Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 46

 
     

Voorpagina

 

 

   
     
  Zondag 21 november 2021  
     
 

Het jaar loopt op zijn eind alweer, dus ik begin al vast met de jaarlijkse Kladblokjesopruiming: vanalles dat het om de een of andere reden niet haalde.

 
     
   
  Aflevering 48  
 

Muur

Op 12 november 1989 - de Berlijnse Muur was twee avonden ervoor gevallen - besloot de toenmalige Duitse bondspresident Richard von Weiszacker een wandeling te gaan maken om het allemaal zelf eens te gaan bekijken. In zijn eentje liep hij naar de Potsdammer Platz. Een president kan op sommige vlakken minder dan een gewone burger, waar die zomaar een grens kan overlopen kan hij dat niet. Daarbij, het was duidelijk dat ze van het oosten naar het westen mochten, maar of je van het westen ook naar het oosten mocht, niet.

Hij wandelde echter steeds meer oostelijk. De grenswachten hielden hem wel in de gaten, maar verder gebeurde er niets.

Tot er plots een hogere officier van de Volksarmee op hem af beende, voor hem ging staan, salueerde en rapporteerde: 'Meneer de bondspresident, ik meld, geen bijzonderheden.'

Een land was gevallen.

 
     
  Zaterdag 20 november 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 47  
 

2G-deling

Je hoort veel over tweedeling. Hele discussies. Of 2G ethisch is en zo.

Over de tweedeling tussen mensen die vier keer per jaar op vakantie gaan en zij die moeite hebben om het schooluitje van hun kind te betalen hoor je toch aanzienlijk minder ethische uitwijdingen.

Hetzelfde geldt voor betogen over dat er duizenden kinderen in Afrika niet naar een restaurant kunnen omdat ze niet gevaccineerd zijn en dus gewoon thuis - zo ze dat al hebben - van de honger moeten sterven.

Over de tweedeling die 2G zou veroorzaken hoor je wel. Terwijl 2G niet de oorzaak van tweedeling is maar een gevolg. Een resultaat van het verschil tussen mensen die zich laten vaccineren en daarmee ook niet-gevaccineerden beschermen en mensen die zich niet laten vaccineren en daarmee ook gevaccineerden in gevaar brengen.

En dan heb ik het nog niet over de mensen die noodzakelijke zorg mislopen omdat de betweters IC-bedden onnodig beleggen. Als we het dan toch over ethiek moeten hebben, laten we dan daar eens beginnen.

 

Dit is voorlopig het laatste stuk over corona. Ik ga proberen het te beperken tot maximaal een stuk per week.

 
     
 

Links - Mai, mijn Chemikerin des Vertrauens is boos. En terecht. Over het feit dat corona-ontkenners zeggen dat de vaccins niet werken, omdat er ook gevaccineerden op de IC liggen: 'Bij 99% van de doelpunten staat er een keeper in de goal. Dat is ook geen reden om te zeggen we stellen maar geen keeper meer op, want het helpt toch niet.' Je moet namelijk ook kijken naar het aantal ballen dat die keeper eruit houdt. Ze is voor een vaccinatieplicht. En als Mai dat zegt dan is dat zo, als ik dat zeg krijg ik scheldwoorden naar mijn hoofd. Kennis van Duits is vereist, elementaire kennis van logica ook: MaiLab, Impfpflicht (mooi woord!).

 

 
     
  Vrijdag 19 november 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 46  
 

Vrij

Ik luister A Love Supreme (Live in Seattle) van John Coltrane.

Het is het soort muziek dat jonge mensen horen, een hoed opzetten, dan een instrument ter hand nemen dat ze niet beheersen, een bandje beginnen en vervolgens zeggen dat ze free jazz maken. Ze hebben het niet begrepen, er zitten namelijk heel veel patronen in de muziek en hoe het gespeeld wordt is aan deels uitgeschreven regels gebonden.

 

De vrijheid die de mensen die niet snappen hoe die vrijheid werkt, is dezelfde vrijheid waar mensen mee schermen in het coronadebat: een vrijheid die alleen henzelf ten goede komt. Een vrijheid die niet aan de ander denkt. Zonder regels, zonder de grondvesten te begrijpen. En die inmiddels tot de gevangenschap van de rest wordt.

 

De jonge mensen met hun jazzbandje leren of hun instrument te bespelen of dat ze het beter kunnen laten.

De corona-complotdenkers daarentegen, die toeteren door.

 
     
  Donderdag 18 november 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 45  
 

Prikkeldraad

In 1876 vond Alexander Graham Bell de telefoon uit. Draden die de wereld vereenden.

John Warne Gates vond iets eerder dat jaar het prikkeldraad uit. Draden die de wereld verdeelden.

Tegenwoordig is dat wat ons bindt en scheidt draadloos. Sociale media zijn het prikkeldraad van ons contact.

 
     
  Woensdag 17 november 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 44  
 

Valse vlag

President Macron verving het blauw van de Franse vlag  voor een donkerder blauw. In Nederland kan dat niet.

De precieze tint van het rood en blauw zijn hier vastgelegd in de wet (de kleur van het wit overigens niet).

Desondanks zie ik op demonstraties van eigen kweek virologen vaak vlaggen waarbij het rood vervangen is door blauw en het blauw door rood.

Over de mensen die het rood vervangen hebben door oranje wil ik het niet eens hebben. Die dragen de vlag van Mussert met zich mee.

 
     
  Dinsdag 16 november 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 43  
 

Schwalbe

Ik zag hem staan in de hippe wijk Prenzlauer Berg in Berlijn, een

Schwalbe maar meer modern.

Ik hou niet echt van voertuigen maar de Schwalbe is een uitzondering. Milieu-technisch is het een onding. Het is een stinkerd die op tweetakt met toegevoegde turf rijdt.

Deze niet, deze is elektrisch.

De originele Simson Schwalbe is een DDR-product, de Trabant onder de brommers. Alleen de Trabant ging minder hard dan de andere auto's, de Schwalbe ging sneller dan de meeste brommers.

De buurman in het minder hippe Gesundbrunnen heeft nog een echte. En die is toch mooier. De nieuwe is namelijk helemaal van plastic gemaakt. De oude was van staal en de metalen bekleding van blik.

Beter voor het milieu is een goede zaak, maar maak het dan net zo mooi.

 
     
     
 

(c) 2000-2021 Dieter Bruls