Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 43

 
     

Huidige week

 

 

   
     
  Zondag 25 oktober 2020  
     
   
     
 

 
  Aflevering 33 [229]  
 

Slavernij is een verwoestende ziekte die generaties aanhoudt.

 

De slaaf van de wereld

Maarten van Rossem zei ooit dat een deel van Amerika een ontwikkelingsland is. Hij doelde op de zuidelijke staten.

Toen ik laatst tijdens het lezen van Jill Lepores These Truths nadacht over die zuidelijke staten kwam ik tot de conclusie dat de achterstand van die staten nog steeds teruggaat op de slavernij. Ik noemde het de Wet van achterstand door oneigenlijke voorsprong.

Het zit volgens mij zo: de zuidelijke economie was gebaseerd op grootschalige toen arbeidsintensieve landbouw. Voor die arbeid betaalden ze niet, dat was slavenarbeid. En doordat ze de kostencomponent arbeid dus niet hadden konden ze met gemak concurreren, ze konden ver onder de prijs gaan zitten maar gingen er natuurlijk net onder zitten.

Terwijl de anderen die wel voor de arbeid betaalden hun best moesten doen om mee te komen en dus moesten innoveren en op allerlei andere punten leerden besparen.

De zuidelijke staten werden lui en hoewel ze voortdurend de mond vol hebben van werken zijn ze dat waarschijnlijk nog steeds.

 

Nog een keer de Wet van de achterstand door oneigenlijke voorsprong: een aantal mensen gaat worstjes verkopen op straat. Jij krijgt je worst gratis, de anderen niet. De rest doet - om met jouw prijs te kunnen concurreren - zijn best om gunstig de mosterd te kopen, de broodjes en de kooltjes. Jij taffelt op het laatste moment naar de buurtsuper om de hoek (toevallig ook nog de duurste) en koopt daar de rest van de benodigdheden: wat maakt het uit je hebt je worstjes gratis, je concurreert ze allemaal uit de markt. Dat gaat ook een tijd goed, totdat je op zeker moment ook moet gaan betalen voor je vlees: dan ben jij onherroepelijk de duurste. En de anderen zijn inmiddels veel verder dan jij en die achterstand haal je niet meer in.

 

Met het milieu is het ook zo: zolang producenten zonder ervoor te betalen grote schade aan onze leefomgeving mogen aanrichten - nu willen die luie donders uit de zuidelijke staten van de VS weer onbeperkt kunnen doorgaan met fracking - kan een groene economie daar niet mee concurreren. Zullen ze wel moeten opdraaien voor die kosten, zullen die producenten niet meer meekomen en wint de groene economie.

Het verzet tegen het een uur verzetten van de klok is groot, het verzet tegen het een uur terugzetten van de Doomsday Clock nog groter. Dat was het verzet tegen de afschaffing van de slavernij ook, maar met dat mensonterende gedrag hebben we ook gebroken.

De natuur mag niet langer de slaaf van de wereld zijn.

 
     
     
  Zaterdag 24 oktober 2020  
     
   
     
   
     
   
  Aflevering 32 [228]  
 

Foto's: ondanks thuiswerkadvies in mijn atelier - 'Hand on the Run' waarom zoekt u zelf maar uit.

 

Pizza

Die verkiezingsbijeenkomsten van Trump zijn hartstikke veilig. Die mensen kunnen allemaal nog binnen de incubatietijd stemmen, daarna is het gen probleem als ze ziek worden.

Ondertussen heeft er vast al ergens een of andere Henk in een vinexwijk de stichting Vaccin-gedupeerden opgericht, zodat het voorzitterschap hem deze keer niet kan ontgaan. Want daar is Nederland heel erg goed in, professioneel slachtofferschap en dan lekker vergaderen met de belangenvereniging. 'Ja ik weet niet wat er van Henk had moeten worden zonder de ramp. Dat heeft hem een levensvervulling gegeven.'

Bij de natuurwinkel stond een ouwe toverkol die verkondigde dat MH17 ook een insidejob van de Nederlandse pedofielen regering was en dat al die mensen - 'overigens allemaal acteurs!' - allemaal in een vakantiepark op de Veluwe woonden. 'Op kosten van de staat!' Ze had dat in Gezond Verstand gelezen. 'Nee dat wordt niet gefinancierd door Poetin, ze doen dat gratis!'

 

Ik doe een beroep op de regering om zo spoedig mogelijk de paranormaalbeurs weer te openen zodat ze zich daar kan inschrijven voor een cursus ayurvedisch klankschaal gourmetten of aura's punniken en chakra's makrameeen (laatste twee met dank aan J.). Dit soort mensen moet aan de gang gehouden worden.

'Nee ik geloof niet in Qanon, maar ik geloof wel dat er iets is.' Ja, iets met pizza.

 
     
  Vrijdag 23 oktober 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 31a [227a]  
 

Het heet kudde-immuniteit, maar dat betekent niet dat we het voordat de herdertjes bij nachte liggen bereikt hoeven te hebben.

 

Een vaccin

Nog even over vannacht: Amerikanen moeten bij de corona-aanpak een voorbeeld nemen aan het buitenland. Dat is wezensvreemd voor ze. Ze kennen buitenland slechts als dreiging. Of als mensen die tegen hun moeten opkijken. Dus die tactiek werkt niet.

Verder kijken dan je neus lang is, is moeilijk. Toch zou de klagende horeca eens moeten gaan wandelen in het Westerpark in Amsterdam, daar merk je nauwelijks dat de horeca dicht is. Een vrolijk Pippi Langkousmeisje die heel mooi aktzentloos Nederlands sprak, verkocht haar vaderlandse keuken en ik ga er dit weekend zeker even eten: Wurst mit Brot, Sauerkraut, Senfmayo en frische Pommes (alleen in het weekend, tot donkerte en bij geen regen). Dat klinkt als een vaccin tegen lockdownmoeheid (Mister Kitchen).

Even verder verkocht men een doe-het-zelf pakket mosselen, met de friet en zelfs een koksmuts erbij.

En door het hele park zaten mensen met ter plekke gekochte consumpties te bewijzen dat je niet alleen na twaalven in zompige zuipholen kunt drinken. En dat zie je in heel Amsterdam, steeds meer: coffee-to-go tot en met wit wijntje-to-go. Buiten met de inachtneming van de 1,5 meter regel. We claimen de buitenruimte terug en eisen meer bankjes, tafels en toiletten. De stad wordt ons terras!

 

Muziek

Ik zal u niet dagelijks lastigvallen dat u Shostakovich moet luisteren, er is ook daarna goede muziek gemaakt.

 

Nadat de eerste single Pelicans het heel goed deed in de alternatieve hitlijst, nummer 1 in de Indie Charts (9 weken totaal, nu nog op nummer 40) heeft Allard JJ nu een tweede single van Uncovered getrokken: Urban Groove. Deze keer met een heuse video, de pre-shooting was grotendeels in New York en is door Gilbert Terpstra (die ook de hoes ontwierp) tot een clip gemaakt. Je hebt autoliedjes, dit is een metroliedje.

En (cadeautip!) het vinyl komt eraan: vanaf 18 december in de platenzaak, klaar om onder de boom te leggen!

 

Dan ontving ik ook de Rockfield Files EP van The Damned. En daar zal ik kort over zijn. Hun vorige plaat werd geproduceerd door Tony Visconti (bekend van oa Bowie) en die was misschien wat overgeproduceerd en de band had weer eens last van het Sylvia Kristel-syndroom: vooral willen laten horen dat ze meer in hun mars hebben, terwijl we dat in hun geval al lang weten. Op deze EP (4 nummers) wordt vooral met plezier gespeeld en het zijn vier typische Damned-nummers die niet hadden misstaan tijdens jaren 80 exercities in Rockfield.

 

Voor mensen die niet zo van muziek houden is het ook allemaal te vinden op Spotify.

 

Dan stuitte ik nog op een fraaie mini-docu over een slechte vader zoon relatie of zoiets. Het onderwerp interesseerde me niet eens. Ik vond het vooral erg mooi gemaakt. En laat u niet misleiden door de titel.

Karambolage (Arte) maakt ook mooie filmpjes. Deze is wat minder maar is wel een eye-opener: we tellen verkeerd om (het is in het Duits, gaat over het Duits, maar geldt ook voor het Nederlands).

 
     
   
  Aflevering 31 [227]  
 

L I V E B L O G - FINAL "PRESIDENTIAL" DEBATE

 • We zijn nog slechts een incubatietijd van de verkiezingen verwijderd...

 • Het plexiglas scheidingswandje, dat er tot ergernis van Trump stond, is weggehaald. Fauci heeft zijn goedkeuring gegeven. Maar Fauci is een idioot aldus Trump.

 • Nog 20 minuten te gaan voor het bejaardenboksen. CNN geeft adviezen wat Trump zou moeten doen. Gelukkig ziet hij hen als fake news.

 • 'Er komt snel een vaccin?' 'Ja we hebben twee bedrijven die zo ver zijn.' 'Welke?' Hij noemt er vier 'en we hebben diverse anderen.' Heb je er dan twee of klets je maar wat?

 • Trump is voornemens in rustige modus te zijn vandaag. Voor hoelang?

 • Het is saai. Biden maakt soms te lange zinnen. Trump dreunt herhaald zijn vaste zinnetjes. Liegen doe je in gestanste zinnen om vat te houden op je leugen.

 • Trump is begonnen met raaskallen. Wat is die man bang van van alles.

 • De van hun ouders gescheiden kinderen. Trump blijft herhalen 'Who built the cages?' doelend op dat de regering Obama dat deed. Biden had moeten antwoorden: 'Het gaat niet om wie ze bouwde. Wie vulde ze?'

 • Trump doet z'n Abe Lincoln-routine weer.

 • Trump voert het voor doorprikken al lekke laptop-verhaal op als bewijs tegen Biden.

 • Trump noemt zich de minst racistische persoon in the room. Gelooft hij het zelf dat iemand dat gelooft?

 • 'I know all about wind. It kills the birds.'

 • Woord aan alle Amerikanen. Trump doet een verhaal vol angst en verwijten. Biden een van hoop en helen.

 • Biden is niet sterk, pakt zijn one-liners niet, maar maakt het debat wel presidentieel.

 • Trump gedroeg zich redelijk, maar is dat wat je van een president verwacht, dat hij zich gedraagt? En dan niet eens goed, maar redelijk?

 
 

 

 
     
  Donderdag 22 oktober 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 30 [226]  
     
 

Ik fietste naar Amsterdam Noord. En Amsterdam Noord is als een baby die je lang niet gezien hebt. Altijd duidelijk groter en veranderd.

 

 

Muziek voor een volwassen geest

Er zijn mensen die de muziek van Shostakovich simpelweg te moeilijk noemen. Maar er zijn ook mensen die de tafel van 7 te moeilijk noemen, tegen die mensen zeggen we dat ze niet kunnen rekenen.

Die mensen die Shostakovich te moeilijk vinden vergeten dat hele voetbalstadiums een stuk van hem meebrullen. Dus als zij het kunnen en u vindt het nog steeds te moeilijk, bent u dommer dan de massa op een voetbaltribune.

Goed, zijn symfonieen zijn misschien wat zwaar, maar dan doe je je best maar een keer: span je maar eens in. Je kijkt ook niet alleen maar Peppi en Kokki op Netflix, toch? Zijn strijkkwartetten mogen soms langs de ziel krassen, maar zo zijn ze bedoeld. En iemand die ze niet mooi vindt zal er geen last van hebben: die heeft geen ziel.

Heel toegankelijk is zijn minder bekende werk, zijn 6 concerten of de 5 van de 15 strijkkwartetten die door Barshai (met goedkeuring) tot kamersymfonie zijn omgewerkt. En dan zijn er ook nog de Jazz en Ballet suites en de filmmuziek.

Ga dat maar eens luisteren. Ooit kan je het echte werk dan ook aan. Met een volwassen geest kom je namelijk een volgende lockdown een stuk beter door.

 

Want die volgende lockdown komt er. Er zijn namelijk nog steeds mensen zoals het rattencohort van Willem Engel, Maurice de Hond en Lange Frans, die hun best niet doen en daardoor is het of lockdown of nog een jaar nieuw normaal. Zwaai maar dag dag tegen handje geven!

 

Morgen meer muziek: de nieuwe clip van Allard Jolles (ik heb hem al gezien en zonder miljoenenbudget kom je ook al ver) en de nieuwe Damned EP.

 
     
  Woensdag 21 oktober 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 29 [225]  
 

Makelaarsvereniging trekt aan bel over waardedaling van buurten waar Gezond Verstand gratis wordt verspreid. 'Kopers willen niet naar potentiele aso-buurten.'

 

Damned Damned Damned

Terwijl ik zat te wachten op een envelop uit Engeland met daarin The Rockfield Files van The Damned kwam het bericht dat ze juli volgend jaar 4 optredens in originele bezetting gaan doen (ik denk dat ze eindelijk aan de pensioenvoorziening zijn gaan werken). Alles in het Verenigd Koninkrijk natuurlijk en omdat ze veel aanloop voor deze voor onmogelijk geachte gebeurtenis verwachten: in grote zalen. Vraag is nu natuurlijk of er volgend jaar gereisd kan worden naar een nu code oranjegebied buiten Europa. En hoe dat dan met grote zalen zit.

Want voordat je het weet moet je op tv om je excuses aan te bieden.

 

Ik begin een beetje het gevoel te krijgen dat rond dat bezoek aan Griekenland nu toch wel de laatste druppel yoghurt uit de komkommer is gemolken.

Willem III was hier uiterst kordaat in geweest: die lag nu nog met zijn gorillabips in de Griekse zon. En een president als Trump die zou niet eens snappen dat er onvrede was, laat staan waarom.

Maar goed, nu gaan die mensen eens een keer met een ordinaire lijnvlucht en is het weer niet goed. Stel je voor wat voor rel het was geworden als er op last van de koning ook nog eens twee passagiers uit dat overvolle vliegtuig waren gezet?

En ik lach me rot als die twee puberprinsesjes zwanger terug zijn gekomen. Van een zwaarbebaarde Griek of beter nog een vluchteling. Nou dan zijn de tadziki gaar!

En dan te weten dat de meeste kritiek komt van mensen die volgend weekend weer met zijn allen staan te virussharen in een bouwmarkt. Want ze houden zich zelf allemaal zo goed aan de regels, toch? Met jullie nieuwe dagrecord van bijna 9000 nieuwe besmettingen. Wat willen jullie met nog een goed voorbeeld, ook negeren?

 

Meer goed nieuws was er ook: Lange Frans is van YouTube gemieterd. Mooi opgeruimd, Maurice de Honds Julius Streicher. Laat de jongeren eens kijken naar echte influencers: er zijn wonderkinderen en ze spelen gelukkig niet allemaal viool. Ik denk niet dat die liepen te zeuren dat ze niet konden chillen met hun matties.

 

O ja dan zijn er nog in een kelder van een afgelegen boerderij in Ruinerwold zes mensen ontdekt die niet wisten dat Stef Bos 30 jaar geleden de hit Papa schreef. Ze zijn voor verhoor meegenomen.

En een reclame vroeg: Hebt u vaak last van onregelmatige stoelgang? Nou als het vaak is dan is het toch regelmatig? Opgelost!

Tot besluit: als u Gezond Verstand gratis huis-aan-huis in de bus kreeg, dan staat uw postcodegebied ergens in een bestandje Kierewietbuurt. Ik zou verkopen nu het nog kan.

 

Shostakovich is even uitgesteld tot morgen.

Donderdagnacht ook weer live-verslag 'presidentiele' debat.

 
     
  Dinsdag 20 oktober 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 28 [224]  

 

Russische connectie

Ik loop langs mijn aantekenblokjes en zie dat ik niks noteerde vandaag. Op een aantekening na, naar aanleiding van de grote Greta Thunberg-film dat ik al op zondag 2 september 2018 een portretje van haar had, ze was toen nog maar een lastig schoolkind. Gelukkig is ze meer dan dat geworden: een mens kan het verschil maken.

Ik lees momenteel over de meest invloedrijke treinreis die er ooit geweest is, een reis met gevolgen*: die van Lenin van Zwitserland naar Rusland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een mens maakte toen ook het verschil.

De Duitsers waren erachter dat ze de oorlog zonder acties achter de linies niet meer konden winnen en steunden daarom de strijd voor gelijkberechtiging van kleurlingen in Amerika en de onafhankelijkheidsstrijd van de Ieren. En dus ook de Russische revolutionairen die het regime van de Tsaar wilden omgooien. En zo reed Lenin door de Duitsers betaalt in een zogenaamd verzegelde trein naar Sint Petersburg, de stad die later zijn naam zou dragen.

En eigenlijk ligt daar ook de basis van de buitenlandse politiek die Poetin nog steeds toepast: met geld onrust zaaien.

Slechts het resultaat is wat telt: zijn diensten braken bij de vorige Amerikaanse verkiezingen in bij diverse stemsystemen. Niet dat er sporen zijn dat ze daadwerkelijk manipuleerden, ze wilden vooral twijfel zaaien over de legitimiteit van de verkiezingen.

Dat is nog zo: Poetin is natuurlijk blij met nog vier jaar Trump, die vanwege financiele verplichtingen braaf aan zijn leiband loopt, en die Amerika's internationale prestige om zeep brengt, maar hij voelt zich ook al gezegend met enorme onrust en voortschrijdende onduidelijkheid over de verkiezingsuitslag. Zolang het de VS maar verzwakt.

 

In Nederland hitst hij de discussie rond de coronamaatregelen op en financiert - eventueel zonder dat ze het zelf weten - Willem Engel en Lange Frans en een blad dat huis-aan-huis verspreidt wordt en corona en alles wat Greta Thunberg zegt in twijfel trekt.

En zo lopen velen hier die tot voor kort hun verzet vormgaven door naar de eco-winkel te gaan, inmiddels een fascistische agenda te colporteren. Ze zijn er als makke lammeren in getrapt met hun wereldbeeld dat niet verder reikte dan onbespoten bieslook..

 

 

 

Morgen muziek: het onbekendere werk van de man die Lenin en Leningrad in muziek vatte, Shostakovich.

 

*] - Over financieren gesproken: wordt ik dan toch gefinancierd door Uitgeverij Rainbow? Dit is het zoveelste boek van hun dat ik noem.

 
     
  Maandag 19 oktober 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 27 [223]  
 

Op de selfie gaan met een Sultana dwars in je mond is niet slim. Maar ik had hongerklop achter het Scheepvaartmuseum.

.

Maandag en de last van het weekend

Het zou handig zijn als je op maandag een samenvatting van de belangrijke zaterdagskranten zou krijgen. Iets waar je in een kwartiertje mee klaar bent en zodat je toch beslagen ten ijs kunt komen. Met de kwaliteitskranten van Nederland en enige internationale kranten. Met citaten, samenvattingen en knipsels. Dan begin je de week niet zo met ik moet nog wat. Een frisse start.

Net zoals Henk Krol. De man van elke week een frisse start: een nieuwe week, een nieuwe partij. Er zijn inmiddels meer mensen uit de Partij van de Toekomst gestapt dan erin gestapt zijn dus er moet toch toekomst in hebben gezeten. Er zijn meer mensen nodig in Nederland, blijkbaar is er een grote behoefte aan Jort Kelders: die man moet tegenwoordig al gast zijn in talkshows die hij zelf presenteert. Binnenkort zal hij nog gast zijn terwijl hijzelf presenteert. En wedden dat Jort het dan beter weet dan hemzelf?

Dan hoorde ik vorige week nog een aantal mensen zeggen dat ze hoopten dat het recht zou zegevieren. En in de volgende zin pleitten ze al voor de doodstraf.

Voor de rest probeerde ik vandaag een zwartgekookte pan schoon te krijgen. 'Dat moet je met soda doen,' was me gezegd. Dat deed ik. En vergat de pan vervolgens zoals gewoon op het vuur.

Morgen geen pannen en Kelder en Krol panne, maar maar weer eens boeken en muziek.

 
     
     
 

(c) 2000-2020 Dieter Bruls