Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 38

 
     

Voorpagina

 

 

   
     
  Zondag 26 september 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 37 [563]  
 

Durer vs Captain Sparrow

In Aken waren we naar Durer gaan kijken, het door de tijd heen door hem en anderen in tekeningen en schilderijen vastgelegde verslag van zijn reis door de Lage Landen en de weg erheen.

Onze ogen duizelden al halverwege. Voor de huisweg naar die Lage Landen te aanvaarden leek het ons verstandig iets te eten. Aken was echter dicht vanwege de zondag en wellicht ook de verkiezingen. Naast de Elisenbrunnen ontdekten we een Currywurstpaleis, waar men in plaats van veel gedoe met onuitspreekbare namen om de bestelling om te roepen iedereen zelf een bijnaam gaf. Ik werd Captain Sparrow en gelukkig niet Calimero die na mij op de rol stond.

We gingen voor hogere cultuur maar de worst zal in herinnering blijven. Albrecht Durer had in zijn tijd slechts de naastgelegen bron met zwavelhoudend water aangedaan. Ik denk dat hij ook liever Captain Sparrow was geweest.

 
     
  Zaterdag 25 september 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 36 [563]  
 

Algoritmes eten geen coeur de boeuf

Ik begrijp mensen die hun boodschappen thuis laten bezorgen niet. 'Lekker makkelijk,' zeggen ze altijd. Nu is in je broek zeiken dit ook, maar toch gaan we naar het toilet.

Ik zie een supermarkt als een museum van de menselijke verworvenheden. In een andere stad zou ik nog eerder een belangrijk museum overslaan dan een supermarkt: in een supermarkt leer je zoveel meer.

Je kunt er de mens doorschouwen: je hebt die die gaan voor dat wat ze kennen en zij die juist dat kopen wat ze niet kennen.

Met een bezorgservice maak je geen nieuwe ervaringen, het is dezelfde armoede als Spotify. De vrijheid van de voorkeursmerken.

Binnenkort zal er wel een algoritme zijn dat je mandje vult op basis van eerder gekochte producten. 'Lekker makkelijk.'

 
     
  Vrijdag 24 september 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 35 [562]  
 

Zonder armen waren de rijken onthand

In Europese landen die meer oostelijk liggen hoor je vaak dat zowel corona als de vaccins slechts het doel hebben de wereld te bevrijden van arme mensen, want die zouden alleen maar geld kosten. Dat de rijken dit beter uit zou komen.

Nu is het echter zo dat als de armen de rijken zouden uitmoorden die armen hier wellicht enig profijt van zouden hebben: ze zouden iets rijker kunnen worden.

Als de rijken de armen uitmoorden ligt dat anders: dan worden die rijken armer. Want rijk wordt je ten koste van arme mensen.

En rijk kan je alleen zijn omdat er armen zijn. Dus de wat minder rijken zouden zonder armen tegen hun wil de nieuwe armen worden. Zij zouden het werk moeten doen wat nu de armen doen, want het is niet leuk rijk te zijn en op het terras je eigen koffie te moeten halen die je eerst zelf hebt moeten zetten. En hem dan op moeten drinken tussen de onopgehaalde vuilnis.

 

Door de corona-pandemie zijn we inmiddels wel in die situatie beland: her en der moeten de terrassen al sluiten omdat de armen elders meer kunnen verdienen.

 
     
  Donderdag 23 september 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 34 [561]  
 

Pizza Bolsonaro

De Braziliaanse corona ontkenner Bolsonaro was in New York om de Verenigde Naties toe te spreken. Eigenlijk mocht hij er niet in, hij is niet gevaccineerd. Het mondkapje dat hij op moest deed hij niet op. Twee leden van zijn delegatie, waaronder zijn minister van volksgezondheid, waren positief getest. De VN deed niets.

Daarbuiten ging het niet zo makkelijk. Bij zijn hotel werd geprotesteerd tegen zijn ongevaccineerde aanwezigheid. En in de New Yorkse horeca kwam hij er helemaal niet in. Vandaar dat men hem met zijn delegatie op straat een pizza zag eten.

Bij thuiskomst moet hij in quarantaine, heeft een Braziliaanse commissie beslist. En dat lijkt me heel goed in verband met het onderzoek naar zijn corona-optreden, dat 600.000 Brazilianen het leven kostte. Kan hij alvast aan zijn eeuwigdurende huisarrest wennen.

 
     
  Woensdag 22 september 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 33 [560]  
 

Slaaf van de piep

Ik zag een reportage over pakketbezorgers. Ze worden geleefd door tijdslots die gehandhaafd worden door app-jes die piepjes afgeven. We vinden dit allemaal onmenselijk, maar we doen er niets aan. We geven alleen aan dat we zelf nooit zo zouden willen leven.

Maar ondertussen laten we ons wel aansturen door alle app's die ons bestaan makkelijker zouden moeten maken. We lopen achter onze telefoon aan op straat, reageren braaf op elk piepje. En doen gratis het werk dat anderen vroeger betaald voor ons deden.

En we kijken weg bij slavernij net als in de Gouden Eeuw.

 
     
 

Muziek - Benny Jolink (van Normaal) zong een Achterhoekse versie bij Op1, maar de cover van Johnny Cash is beter. Zaterdagse ellende en zondagse soep.

Elvis Costello kwam op het waanzinnige idee zijn tweede plaat This Years Model uit 1978 in het Spaans te doen. Nu spreekt hij dit zelf niet dus liet hij het door anderen zingen op de originele door Nick Lowe geproduceerde Attractions backing tracks. Een hele meerdelige docu staat op YouTube maar vast ook hier.

 

 
     
  Dinsdag 21 september 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 32 [559]  
   
 

Vertrouwen

Mensen hebben geen vertrouwen meer in de politiek. Als je in Rusland woont zou ik me dat kunnen voorstellen.

Ik heb geen vertrouwen meer in de kiezer. Ook nooit gehad trouwens.

Nu wil die kiezer dus dat er snel een kabinet komt dat allerlei problemen zoals de woningnood gaat oplossen. Gestemd hebben ze echter op partijen die al jaren geen haast hebben die problemen op te lossen. Dus het probleem ligt dus duidelijk bij hen zelf.

Nee, dan Rusland: daar is het vertrouwen in de politiek zo groot dat sommige mensen zelfs twaalf keer op Poetin zijn gaan stemmen.

 
     
 

Muziek - Begint de film Barfly naar een boek van Bukowski niet hiermee? Booker T and the MG's (de favoriete band van the Beatles, ja, smaak hadden ze wel): Hip Hug Her.

 

 
     
  Maandag 20 september 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 31 [558]  
 

Anne

Bij Anne Frank liggen heel veel gedachtensteentjes, alsof de anderen minder dood zijn. Wat Jim Morrison op Pere Lachaise is, is zij hier bij het nieuwe Holocaustmonument in Amsterdam. Je kunt haar naam vinden alleen door naar de grootste stapel witte stenen te kijken.

Een grote tegenstelling met hen die de onderste steen kregen, op de hoek, waar straks honderden Amsterdamse honden hun geurspoor achter zullen laten.

 

Nee dan bij Anne.

'Leg die steen nou neer bij Anne, Jordi, dan kan ik het filmen.'

'Welke Anne?'

'Die van de musical! Pak die kiezel daar maar bij die andere mensen.'

'Is dat geen stelen?'

'Stelen? Van Joden? Ha ha!'

 

Ik denk dat de gemeente een stadhuisbode de taak moet geven de gedachtenstenen bij Anne, dagelijks terug te leggen in het perk. Voor straks als de toeristische golf komt.

 
     
 

Muziek - Dave Edmunds, Nick Lowe, Rockpile. Ze kenden de bruid al toen ze nog de moeite waard was. Ik zag ze ooit op een zondagmiddag in Sittard. In de schouwburg. Niet de plek om bruidegom te worden.

Nick Lowe die het nummer schreef zei ooit over het schrijven van songs dat je beter goed kon stelen dan een slecht nummer schrijven of woorden van die strekking. Dat klopt.

 

 
     
 

(c) 2000-2021 Dieter Bruls