Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 24

 
     
   
     
     
  Zondag 14 juni 2020  
   
   
     
  Blader door de brochure op Julia Hastings website.  
     
   
 

Aflevering 96

 

Gewicht: 62,2

Temperatuur: 36,4

 

Schuld

In de middag was de HEMA verloren, tegen de avond was ie weer behouden. Maar je kan je afvragen of het een overwinning is. De gieren gaan er met de buit vandoor.

Schuld is een vreemd iets. Ik hoorde vandaag het verhaal van een Duitser die in een verlaten, vergeten en verarmd Grieks plaatsje een hotel binnenloopt, 100 euro op de balie neerlegt en zegt dat hij de kamers wil zien. De hotelier geeft hem de sleutels en terwijl de Duitser boven de kamers bekijkt neemt hij in goede hoop de 100 euro en loopt ermee naar de slager om zijn schuld af te betalen. De slager neemt het geld en gaat naar de boer om die eindelijk te betalen. Die had nog een rekening open staan bij de kastelein en de kastelein heeft van de diensten van de plaatselijke prostituee gebruik gemaakt. En die neemt de 100 euro en gaat ermee naar de hotelier om de kamerhuur af te betalen, net voordat de Duitser weer beneden komt. Die vindt de kamers niks, neemt zijn 100 euro en gaat verder. Een dorp achterlatend waar geen cent is verdiend, maar waar iedereen rijker is geworden omdat ze van hun schuld af zijn.

En ondertussen was het zonder dat ik het door had half tien geworden, ik werd pas wakker gemaakt uit mijn boek door enige dringend klinkende Whatsappjes. Ik was zelfs vergeten te eten, zo geboeid was ik door Grote Verwachtingen van Geert Mak (het vervolg op In Europa), het bovenstaande verhaal stamt daar overigens niet uit.

Nogmaals schuld is een vreemd iets. Maar dan had ik het alleen over de schuld die met geld goed te maken is. Dezer dagen is er ook sprake van schuld uit het verleden, schuld die in de geschiedenis ligt. Je kan niet alle sporen van het verleden uitwissen, je kan er een bijsluiter bij doen maar hoe dik zal dan de bijsluiter zijn bij slechts een enkele aflevering van Archie Bunker?

Ik denk dat die historische schuld alleen bespreekbaar wordt als we er alles aan doen dat die in het heden niet meer groter wordt.

 
     
  Zaterdag 13 juni 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 95

 

Gewicht: 62,7

Temperatuur: 36,4

 

Kluizenaar

Of ik me niet verveel in mijn zelfverkozen quarantaine, wordt me vaak gevraagd.

Nee, niet. Meestal staan er aan het einde van de dag nog een aantal dingen op mijn wtd-lijst open. Na het opstaan heb ik twee kranten door te nemen, de Volkskrant en de NRC. Daartussendoor volg ik het nieuws. De muziek die ik daarbij luister - op dit moment Bruckner-symfonieen - leg ik de avond van te voren al klaar. Net zoals ik de mokkapot dan ook al vast vul. Tijdens het krant lezen maak ik aantekeningen, zoals verder de hele dag.

Dan volgen boeken. Nu is dat (oa) Grote verwachtingen van Geert Mak, het vervolg op In Europa. Gelukkig heb ik het nieuwe epiloog al gelezen, dus ik weet al hoe het afloopt. Dat scheelt alweer. Om mijn ogen wat rust te geven bekijk ik boeken met grafisch werk.

 

Tegen vieren begint het menselijk contact: vanaf het voorbalkon kijk ik dan naar mensen. Zolang ik dat doe draai ik popmuziek, mensen houden niet van Bruckner, vinden ze zwaar. En als iets zwaar is worden ze meteen depressief.

Vandaag dus Clash-singeltjes en oude Northern Soul gimmicks. Na het eten ga ik wandelen en daarbij moet ik uitkijken dat ik niet te ver ga. Want ik wil voor de terugweg geen gebruik maken van het OV. Of van uitspanningen.

Dan zit er thuis gekomen een film in de dvd-speler, maar die zit er nu al 1,5 maand in. Ik maak mijn site, teken nog wat. Volg de tv met een half oor en van de sociale media wil ik ook af.

Dan vul ik de koffiepot en zoek de ochtendsymfonie uit. En zie op mij lijstje wat ik nog meer had gewild, naar mijn atelier gaan en zo. En val dan zorgeloos in slaap, na de Amerikaanse late night shows en nieuws blogs te hebben bekeken.

Ik heb geen aanleg voor verveling.

 

[tekst verder onder tekening]

 

 

Wat me opviel vanaf mijn balkon/in de krant/op TV:

 • Sommige mensen kunnen heel statig schrijden. Maar toch. Met je gulp pontificaal open...

 • En dan zijn er ook die denken dat lichter fietsen makkelijker is en dus heel druk trappend en bewegend nauwelijks vooruit komen. Hoe doen die andere normale dingen? En legt hun dat nooit iemand uit?

 • In Barneveld is een brandende braamstruik een teken van god, als vier kippenpakhuizen branden niet.

 • De onderbuik had ook weer wat: 'Maar hunnie mogen dan wel op de lijsten van de kartelpartijen en wij autochtone Hollanders nie.'

 • Gek dat ze er bij het betalen van belasting of bij een uitkering er niet vanuit gaan dat mensen formulieren altijd eerlijk invullen. En bij vliegen wel.

 • Bij het studentencorps bleef het verplichte lijstje beperkt tot 'En van Binsbergen nog ...?'

 • De uitdrukking was iets met 'kent vreemde kostganger.' Maak daar vreemde huishoudens van.

 • Acht druk schreeuwende mannen. Je zal er maar naast wonen.

 • En daar zit je dan tussen allemaal componisten en liedjesschrijvers. En die vragen je wat jouw grootste compositie was. En dat is dan 'Met de A van Amslod.'

 • En je vervloekt dat je ooit hebt gezegd dat je musicus bent.

 • Waarom ik dat zo'n irritant liedje vind is dat ik me gewoon niet kan voorstellen dat er echt voor een aantal vrouwen een reden is om heel enthousiast te zingen dat iets met de letter A is. En dat die van zo'n heel dom woord is (Dolsma van achter naar voor).

 • Ook voor corona prefereerde ik al horeca waar 1,5 meter in acht werd genomen.

 
     
     
  Vrijdag 12 juni 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 94

 

Gewicht: 62,8

Temperatuur: 36,5 (vanochtend maar een vraag: of ik symptomen had)

 

Moderne roofridders

Ik ging een brood kopen, en ouderwets degelijk. Een van de dingen waartoe me de coronacrisis nog niet heeft gebracht is zelf brood bakken. Bij de naastgelegen HEMA oogde het rustig. Nog geen bankrun met vouchers en opgespaarde HEMA-punten.

De HEMA staat op omvallen. Niet omdat het bedrijf geen winst maakt, dat doet het. Maar omdat durfkapitalisten, die gieren die niet terugdeinzen voor levend aas, het bedrijf hebben leeg gevreten en met schulden hebben opgezadeld om zoveel mogelijk in eigen zak te kunnen steken. Vreemd dat dat soort mensen durfkapitalisten wordt genoemd, het zou lafkapitalisten moeten zijn. Geen lef maar laf.

Het zijn parasieten die bedrijven uithollen en zo uiteindelijk het personeel op straat zetten. Die dan weer uit de algemene middelen betaald moeten worden. Zoals je criminelen buiten de deur kunt houden bij een bedrijf zou je ook dit soort financiele criminelen buiten moeten kunnen houden. Met de wet.

En het liefst gewoon de belastingwet: 120% op elke cent die aan dit soort roofkapitalisme wordt verdiend. Economisch terrorisme dient bestraft te worden.

 
     
   
  Morgen meer  
     
  Donderdag 11 juni 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 93

 

Gewicht: 62,5

Temperatuur: 36,5 (van de OLVG-app kreeg ik te horen dat mijn waardes dusdanig zijn dat ik nog maar heel af en toe een elementaire vraag ga krijgen)

 

Je moet wat zeggen als woordvoerder

De horeca wil de regels voor 1,5 meter afstand houden ingetrokken zien. Omdat de meeste mensen met gezond verstand en een grote dosis eigen verantwoordelijkheid zich er toch wel aan houden. Maar waarom zou je ze dan moeten afschaffen? De meeste mensen met gezond verstand en een grote dosis eigen verantwoordelijkheid moorden ook niet. Maar we schaffen de regels daarvoor ook niet af. En dat komt omdat we die regels juist gemaakt hebben voor die mensen die dat gezond verstand en die grote dosis eigen verantwoordelijkheid niet hebben.

Paleis vanaf Gravenstraat. Op de Dam werd gevoetbald. Door twee mensen over het hele plein.

 

En daarbij als je meeste ervoor zegt, geef je ook nog eens aan dat er ook mensen met gezond verstand en een grote dosis eigen verantwoordelijkheid zijn die zich er ook niet aan houden. Laat staan dus de rest.

Maar goed, ik begrijp dat ze het moeilijk hebben en ik heb ook echt met ze te doen. Maar ik vrees dat het op dit moment dit is, of niks. En als je alles wil dan hou er rekening mee dat er weer een lockdown komt, van een maandje of drie.

En nog een ding: de norm in een restaurant van dat als de tafel naast je mosselen had jij ook onder de saus zat, heb ik nooit gezellig gevonden.

 

Alle duiven op de Dam? Ook dat is er maar een.

 

Kort dan

Volgens Wierd Duk en zijn vriendjes van de T. zijn demonstranten tegen racisme links. Begrijp ik daaruit dat racisme rechts is?

Ja en al die mensen die klagen over het neerhalen van beelden. En dan ben je protestant.

Als je vindt dat standbeelden iets van die tijd zijn en dus moeten blijven staan dan moet Lance Armstrong ook maar al zijn touroverwinningen terug krijgen. Lijkt me bespreekbaar in tijden dat het terugkijken van oude sportwedstrijden het nieuwe normaal lijkt.

En dan een onderzoek dat nodig eens voor ultra-christenen en Poetin moet worden gedaan: kijken of je door therapie een groep heteroseksuelen homoseksueel kunt maken.

 

En ik kwam de buurvrouw op straat tegen. Omdat jonge mensen zogenaamd geen corona kunnen krijgen houdt zij geen afstand. Om dezelfde reden draagt ze ook geen leesbril.

U weet weer alles.

 
     
  Woensdag 10 juni 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 92

 

Gewicht: 62,6

Temperatuur: 36,6 (Ik bedenk me dat als ik die twee getallen om zou draaien, het ook zou kloppen).

 

Wie het kleine niet eert...

Na het corona debacle laat Zweden in korte tijd weer enorm geklungel zien. Men is hard bezig zichzelf aan het kruis te nagelen. Het Zweedse staatsbestel blijkt plotseling als een IKEA-meubel: de montagehandleiding is moeilijk maar het is met een klap te slopen.

Na jaren is er een dader aangewezen in de zaak Olof Palme. De verdachte is inmiddels overleden (door zelfmoord) en het bewijs vloeit voornamelijk uit de onsamenhangende getuigenverklaringen van die verdachte, de grafisch ontwerper Stig Engstrom. Beter bekend als de Skandiaman, naar de tegenover de plaats delict gelegen verzekeringsmaatschappij waar hij de huisstijl deed.

 

Engstrom was een lone wolf die veel aandacht vroeg voor zijn getuigenissen in de zaak. Hij werd niet eerder gepakt omdat de commissaris die het onderzoek leidde geen ervaring had met moordonderzoek, volledig incompetent handelde, zich concentreerde op de meest grote en evenzeer ononderbouwde politieke complotten. Benoemd was hij eigenlijk alleen omdat hij goede banden met de partij van Palme onderhield.

In een lone wolf wordt nooit geloofd bij dit soort aanslagen. Tenminste als ze lukken. Lukken ze niet is het natuurlijk die eenzame gek, anders is het als ze wel lukken: dan moet er meer achter zitten. Een eenling kan niet voor een grootse verandering zorgen, zo is ons beeld. Behalve weer daar waar het iets positiefs betreft, dan vond Edison helemaal alleen het licht uit en was het voor hem eeuwig duister.

Om die reden wordt er ook al jaren niet geloofd aan het solo daderschap van Lee Harvey Oswald en soms ook dat van Volkert van der Graaf. Dat het echter wel kan bewees Gravilo Princip toen hij in Sarajevo na wat omwegen raak schoot.

 

Vanwege het niet kunnen geloven in de kracht van het kleine kunnen bepaalde mensen ook niet geloven in een spontaan ontstaan virus.

 

... is het grote niet weerd.

Aansluitend op dit thema: ik zag gisteren een discussie bij het NPO-praatprogramma met meer presentatoren dan kijkers, Op1, een discussie over of godsdienst en wetenschap verenigbaar zijn. Nee, zeg ik dan, hoe zeer Genesis ook op de oerknal mag lijken, nee.

Toen Anthonie van Leeuwenhoek zijn eigen zaad onder zijn microscoop had gelegd, terwijl onanie natuurlijk een doodzonde was en zaad aldus de paus alleen in de potentiele moederschoot geplengd mocht worden, ontdekte hij de spermatozoide. Men ging er vanuit dat zo'n spermacel een volledig volgroeid mens was maar dan kleiner. Helemaal geschapen naar het voorbeeld van zijn drager, vrouwen en kinderen liet men als zo vaak gemakshalve maar uit beeld. Men hoopte nu dat men ooit met een sterkere microscoop het zaad van die kleine mensjes kon onderzoeken en dan dat van die nog kleinere mensjes en dit alles ad infinitum. Tenminste tot het aantal generaties dat god tot het einde van de wereld nog in petto had. Zodat men zo de Laatste Dag kon berekenen.

Tot zover wetenschap en godsdienst.

Zodra men godsdienst in de wetenschap brengt ga je rommelen: je brengt iets dat van zijn aard onbewezen is (er moet in geloofd worden) in iets dat gebouwd is uit bewijs: een kaartenhuis als fundament voor een wolkenkrabber.

 

Vanwege het zeker weten van zaken als een schepping kunnen bepaalde mensen ook niet geloven in een spontaan ontstaan virus.

 
     
  Dinsdag 9 juni 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 91

 

Gewicht: 63,4

Temperatuur: 36,5

 

Struikelbeelden

Gek dat ik over racisme nog geen enkele complotdenker heb horen zeggen dat het door mensen is gemaakt.

Wel hoor ik klagen dat het vernietigen van historie is als er standbeelden neer worden gehaald. Meestal door mensen die de Beeldenstorm toch als een hoogtepunt uit de vaderlandse geschiedenis zien en die je ook nooit hebt gehoord toen de beelden van Lenin of Saddam werden neergehaald.

Ze hebben vaak het argument dat je standbeelden als een uiting van de tijd moet zien. Waarom kan je het neerhalen ervan dan ook niet zo zien?

Er zal nog veel water door de rivier moeten stromen voordat de gelaatstrekken van de heer Colston gladgestreken zijn. En laten we hopen dat dan ook de groeven die hij sloeg in de gezichten van anderen geglad zijn.

Bij de bakker stond een mevrouw te klagen over alle nieuwe dingen van de huidige tijd: 'Eerst die corona en dan moeten we mondkapjes op. En nu weer dat racisme. Dat had je vroeger allemaal niet.'

 

Een dag niet geleesd is een dag niet geleefd

Geert Mak schreef een extra hoofdstuk over de corona-pandemie bij zijn Grote Verwachtingen (het vervolg op In Europa). En extra hoofdstukken in een los toegevoegd boekje, daar heb ik een zwak voor. En aangezien de paperback inmiddels ook in de winkel ligt (hardcoveruitgaven zie ik toch altijd als pronkuitgaves voor mensen die niet lezen omdat je er minder snel leessporen op ziet dan op een paperback en dat ze dan kunnen volhouden dat ze het gelezen hebben).

Over niet lezen gesproken: jongens doen het minder goed in het onderwijs omdat ze minder lezen. En ondanks alle iPads en Engels op de universiteit: lezen zul je toch moeten.

Niet dat ik goed kan lezen overigens. Ik dwaal bij elke zin af naar andere zinnen die in andere boeken staan. Een boek is een ticket voor een nieuwe reis door mijn boekenkast.

 

En dan dit nog:

'Jongens Truus was op televisie. Bij het NOS-Journaal.'

'En zei ze nog wat?'

'Ja dat ze toiletten op de camping zo gemist had.'

'Haar achternaam stond er toch niet bij hopelijk?'

 
     
  Maandag 8 juni 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 90

 

Gewicht: 63,2

Temperatuur: 36,7 (dat lijkt mijn standaard temperatuur te zijn)

 

Engelen houden geen afstand op de punt van een speld

In de NRC las ik over Hazimi, een groep die nog extremer is dan IS. Ze willen elke moslim die zelfs twijfelt of een andere moslim om zijn twijfel gedood mag worden, doden als afvallige.

IS heeft een aantal van deze mensen gearresteerd wegens extremisme. Ik denk dat ik nu al twee zinnen heb geschreven die het voorstellingsvermogen van mensen te boven gaan. Het wachten is nu op een radicale afsplitsing van Hazimi. Uiteindelijk zal er een groep opstaan die zonder twijfel iedereen doodt ook al twijfelen ze niet omdat ze nog niet weten of ze durven te twijfelen. Het is allemaal als in die Monty Python-sketch over het Bevrijdingsfront van Palestina of de Ouderenpartijen: afsplitsingen, afsplitsingen.

Overigens gaat het redelijk goed met de coronabestrijding in het kalifaat. Ze hebben namelijk direct bij oprichting van hun staat een aantal coronamaatregelen ingevoerd:

 • - 1,5 meter afstand houden op straat

 • - blijf zoveel mogelijk thuis

 • - geef geen handen

 • - draag mondkapjes

Helaas hebben ze die regels alleen voor vrouwen ingevoerd.

 

De ongesteldheidsoorlogen

Finland en Nieuw Zeeland doen het het best met de coronabestrijding. Maar dat komt door de vrouwen aan de top, (die van Nieuw Zeeland maakte zelfs een dansje) die zijn gewend zakelijk met ziekte om te gaan, zij ruimen alles wat de kinderen laten lopen op en blijven realistisch. Terwijl een zieke man meteen uitroept dat de wereld instort en er vervolgens alles aan doet dat ook waar te maken.

Heeft iemand zich ooit voorgesteld hoe de wereld eruit zou zien als de man maandelijks ongesteld zou worden? Er zouden overal in het land rusthuizen staan dat zeker, er was een riante verlofregeling, whisky zat in het ziekenfondspakket en het fenomeen was bespreekbaar (alle romans die niet over de oorlog gingen zouden erover gaan) maar ik vermoed dat het nog verder zou doorwerken. Je zou het in de geschiedenisboeken teruglezen: de 1e Wereldoorlog - bekend om zijn enorme bloedvergieten - ontstond omdat de leiders van Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk-Hongarije tegelijkertijd ongesteld waren.

Maar misschien worden mannen daarom niet ongesteld, omdat vrouwen daarin ook beter zijn. En het niet tot dergelijke uitwassen komt. Ook voordat het verwijt komt dat ik zou zeggen dat de Finse en Nieuw-Zeelandse regeringen om die reden instabiel zouden zijn. Want dat zijn ze niet.

 

Verder toonde de krant dat hoe groter de binnenlandse wanorde rond corona hoe meer men naar het buitenland wijst. Zodra landen naar het buitenland gaan kijken klopt er binnenslands iets niet. Dat was al altijd zo.

Poetin wil corona nu het liefst grondwettelijk afschaffen. Ik bedoel maar: je hebt een grondwet, je wilt hem ook ergens voor gebruiken.

 

Ik ging maar weer eens naar mijn atelier. De normaliteit dient hervat te worden, of ie nou nieuw is of niet. Onderweg vertelde iemand dat ze een voorstelling hadden gezien en het was enorm kicken dat er maar 30 mensen in de zaal mochten: want dat deed het extra goed op Facebook.

O ja en dan kwam het vreemde verhaal van twee walvissen nog aan de orde die met een trein de wereld rondreisden.

 

Bij de foto's: het Nieuwe Normaal bij het stoplicht. Maar pas het maar eens toe met zo'n ingewerkt klein knopje. Het nieuwe normaal is puntigere ellebogen!

 
     
     
 

 

 
     
 

(c) 2000-2020 Dieter Bruls