Mail: dieterbruls@gmail.comBij geen updates:
klik hier
Deze week
Vorige week
Tekeningen
dieterbruls.nl
Week 39
VoorpaginaZondag 2 oktober 2022
De meest gefotografeerde vangrail

Ik probeer al jaren een foto te maken van het Meer van Génève. Maar steeds staat er een struik, een geluidscherm of iets anders voor. Probleem is dat ik altijd langs het meer kom in een auto of trein. Dit keer staat er alleen een vangrail op. Ik heb nog een foto van een uitloper maar daar staat prominent een krachtcentrale op. Of een kerncentrale.
Mensen zullen zich later afvragen wat mijn specifieke interesse nu was in de struiken en heesters langs het Meer van Génève.

Zaterdag 1 oktober 2022
Vanuit een vertraagde rijdende trein
Het logo van de NS is een van de best herkende logo's dat alleen uit een symbool bestaat van Nederland. Maar als je mensen vraagt het te tekenen, lukt dat zelden naar behoren. Eerlijk gezegd zit ik zelf ook een beetje in de knoop met de lengte van een aantal horizontale strepen. En toch vermoed ik er logica in, want zo gestileerd is het wel.

Een treinrit via omwegen met aansluitende busrit gaf de tijd om de zaak eens op de grond te gaan. En ik ben er uit. Het ding bestaat alleen uit het bovenste lijntje, dat wordt gespiegeld naar beneden horizontaal gespiegeld en dan nog een keer verticaal. Zo simpel is het, dat ik dat niet eerder zag. 
Dus alleen het bovenste helft in een lijn tekenen en dan het papier omdraaien en hetzelfde lijntje nog eens en klaar.
​Probeer het zelf maar even: eerst uit het hoofd tekenen, daarna volgens de aanwijzing.Vrijdag 30 september 2022
Al vanaf voor dat mensen heugenis hadden
Voor iedereen die meeleeft met het waterijsje, het ligt er, nu drie maanden later, nog. Bij de pilaar op de hoek van de spoortunnel Planciusstraat/Haarlemmerplein, bij het zebrapad. Als elke gletsjer gesmolten is en de poolkappen verdwenen zijn zal het er nog liggen.

14:23
Poetin dreigt met atoombommen en de kamer discussiert over zichzelf en wie naar welke wc mag. Maar misschien bestaat de hele ingebeelde dreiging voor Rusland ook wel uit de angst dat anderen naar de vertrouwde wc gaan.

14:29
Grote complotten worden in de wereld gebracht om kleinere zaken te verbergen.
Zouden mensen die in complotten geloven, niet vooral geloven  wat hun door hogere machten wijs gemaakt wordt?
               16:44
                Mensen doen dingen

                Omdat het zo moet
                Zo hoort
                Omdat ze het altijd zo hebben gedaan
                Omdat ze niet anders weten

                Het moet een moeilijke tijd voor ze zijn
                Nu veel anders moet
                En wat altijd zo gedaan niet meer mag
                De oude eik die niet mee kan deinen in de wind
                Is zwakker dan het wuivend riet
                Alles wat star is
                Knapt het eerst

Donderdag 29 september 2022
Al vanaf voor dat mensen heugenis hadden

Bijlmerramp

Ik hoorde een vliegtuig overkomen met veel lawaai. Even later een luide knal. Wat het was, je wachtte af: er was geen internet, geen sociale media, het journaal had een vaste tijd, daarna was de telefoon overbelast. Informatie druppelde binnen, je wachtte op de krant van morgen.
De dag erna was het onwerkelijk stil op straat. Vreemden begonnen gesprekken met elkaar.

Nu is er een televisieserie. Nogal hitserig complotdoordrenkt. Ik geloof er niet zo aan: Israël ligt natuurlijk aan de bakermat van de complottheoriën. El Al is Israël is Joden is bronnen vergiftigen.
Als er al iets verzwegen wordt is het wellicht het laks handelen van Schiphol. En alle ziekteverwekkende vuiligheid zou die niet, niet in het vliegtuig hebben gezeten, maar in de flat zelf?

Woensdag 28 september 2022Uitleg: in Rusland kan je nu gearresteerd worden voor het dragen van een gele regenjas, omdat geel teveel op de Oekraïense vlag lijkt. Een leeg A4'tje op straat tonen was al verboden. Voor de rest stemmen mensen met de voeten: tegen de dienstplicht, tegen het referendum. En als vluchten niet meer lukt sluiten ze zich thuis op om de gevangenis te ontvluchten.Al vanaf voor dat mensen heugenis hadden

De grootste menselijke uitvinding:
het bed

Na een dag voortdurende regen en zelfs twee fikse hagelbuien is het koud in huis. Maar ik weiger Poetin ook maar één kogel te financieren.
Normaal ga ik dan even twee uur wandelen en kom dan warm gelopen weer thuis, maar met de voort plenzende regen is dat geen optie. Over de Rijn hoor je inmiddels niemand meer.
Dus ik ga naar bed met boeken. Het standaardwerk KL (Die Geschichte der Nationalsozialistischen Konzentrationslager) van  Nikolaus Wachsmann, waaruit je kan leren hoeveel Poetin vooral op Himmler lijkt en Borderline (A Journey through the History of Ukraine) van Anna Reid, waaruit je toch vooral leert waarom Rusland zo krampachtig volhoudt dat Oekraïne bij Rusland hoort: omdat Rusland eigenlijk bij Oekraïne hoort.

Dinsdag 27 september 2022
Al vanaf voor dat mensen heugenis hadden

Teevee
Ik keek even Nederlandse televisie. Nu lijkt het wel of dat alleen maar bestaat uit aankondigingen van wat er allemaal op televisie komt met daar tussendoor wat praatprogramma's waar BN'ers komen vertellen in welke programma's ze nu weer allemaal zitten. En dat is zo'n beetje in alle programma's.

Voor de rest zijn er dan ook nog - en het liefst rond etenstijd - heel veel programma's over ziektes, te vroege bevallingen, complicaties bij amputaties, open wonden, lekkende stoma's, hersenverweking door wurmen en stromende pus. Daar doen dan geen BN'ers aan mee.
Maar die praten dan wel weer over geestelijke problemen en rouwverwerking en de boekjes die ze daarover hebben geschreven.

Maandag 26 september 2022
Al vanaf voor dat mensen heugenis hadden

Italiëschaamte
'En weer naar Italië volgende zomer?'
'Je bedoelt vanwege...? De meeste van die Italianen hebben alleen op Meloni gestemd omdat ze willen dat de treinen op tijd rijden. En waar wij heen gaan is practisch gezien bijna San Marino, dus dat is nauwelijks Italië te noemen.'
'Oh...'
'Ja, dat zijn heel andere mensen die San Marijnen. Veel meer ons soort mensen, grootstedelijk, vrijzinnig, open minded.'
'Maar het is in Italië.'
'Ze streven naar aansluiting.'

(c) - 2000-2022 Dieter Bruls