Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 37

 
     

Voorpagina

 

 

   
     
  Zondag 19 september 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 30 [557]  
 

Duik niet onder in de oude Jodenbuurt.

Het Holocaust-monument in Amsterdam werd vandaag eindelijk geopend. Het heeft even geduurd vanwege de tegenwerking van mensen die huizen bewonen die ooit van joden zijn geweest en die de aanloop van (nazaten van) overlevenden die wel eens naar het huis van oma zouden kunnen gaan kijken willen vermijden. Had je een 28 meter hoog standbeeld van Andre Hazes neergezet, hadden ze niet geklaagd.

De documentaire over de totstandkoming toonde de omwonenden van de voorgedragen locaties voor het monument: het Westermanpark, het Wertheimpark en het Weesperplantsoen (waar het uiteindelijk kwam).

Ik zag me toch een lelijk en zuur volk.

 

Ik raad u, mocht het ooit onverhoopt nog eens tot een jodenvervolging komen, en u bent jood, duik niet onder in de vroegere Jodenbuurt: ze zullen u aangeven uit angst dat de vondst van een onderduiker hun woningwaarde doet dalen.

 

Anne Frank werd aangegeven omdat iemand eraan wilde verdienen, zij zullen u aangeven om te voorkomen dat ze geld kwijt raken.

Nare mensen. Hele nare mensen.

 
     
  Zaterdag 18 september 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 29 [556]  
 

Een onbetrouwbare natuur

Ongerepte natuur, ik hou er niet van. Ik vind het deprimerend.

Ik hou van gerepte natuur. En dan bedoel ik niet dat iemand ergens zijn bankstel heeft geloosd, nee, een kerktoren in de verte is al genoeg. Een vervallen schuur. Iemand die paaltjes in de grond heeft geslagen om iets af te rasteren.

 

Ik vertrouw mensen ook niet die zeggen van ongerepte natuur te houden: de natuur is onze grootste vijand. Alleen lopend door een afgelegen bedrijventerrein is veilig. Alleen door een oerwoud is jezelf op de menulijst zetten. Elk moment kan de natuur een nieuwe snode troefkaart uitspelen. Aan elke boom in het bos verwacht ik een bungelend lijk.

Er sterven meer mensen aan natuur dan aan een vinexwijk. Hoewel je kunt betwisten of dat laatste iets met leven te maken heeft.

 
     
  Vrijdag 17 september 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 28 [555]  
 

Te laat

Er ging een keer een warenhuis failliet en op het allerlaatste moment moesten nog heel veel mensen jarenlang opgepotte tegoedbonnen verzilveren. En dan liefst op de laatste dag. Dat lukte natuurlijk niet en ze waren vervolgens boos. De rest vond dat ze het er zelf naar gemaakt hadden.

 

En dan nu de val van Kabul. Kwam het op de fles gaan van dat warenhuis misschien nog onverwacht, in Afghanistan kon je het van tevoren zien aankomen.

Nu gaan ze dus bestuderen hoe het zo fout heeft kunnen lopen. Ik zou zeggen ga lekker een terrasje pakken voordat de zon weg is. Anders ben je te laat.

 
     
  Donderdag 16 september 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 27 [554]  
 

Kaag

Op straat vandaag merkte je er weinig van dat Kaag afgetreden was. Er waren geen groepen mensen die zich verdrongen rond een transistorradio, druk delibererend. Geen huilende mensen, spontaan opgerichte monumenten vol knuffels en bloemen. De schappen met toiletpapier bleven gewoon gevuld.

 

Je had het wel verwacht, gezien alle hoop die mensen in haar gelegd hadden; iets wat ik nooit zo goed begrepen heb.

Ik vroeg wel eens wat ze dan precies in haar zagen.

Omdat ze een vrouw is hoorde ik dan. Ik ken heel veel vrouwen, waarvan ik een aantal prima in staat acht het land te leiden, dus dat verklaarde voor mij niets.

Ze spreekt haar talen. Dat deden die Afghaanse tolken ook, maar daar red je het dus niet mee.

Nu is ze afgetreden. Maar dat was ze al.

 
     
  Woensdag 15 september 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 26 [553]  
   
 

Rudi Vrba schreef de Auschwitz Protocollen.

Het niets met Auschwitz te maken hebbende Restaurant Na Jatkach - waar ik vaak en altijd lekker gegeten heb - ligt in het Tsjechische Zamberk, het staat nu te koop. De naam van het restaurant zou in het Slowaaks precies hetzelfde zijn.

Een complete Auschwitz-leeslijst volgt binnenkort.

 
     
 

Dagelijkse kost

1

Japie gister op zijn vaste kruk aan de bar: 'Ik hoorde over iemand die zich had laten vaccineren en daarna de lotto won. Van dat geld kocht ie een Porsche en daarmee is ie tegen een boom geknald. Bam. Hatsikiedee: hartstikke dood.

Mooi dat ik me niet laat vaccineren!'

 

2

Na 25 september.

'Ha die Japie! Zeg jij was toch niet gevaccineerd?'

'Zeker wel, wou je 'em zien?'

'Ik wist niet dat jij Theo heette. Je broer heet toch ook Theo?'

'Ja daarom hebben ze mij Japie genoemd, want dat was zo verwarrend, twee Theo's.'

'Okidoki. Jonkie twee klontjes?'

'Is de paus katholiek?'

 
     
  Dinsdag 14 september 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 25 [552]  
 

Tip voor de werkgever^

Een werkgever mag vragen of een werknemer gevaccineerd is. Een werknemer hoeft daar niet op te antwoorden. Maar goed, als je niet antwoordt gaat de werkgever er vanuit dat je niet gevaccineerd bent.

Dus zal de niet gevaccineerde werkgever eventueel gaan liegen: zeggen dat ie gevaccineerd is en dan begint het gevaarlijk te worden.

De vraag is dus meer of de werknemer onbestraft mag liegen als de vraag gesteld wordt.

 

Een werkgever kan het natuurlijk ook anders oplossen: iedereen uitnodigen voor een verplichte werkbespreking op dinsdagmorgen* en dan staande de vergadering aankondigen dat er direct aansluitend aan de vergadering een lunch wordt aangeboden in dat chique lunchrestaurant om de hoek. Als dank voor de grote inzet.

Dan weet je het ook.

 

^ - In de oude definitie (en niet die van gisteren)

* - Waarom dinsdag? Dan is de kans het grootst dat mensen niet een recente coronatest op zak hebben.

 
     
   
     
  Maandag 13 september 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 24 [551]  
 

Het klopt niet

De namen arbeidsgever en arbeidsnemer zijn vreemd.

Een arbeidsgever neemt namelijk arbeid en een arbeidsnemer geeft het.

Om die reden zegt men geloof ik liever werkgever en werknemer. Dat is wat neutraler en dan valt het minder op dat het niet klopt.

Want kloppen, dat doet het niet.

 
     
 

Muziek - Ik zag dit ooit en was meteen overtuigd: er was een nieuwe band. Rende naar de winkel en de lp is in een weekend op bezoek in Nijmegen grijs gedraaid.

 
     
     
 

(c) 2000-2021 Dieter Bruls