Mail: dieterbruls@gmail.comBij geen updates
Voorpagina - Vorige week - Overzicht
TekeningenWeek 49


Zondag 11 december 2022
In stilte
Op 30 april 2023 is het honderd jaar geleden dat Jaroslav Hasek, de schrijver van De Brave Soldaat Svejk, stierf. Het leek mij een mooie gelegenheid voor Uitgeverij Voetnoot om de Oer Svejk, een serie korte verhalen waarin Hasek oefende met de figuur Svejk, uit te brengen. Het zou perfect passen binnen hun Moldaviet-reeks, waarin vergeten pareltjes uit de Tsjechische literatuur worden uitgebracht.
Ik nam contact op met de uitgeverij, met de mededeling dat het me verder leuk leek de uitgave te illustreren, bij - zover ik weet - gebrek aan tekeningen van de originele illustrator Josef Lada.

Helaas kwam er een antwoord van de uitgeverij dat de magazijnkosten van de Moldaviet-boeken inmiddels hoger zijn dan de opbrengsten. De serie is helaas stopgezet.
Haseks sterfdag zal in stilte verlopen.
Zaterdag 10 december 2022
Film: RMN
Waarschuwing: geen spoileralert!
Ik zag de Roemeense film R.M.N., die zich afspeelt in een godverlaten Transylvanisch dorp, waar het bloed van jonge mensen deze keer niet wordt weggezogen door een vleermuizige graaf, maar door de verlokking van snel verdiend geld in het buitenland. Rijkdom die echter gepaard gaat met aan de onderkant van de samenleving leven en racisme.
Een van de arbeiders reist vanwege een noodgeval terug. Mensen die terug naar huis reizen, verwachten thuis die heile Welt die ze ooit verlaten hebben. Maar daar veranderden ook dingen, al was het alleen maar door hun vertrek.
De plaatselijke broodfabriek, de enige plek van vooruitgang en licht, heeft door een gebrek aan werknemers (die zijn weggetrokken) buitenlanders aan moeten nemen. Hier keert de bevolking zich tegen, roepend dat ze niks tegen buitenlanders hebben. Maar met die buitenlanders bedoelen de daar wonende Roemenen de eveneens daar wonende Hongaren en die Hongaren de Roemenen, terwijl dat conflict steeds op de loer ligt als een van de vele beren in het bos. Ze hebben niets tegen buitenlanders, roepen ze en schreeuwen erachteraan dat ze net de Zigeuners eruit hebben gewerkt (deze take is overigens een hoogstaand staaltje acteerwerk).
En met hun protest tegen de drie buitenlanders drijven ze de plaatselijke broodfabriek richting faillissement. Broodroof roepend stelen ze hun eigen brood.
Prachtig gefilmde en en geacteerde film, met een herfstige sfeer en duistere folkloristiosche taferelen. Een film die weer eens laat zien dat zij die flexibel zijn en zich openstellen voor andere mensen, andere cultuur, schoonheid en kunst ook het mooiere leven leiden. Als je je in de mest blijft wentelen moet je niet klagen dat je naar mest gaat stinken.
Vrijdag 9 december 2022


Sport en politiek

Je moet sport en politiek uitelkaar houden, zeggen sportliefhebbers altijd.
Prima. Maar zullen we dan ook afspreken dat we nooit meer sporters ruilen tegen oorlogsmisdadigers?
En als sporters niet in werkkampen willen belanden, moeten ze niet meer naar politiek foute landen gaan.
Houden we het netjes gescheiden.


Donderdag 8 december 2022
Cadeautje
Soms heb je van die mensen in de buurt die direct een sociaal bindmiddel zijn. Anna heet ze, ze komt geloof ik uit AlbaniŽ en ze gaat over de pakjes.
Dat is natuurlijk een spilfunctie, maar er is meer. Heeft ze je vaker dan een keer gezien, vraagt ze hoe het gaat. Klanten zijn voor haar meer dan een scanner over een barcode. Ze gaat niet alleen over de pakjes, maar ook over het welbevinden.

Dan heb je ook mensen die jaren in een buurt wonen en die zonder dat iemand het merkt, drie weken dood op hun woning liggen.
En om dat te voorkomen heb je meer Anna's nodig. En zo nu en dan een pakje.


Links - Harry and Meghan komen met een nieuwe serie. The Stranglers zongen over een andere Duchess. De nieuwe single van Allard JJ gaat goed. Scoort goed in allerlei alternatieve hitlijsten (dus niet die gezapige Top 2000 met dat eeuwige Californian Rhapsody). Dus speel hem op Spotify. Of Bandcamp en bestel de lp op stevig ouderwets vinyl al vast.


Woensdag 7 december 2022


Niet oudbakken maar vers

Ik kreeg een pakket uit Duitsland vandaag. Gevuld met echt Duitse huisvlijt, kerstkoekjes en zo.
Ik bestudeerde de postzegels eens goed. Er stond Deutschland op, geen Deutsches Reich. En vredelievende bloemetjes en vliegers. Geen keizer Heinrich XIII uit het huis Reuss, jongere linie.
Een verleden van een land hoeft niet voort te leven in opgeklopte grootsheid: het leeft door in huisgemaakte bakproducten.
Dinsdag 6 december 2022
Test test test
Het goede nieuws is, dat ik geen corona heb. Want zou ik het wel hebben zou iedereen zeggen 'Ja boeiŻh!'
Ik had keelpijn vannacht en was verkouden. Dan weer koud, dan weer warm. Ik sleepte me alleen uit bed voor een zelftest. En die is moeilijk als je verkouden bent, de verpakking alleen al.

Ik had natuurlijk ook geen zin om met mijn zes vaccinaties, de Firma Engel en Co een plezier te doen.
Alsof je geen aanrijding kunt krijgen als je een autoschadeverzekering hebt.

Morgen meer, sorry.
Maandag 5 december 2022
Tweedehandsje
OekraÔne gaat een superjacht van een Poetin-vertrouweling veilen.
Ik ben bang dat het niks wordt. Iemand die 190 miljoen voor een jacht kan neertellen, houdt meestal niet van een tweedehandsje.
En je zal maar met zo'n bootje onverhoopt een haven in Rusland moeten aandoen. Dan heb je wat uit te leggen.
Vergeet ook de solidariteit van de kapitalisten niet: verbeurd verklaring van bezittingen van soortgenoten is aan je eigen stoelpoten zagen.Copyright Dieter Bruls 2000 - 2022