan worden.

 

Ik wandelde op pakjesavond door de Jordaan. Achter menig raam hoorde ik luid gezang en gelach en geluiden die duidelijk duidden op feest. Dat waren meer dan drie mensen over de vloer op relatief kleine woningen. Ik voelde me plots heel erg eenzaam: alsof ik de enige was die zich aan de regels hield.

Voor de Kerst verwacht ik niets anders. Natuurlijk moet iedereen zich aan de regels houden maar iedereen dat zijn altijd de anderen.

En kerst moet met familie. Het aansnijden van de kalkoen is een grote generale repetitie voor het verdelen van de erfenis. Iets waar je elk jaar weer verzucht dat je het volgend jaar anders doet nadat je je schoonzus het kerstverhaal indachtig zes keer dat serpent hebt genoemd.

 
     
  Maandag 7 december 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 76 [272]  
 

Gelukkig ook dit jaar weer: Allards Muziek Jaarlijst. Voor de 16e keer! Ik heb hem al gezien en het is een lijst die op de een of andere manier bij een jaar zoals dit past. Volg de nadere aankondigingen!

 

 
 

Wereldschrift

We hoeven niet allemaal Chinees te leren maar als we het Chinese schrift zouden leren waren we enorm geholpen. In een klap zouden we elke tekst op aarde kunnen lezen, in welke taal die ook bedacht was als ie maar geschreven was in karakters. Je zou overal ter wereld kunnen lezen wat een apotheek was, of er prik in het mineraalwater zit, of simpelweg de plaatselijke krant.

Wat wij als het Chinees kennen, zijn meerdere talen die vooral een ding gemeen hebben: ze gebruiken hetzelfde schrift. Nu doen wij dat ook, maar wij geven er klanken in weer en dat was zeker een enorme stap vooruit. Het karakterschrift geeft begrippen weer. Dus hoe je het ook uitspreekt in jouw taal, als er ingang staat, lees je ingang.

Overigens hoeft het geen Chinees karakterschrift te zijn, dat is oud en best ingewikkeld. We kunnen een nieuw maken waar we wereldwijd mee uit de voeten kunnen. Nieuw is dat niet, met cijfers doen we het al. 6x7 is overal ter wereld hetzelfde en de uitkomst ook.

We schijnen in het dagelijks leven en voor het gemiddelde krantenbericht met 2000 tot 3500 woorden uit te komen, de berekeningen verschillen. En we hebben al een hele boel emoji, zeker leesbaar, maar of die ook schrijfbaar zijn?

Want het moet niet meer willen zijn dan een schrifttaal. Anders gaan spreken zoals dr Zamenhof dat wilde, dat gaat niet lukken. Zelfs het Tsjechisch spoorboekje heeft geen uitleg in Esperanto meer. Pictogrammen des te meer.

 

Bij de illustratie: Een Van Dale aanwijswoordenboek: plaatsjes van begrippen gerubriceerd. Zelf teken ik als we er echt niet uitkomen zelf even (zoals deze internationaal handige handleiding voor het eten van een stroopwafel).

 
     
     
 

(c) 2000-2020 Dieter Bruls