Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 23

 
     

Voorpagina

 

 

   
     
  Zondag 13 juni 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 36 [459]  
 

Het zijn niet alleen meer koffiebekers en toiletborstels die tot je spreken, nu ook al een heel grasveld. Je zal maar stemmen horen.

 

Publiek

Steeds als ik in het Concertgebouw zit ben ik blij dat het nooit een gewoonte is geworden dat het publiek het orkest aanmoedigt met luid 'la la la' zingen zoals bij voetballen.

Zou het aan het publiek liggen of het gebodene?

 

Vragen zijn er ook. Maar onduidelijk is waar ik het antwoord kan geven. Ze laten niet veel witruimte over.

 

Op de ledenadministratie

'En hoe spel je dat?'

'Bzw bzw bzw...'

'Dus meneer Omzichtig...'

'Omtzigt.'

'Sorry. U wilde dus opzeggen? Per wanneer?'

'Per direct.'

'Dat had u dan voor 1 juni moeten doen.'

'Bzw bzw bzw...'

'Het spijt me allemaal zeer, maar u bent nog lidmaatschapsgeld verschuldigd tot...'

 

En alles wat noodzakelijk is, wordt snel overplakt.

 
     
  Zaterdag 12 juni 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 35 [458]  
 

Post Anale Depressie

Ik kreeg een uitnodiging voor de Nationale Anale. Op de folder stond weer zo'n foto van een ouder echtpaar dat dat dan samen gaat invullen. Vullen in dit geval. De inhoud van de envelop: twee enveloppen, een zakje en en een buisje. En een uitleg.

 

Ik moest meteen denken aan de panische situaties rond het stemmen per post. Mensen die het allemaal niet snapten (het waren twee enveloppen!). Dat alles in de verkeerde envelop ging.

Bij het antwoordnummer van dit bevolkingsonderzoek zou ik niet willen werken. Ik zie de tot de plakstrook volgescheten retourenveloppen al voor me.

Net als het echtpaar van de foto in goed overleg samen de klus klaren.

'Hou nou sti-hil, straks gaat het er nog naast!'

'Dat schuiven we er met dat buisje nog in, dat zien ze niet. Je had ook moeten zeggen dat je aan de dunne was.'

'Ja wie moest weer Spaans koken gisteren? Je weet godsgloeiende dat ik gevoelig ben voor olijfolie.'

 

En dan heb je nog de wappies die bang zijn dat ze voortaan overal gevolgd kunnen worden door stronthonden voor als de 5G-chips het niet doen. Want echt Bill Gates zit erachter. Het bewijs? Typ maar eens Bill Gates in en zie wat de Microsoft spellingscorrector ervan maakt!*

 

*| - Voor wie zich de moeite wil besparen, de Microsoft spellingscorrector maakt van Bill Gates 'Bil Gatjes.'

 
     
 

Vandaag geen muziekquiz: los nu eerst die van gister en eergisteren maar eens op. Als dat al niet lukt...

 
     
  Vrijdag 11 juni 2021  
     
   
  De achtergrond. En meer.  
     
   
  Aflevering 34 [457]  
 

BOEKEN

Bijsluiter

Roel Couthinho's zwaar gepromote boek Vaxx (Hoe vaccinaties onze wereld beter hebben gemaakt) leest als een verzameling bijsluiters en op een gegeven moment ken je het patroon en ga je overslaan, wetende dat je dit toch allemaal niet onthouden gaat.

De aansporing op de kaft dat het ook een geschikt boek is voor pro- en anti-vaxxers maakt het niet waar. De anti's zullen - hoe goed onderbouwd het boek ook is - zeggen dat het allemaal niet waar is. Nu zeggen ze dat bij alles maar om ze aan het twijfelen te krijgen moet je anders te werk gaan.

En de pro-vaxxers? Die krijgen geen argumenten aangedragen om mee te overtuigen. Voor mij een nogal gehyped boek.

Voor zijn hoofdstuk over Covid-19 kan je beter zijn geactualiseerde Epidemieen en pandemieen kopen, Elementaire Deeltjes 67, wat veel beter leest.

Over Vaccinatie de geactualiseerde versie van het door Simon Rozendaal geschreven boek, deel 2 in diezelfde reeks.

 
     
   
     
 

Muziek - De vraag van gisteren gaat door, nu voor een ander antwoord. Circles. The Who. Help!. The Beatles. 1970. The Stooges. White Rabbit. Jefferson Airplane. Looking At You. MC5. Zoek het verband en dat met gisteren, maar  dan ben je er nog niet. Mail

 
     
  Donderdag 10 juni 2021  
     
   
 

Muziek - Don't You Give Me No Lip. Dave Berry. Watcha Gonna Do About It, Small Faces. I'm Not Your Stepping Stone. Paul Revere and the Raiders. Substitute. The Who. No Fun. The Stooges. Zoek het verband: mail.

 
     
   
  Aflevering 33 [456]  
 

Dooi

Uit de Siberische permafrost is met succes een mens ontdooid die daar driehonderd jaar ingevroren was geweest. Het eerste wat hij vroeg was of Rusland al een democratie was.

Ze vertelden hem over de tsaren en hoe die onttroond waren, over de dictatuur van het proletariaat onder Lenin, ze vertelden van Stalin, de stilstand onder Brezhnev, van het gerommel van Jeltsin. En nu de wurgend lange jaren van Poetins dictatuur.

 

De ontdooide mens heeft zich weer laten invriezen en wil het over honderd jaar nog eens proberen.

Maar hij verwacht er niet veel van.

 
     
  Woensdag 9 juni 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 32 [455]  
 

De Stadhoudersbrief

Wat nu weer eens schrijven? Over de Stadhoudersbrief van Bernhard aan Hitler? Dat die nooit gevonden is, maar er wel steeds weer sprake van is?

Dat ik denk te weten waar die is en waarom die nooit gevonden is? Zou dat wat zijn?

Vast. Maar niet vandaag. Binnenkort. Wegwaaien zal die toch niet meer, alhoewel het er waaien kan.

 

Helder reizen

Er is veel onduidelijkheid over het reizen, wat mag, wat niet en waar mag je nu heen? Welke maatregelen bij heen, welke bij terug etc. De fout is dat we kijken naar het land waar we heen gaan: het is makkelijker te denken vanuit het land van herkomst.
Stel je deelt de landen in in

Rood (niet gaan),

Oranje (alleen noodzakelijk),

Geel (met mitsen en maren),

Groen (veilig).

Vanuit een groen land mag je overal heen, kom je terug uit een land dat minder veilig is krijg je te maken met maatregelen, zoals quarantaine. Reis je vanuit een geel land mag je ook overal heen, maar krijg je in een groen land te maken met maatregelen, naar een geel reizen is geen probleem. Naar een oranje betekent maatregelen bij terugkomst.

Het klinkt ingewikkeld maar in een schema is het duidelijk (de pijltjes geven de reisbewegingen weer):

 
     
  Dinsdag 8 juni 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 31 [454]  
 

Volendammers from Outer Space

Of er buitenaards leven is? Godsdienstige mensen zeggen van niet, want in het scheppingsverhaal staat niets over de Borg en de planeten in Trappist 1 en daarom schiep hij alleen ons in zijn almachtigheid. Zelfs het scheppen van de Marsipulami's liet hij aan Dennie Christian over.

Mensen die tegen beter weten in in UFO's geloven zeggen van wel. Want je ziet iets vliegen en je weet niet wat het is, weet u het mijnheer Janssen, het is buitenaards!

Als er een auto op je oprit geparkeerd wordt die je niet kent en dan de krant belt om te zeggen dat de aliens geland zijn, komt er bij nacht en ontij een bakkerswagen en neemt je mee naar waar je de boter met een lepel moet smeren en alle kaas voorgesneden is.

De Amerikaanse overheid kwam laatst met een aantal onduidelijke vlekkerige filmpjes die ze grotendeels verklaren konden maar voor sommige mensen is elke verklaring dus een grote cover-up (waarom?) en de rest is onomstotelijk buitenaards. Alsof buitenaardsen vele lichtjaren gaan reizen om eens een volkje te gaan bekijken dat het niet eens lukt om een beetje goede camerabeelden van hun bezoek te maken.

Nee mensen, we zijn niet interessant of we wonen in het Lutjebroek van het universum, de achterhoek waar je alleen heen gaat als je er echt iets nodig hebt. En wat wij hebben is niet zo interessant. De olieprijzen en waarde van goud doen het elders in het universum behoorlijk slecht.
Het is natuurlijk ook lastig landen op een eeuwig omhooggaande platte schijf. Dikke kans dat ze allemaal aan de onderkant staan vanwege de parkeertarieven.

 

Wat overigens ook vreemd is, ze zijn ons heel ver vooruit in techniek maar ze zouden nog steeds rondvliegen in vintage Vliegende Schotels uit de jaren 50.

 

Ik weet een ding zeker over aliens: het zijn vegetariers. Ze lusten ons niet. En zeker die mensen niet die altijd staan te kijken als ze komen: dikke witte mannetjes die door suikerziekte vlekken voor hun ogen hebben.

 

Maar buitenaards leven, dat is er.

 
     
  In Nederland wordt geexperimenteerd met autoverboden rond scholen en worden ouders aangemoedigd hun kinderen per fiets te brengen. Japanners doen het beter. Londense kinderen mochten het ook proberen.  
     
  Maandag 7 juni 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 30 [453]  
   
 

Hanna breekt een slot open

Hanna Bervoets keek me aan vanaf een Litfasszuil en ik wilde haar boekenweekgeschenk wel lezen. Nu is de Boekenweek al voorbij en in de boekwinkel kwam ik niet verder dan dat ik het boekenweekessay wilde, maar mijn boekhandelaar gaf me er toch een mee. Dat is het voordeel van een vaste boekwinkel waar ze je kennen, want bij Bol of Amazon werkt dat zo niet.

Ik hoefde het in ieder geval niet onder valse voorwendselen buit te maken. Zoals de geheimzinnige manuscriptenboef deed.

Reizen met het boekje gaat dit jaar niet door geloof ik: men was bang voor te volle treinen. Nu weet ik uit ervaring dat dat treinen vol grijze hoofden zijn en die zijn allemaal gevaccineerd. Of is het een vooroordeel aan te nemen dat mensen die lezen verstandig zijn?

 

Overigens had ik het mooi gevonden als die zuil het hele verhaal over de crime scene cleaners van de sociale media had voorgelezen. Met stoeltjes eromheen aan de gracht. Want Bervoets kan zo schrijven alsof ze naast je zit en een verhaal vertelt. Een verhaal dat klopt in zinnen zonder overbodigheden.

 
     
     
     
     
 

(c) 2000-2021 Dieter Bruls