Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 28

 
     

Voorpagina

 

 

 

   
     
  Zondag 18 juli 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 71 [494]  
 

Samen bakkie doen?

In Amerika praat men nu helemaal niet meer met elkaar. Zelfs niet bij een kop koffie. Men is nu zelfs al verdeeld over waar men koffie drinkt.

Je hebt de internationale keten Starbucks, bekend om belastingontwijking, lage lonen en zeer slechte arbeidsvorowaarden, dat is de linkse koffieketen.

 

De rechtse siert zich met geweren en Amerikaanse vlaggen en heet de Black Rifle Coffee Company. De werknemers bestaan uit veteranen die trots op Amerika zijn. En ze zullen wel niet in zijn voor een latte slaafvrije 100%-arabica koffie met vegan roggemelk en bio stevia.

Hou dit in gedachten bij de volgende Douwe Egberts-commercial: er spreekt niets dan angst uit.

 
     
  Zaterdag 17 juli 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 70 [493]  
 

Olifanten

In het Rembrandthuis is een tentoonstelling over Hansken, een Indische olifant die in 1637 door Rembrandt vastgelegd werd. Hansken werd in heel Europa opgevoerd op markten en pleinen en het moet een schok zijn geweest voor de toenmalige mens.

Hansken was niet de eerste olifant hier. In de 16e eeuw waren er ook al twee of drie en dat geldt ook voor de 17e eeuw.

Hansken stierf op 9 november 1655 op de Piazza della Signora in Florence. Haar skelet is daar nog te bewonderen. Gestorven is ze aan slechte voeding en door de afstanden die ze lopend moest afleggen dwars door Europa. Ze had door onbehandelde abcessen aan haar poten een infectie opgelopen.

 

Olifanten waren hier wel bekend van horen zeggen. Hannibal zou met olifanten over de Alpen zijn getrokken. En in Aken was Abul-Abbas. Een geschenk dat Haroen ar-Rashid, een Abbasidisch kalief, aan Karel de Grote gaf.

In de geschriften over de keizer wordt er melding van gemaakt, in die van de kalief niet: die vond Karel een te onbelangrijk vorst.

Abul stierf in 810 aan een longontsteking opgelopen tijdens een zwemtocht in de Rijn.

 
     
     
  Vrijdag 16 juli 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 69 [492]  
 

Lange Leidse Dwars

Amsterdam heeft er een nieuw bedevaartsoord bij. 'Pak de bloemen maar, loop maar met opa mee, dan ga ik filmen,' zegt een moeder tegen haar kroost.

Op een bankje zit een echtpaar het schouwspel te bekijken, ze zijn van ver aangereisd. Ik wijs ze op het bord waar ze onder zitten, Shooting Star Film-producties. Het absurde zien ze niet.

'Weg met je camera,' roept een meneer tegen me, 'ik schop je kop eraf.' Het gaat om persvrijheid, weet u wel. Alleen selfies zijn hier toegestaan.

Elders in de straat is het ook business as usual. Happy hour: vijf shotjes voor de prijs van vier. Op het terras schalt drillrap.

 
     
  Donderdag 15 juli 2021  
   
   
     
 

Muziek - Ian Dury and the Blockheads bij TopPop: Sex&Drugs&Rock&Roll!!

 

 
     
   
  Aflevering 68 [491]  
 

De Achtste Dag

Vroeger had god een boek waarin stond wie wanneer sterven moest.

Nu ligt dat boek bij de criminelen. En het is het enige boek dat ze lezen.

Een dodenlijst hoort tot de criminele rituelen zoals vluchten of verstoppen. Dat gaat een tijdje maar niet eeuwig.

Ze denken met een iemand monddood te maken de rechtspraak tot zwijgen te kunnen brengen.

 

Alleen in landen zonder rechtspraak worden de meeste mensen gehangen. Schuldig of niet.

Dat mag god dan uitzoeken. Met zijn grote boek.

 
     
 

Meer muziek - What's Gonna Happen on the Eighth Day? Screamin' Jay had eigenlijk opera willen gaan zingen. Zijn platen werden geboycot, hij werd als een monster afgeschilderd en pas toen Nina Simone en the Creedence Clearwater Revival zijn nummers gingen doen kwam er iets van geld binnen. Maar een vetpot werd het nooit, hij moest het blijven hebben van die kannibalenpot met botten.

 

 
     
  Woensdag 14 juli 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 67 [490]  
 

Zwijgen is goud

'En is het al binnen?'

'Nee, ze zitten aan de 791.000.'

'Is toch ook al mooi?'

'Nee ik wacht op dat miljoen. Minder niet. Anders stelt die actie niets voor'

'Ja Judas zei ook niet, ok doe dan maar 27 zilverlingen.'

'Wie is Judas?'

 

Ik vraag me af, hoe degene met de gouden tip, heeft zitten kijken naar de inzameling van dat miljoen. En wat hij gaat zeggen als hij het heeft, want dat valt op opeens zo'n miljoen. Je kan moeilijk zeggen dat het de straatprijs was.

'Gewoon 30 jaar mijn mond gehouden. Dus nu gaan we eerst eens lekker op vakantie.'

 
     
  Dinsdag 13 juli 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 66 [489]  
 

Plichtprik

De puberteit is soms een goed iets. Ik hoorde vandaag over twee pubers, kinderen van twee generaties complotdenkers. De eerste had zich onlangs laten vaccineren en niet eens met het dans-vaccin. De ander had een afspraak staan. Met hun ouders spraken ze al niet meer over het thema, het was zinloos het gesprek nog aan te gaan.

Gisteren had de Duitse televisie een goede documentaire over corona complotdenkers. Het viel op dat het voornamelijk de kinderen waren die te maken hadden met ouders die de weg compleet kwijt waren. De generatie van de Heilsandalen.

 

Nu gaat er weer een storm over de sociale media naar aanleiding van de toespraak van Macron. De plicht tot vaccineren wordt vergeleken met uitsluiting op basis van ras. De mogelijkheid van een keuze kunnen maken, lijkt me wel een verschil.

Ik haalde bewust nooit een rijbewijs. Maar ik klaag niet dat ik niet auto mag rijden. Of dat ik een taxi moet nemen als ik naar de McDrive wil. Of de drive in snelteststraat.

Gelukkig zijn er pubers die dwarser denken.

 
     
   
     
 

Muziek - Na Broadway van gisteren moest ik opeens aan New York Shuffle van Graham Parker and the Rumour denken. In dit geval bij TopPop. Ging je op vrijdag de papieren Top 40 bij de V&D-phonotheek halen om te kijken of ie er misschien in zat. Ja ja, terug naar de schooldagen.

 

 
     
  Maandag 12 juli 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 65 [488]  
 

Een hoger beroep

Iedereen is tegenwoordig rapper van beroep. Waren mensen vroeger landarbeider of ongeschoolde hulpkracht, tegenwoordig zijn ze rapper.

Wat moet je eigenlijk doen om rapper te zijn?

Ik ga elke dag wandelen in het park

En eet bessen in mijn bakje kwark

's Morgens vroeg dan gaat de wekker

Bakkie doen, toppie, het gaat lekker

Rapper?

Of toch maar influencer?

 
     
 

Muziek - Echte muziek dan maar. Broadway van Hank Ballard and the Midnighters.

 

 
     
 

(c) 2000-2021 Dieter Bruls