Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 17

 
     
   
     
     
  Zondag 26 april 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 47

 

Gewicht: 63,8 kilo

Temperatuur: 36,7 graden. Geen symptomen van corona.

 

Hoe minder er over Kim te melden is hoe meer er gespeculeerd wordt (over Kim gesproken, ik heb de tekening van afgelopen dinsdag verbeterd).

 

Corona kort

Die meneer Hummel die namens de ondernemers spreekt en die oproept tot een opstand tegen de lockdown. Hij noemt zich zakenman. Dat vind ik een beetje teveel eer voor iemand die zijn geld samen met Endstra verdiende. En het verhaal dat we nu moeten kiezen voor de economie boven wat dat reuzelbrein Zwagerman dor hout noemde is iets waar de meeste winkeliers ook niet op zitten te wachten. Geen enkele kleine neringdoende kan zich scharen achter een beleid van mijn zaak gaat boven mijn klanten. Ook een begrafenisondernemer niet.

 

En dan al die mensen die maar te pas en te onpas hun demente ouders in hun persoonlijke poppenkast opvoeren. Ik vind dat smakeloos. Als je dan echt wilt aantonen dat je van je ouders houdt, laat ze dan in hun waarde en zet ze niet voor aap op camera.

 
     
  Zaterdag 25 april 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 46

 

Gewicht: 64,1 kilo.

Temperatuur: 36,4 graden. En dan klagen over een app die de privacy schendt, terwijl ik hier zomaar mijn lichaamstemperatuur deel.

 

Mijn quarantaine wordt makkelijker met elke keer dat ik naar buiten ga: als ik buiten zie hoe dom veel mensen zich gedragen. Ik bedoel maar mensen die samen boodschappen gaan doen: de beslissing tussen roze en blauw toiletpapier is er natuurlijk ook niet een die je alleen kunt maken.

Nu blijkt dat mensen zich thuis niet beter gedragen. Je kunt niet werken dus ga je je vrouw slaan. Wat voor soort lage levensvorm ben je dan?

Overigens zijn alle boven beschreven mensen van mening dat ze flexibel zijn, goed en zelfstandig beslissingen kunnen nemen en leidinggevende capaciteiten hebben.

 

Zuivere koffie?

Ik vond vandaag een pakje Servische kleikoffie (50% Arabica, 50% pure aarde voor de grondsmaak) in mijn kast en dacht aan dat offlimit strandtentje in Nieuw Belgrado waar ik afgelopen zomer heen ging om even van de Senseo-terreur van lauw dropwater weg te zijn en een stevige mok boerenkoffie te proeven. Ik geloof niet dat veel mensen de geneugten van dergelijke koffie zullen begrijpen.

Zelfs mijn mokkapotje pruttelde en sputterde wat tegen.

 

[tekst loopt door onder afbeelding]

 

 

Maar er zijn altijd mensen die ergere dingen drinken zoals bleekmiddel. Zelfs in New York waar toch niet de allerdomste Amerikanen wonen: de echtgenote van de bij CNN werkende broer van gouverneur Cuomo, ging tegen corona in een bad met een gedeelte bleekmiddel liggen.

 

 

Kim Jong Un is niet dood, hij is in superpositie

Nog even over Kim Jong Un: is hij dood of niet? Moeilijk te zeggen, Noord Korea is als een stalen kist waar je niet in kunt kijken. De vraag is vervolgens net zo moeilijk te beantwoorden als die over de kat van Schrodinger.

Kim Jong Un is gewoon in superpositie.

 
     
  Vrijdag 24 april 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 45

 

Gewicht: 64,4 kilo. Geen smaakverlies wel eetlust

Temperatuur: 36,8 graden. OLVG heeft nog geen enkele keer contact hoeven opnemen in 44 dagen binnen.

 

Voor wie het gemist heeft: Trump wil onderzoeken of we allemaal schoonmaakmiddelen kunnen gaan drinken. 'Misschien injecteren.' Bekijk dit filmpje van de persconferentie vannacht, hij deed deze uitspraken na een wetenschappelijk expose over de geringere levensduur van een virus bij warm weer en de daarmee gepaard gaande hogere luchtvochtigheid (wat hoopgevend is maar geen geheel nieuw verhaal). Let op hoe de wetenschappers sterven aan plaatsvervangende schaamte.

We dachten het dieptepunt al zo vaak bereikt te hebben, maar het blijkt altijd weer dieper te kunnen.

Overigens vind ik Dikke Bleek wel een mooie naam voor Trump.

Maar de producent van Dettol en Lysol heeft al een waarschuwing doen uitgaan, want er zijn voldoende Amerikanen die blind in de genialiteit van Trump geloven en de keukenkastjes induiken. En je kan het zo gek niet verzinnen of... Een mevrouw bleef bijna dood omdat ze haar longen beschadigde door met bleekmiddel haar groente schoon te maken: dan hoef je dus geen Covid19 op te lopen.

 

 

Ik vraag me de laatste tijd af, waarom er niet meer verkeersongelukken in Nederland zijn: er zijn een paar simpele regels ingesteld: houdt afstand, niet in groepjes (blijf zoveel mogelijk thuis en was je handen) en toch. Hoe doet men dat in het verkeer? Rechts inhalen, door rood, spookrijden, nooit voorrang verlenen? En hoe doen ze dat op het werk? Daar gelden toch ook regels?

Overigens moet je regels ook makkelijk te handhaven maken: een van de manieren is geen uitzonderingen maken. Dus geen uitzondering voor huishoudens qua groepjes en afstand houden op straat. Het geeft een verkeerd beeld, waardoor andere mensen zich er ook niet aan houden. En dan de discussies.

En als jongeren zich niet aan de regels houden hoef je ook niet moeilijk te doen over het doorschuiven van begrotingstekorten naar de volgende generatie.

 

En nog een vraag: moeten die scholen echt weer open? In de afgelopen 100 jaar is het ook niet gelukt te leren wat 1 meter 50 is.

 

Tot besluit: Trump probeert zich eruit te redden als een klein kind dat met zijn hand in de koektrommel is betrapt: het was sarcastisch bedoeld. En stel het was zo: in tijden dat er dagelijks mensen sterven, sarcastisch als president?

 
     
  Donderdag 23 april 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 44

 

Gewicht: 64,4 kilo

Temperatuur: 36,4 graden. Geen symptomen.

 

Inferieure zaken

Ik kan me inmiddels spiegelen in mijn handen van het vele handenwassen. Mijn vingerafdrukherkenning op mijn telefoon begint ook te haperen.

Wat doen mensen eigenlijk op hun werk, als, als ze dat niet kunnen, ze thuis de vrouw gaan slaan? Misschien dat de vrouw thuis bij dat billenknijpen gevraagd heeft 'Doe je dat op je werk ook?' Of zou het door dat geklus komen dat er ruzies ontstaan? Waarom moeten mannen toch altijd denken dat ze kunnen klussen?

En dan is er Wilders nog. Twee weken terug was ie aan het roepen om een totale lockdown en nu loopt ie te eisen dat de burger meer vrijheid krijgt en dat die lockdown opgeheven moet worden. Zo is het populisme. Het waait met elke luim van de achterban mee totdat ze de macht hebben: dan beperken ze zich tot hun eigen luimen.

Herinner je je nog dat zijn achterban riep dat de scholen dicht moesten en dat ze hun kinderen thuis gingen houden? Inmiddels zijn ze ze weer zat en denken ze niet meer na over de gezondheid van de kinderen maar over het eigen welzijn en moeten die scholen weer open.

En zeg nu niet dat alleen verstandige mensen twijfelen terwijl domme het allemaal zeker weten. In dit geval wisten ze het eerst zeker en nu weer. Dat is geen twijfelen, dat is zwalken.

Le Monde (toch een kwaliteitskrant zou je denken) schrijft dat roken goed tegen corona zou zijn want het percentage rokers dat aan corona overlijdt is aanzienlijk kleiner dan het percentage rokers onder de bevolking en daaruit zou volgen dat er dus minder rokers sterven aan corona. Gelukkig heb ik een betere wetenschapscorrespondent (dhr. W. te S.) en die leest de cijfers wel juist: aangezien er voornamelijk oudere mensen aan corona sterven is het aandeel rokers kleiner omdat die nu eenmaal gemiddeld jonger sterven.

Dus uit die peuk!

Over verslavingen gesproken: de horeca vreest dat een gedeelte van hun klanten niet terugkomt omdat ze tegen de tijd dat ze open mogen afgekickt zijn.

Mijn Berlijnse correspondent laat weten dat daar gisteren de kleine winkels weer open zijn gegaan maar dat de binnenstad rustig is. Dit in tegenstelling tot de wat armere woonbuurten waar de parken uitpuilen en mensen zich niet aan de regels qua afstand en groepsvorming houden. Vaak ook omdat mensen het verschil tussen gezin en familie niet snappen (in het Duits in beide gevallen Familie).

Laatste vraag (huiswerk): waarom moet je godsdienst met de uiterste voorzichtigheid benaderen en mag je over wetenschap de meest grove onzin uitkramen?

 

Inzet: Volkskrant, heden. Over vreemde gedachtes over corona.

 
     
  Woensdag 22 april 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 43

 

Gewicht: 63,9 kilo

Temperatuur: 36,7 graden. Geen smaak of reukverlies, eerder toename.

 

God van ongenade - een afrekening

Als je Darwin verwerpt en van mening bent dat God de wereld geschapen heeft dan kan het niet anders dan dat dit virus zijn meest recente schepping is.

En het was op de 2.190.248e dag en God zag dat het goed fout was. Dat hij vroeger de moeite van een zondvloed had genomen, bevreemde hem nu. Maar goed, hij was in zijn eeuwige wijsheid nog jong geweest en tot scheppen bereid. Zie het als een jeugdzonde, die zondvloed.

Dus hij schiep het virus recent en zoals het is en zonder dat het zich muteerde want dat zou alsnog Darwin erkennen zijn.

Deed hij dit dan als straf? Lekkere god dan, zeker als hij als straf al het eeuwige hellevuur tot zijn beschikking heeft. En waarom zo straffen en vervolgens onschuldige wichtjes en hardwerkende en gevende verpleegsterzieltjes alsnog in de hemel toe laten?

Ik heb zijn gedrag nooit begrepen. Waarom dat nihilistische, dat pietepeuterige minimalistische? Een schepping die met het blote oog niet te zien is, alleen in het verderf dat het zaait?

Als je je alles kunnen, je immense scheppen wilt tonen en ongelovigen wilt overtuigen van je kracht, waarom dan niet zes meter hoge roze knuffeldieren die vruchten uitdelen geschapen en die dan plots op een markt in China opduiken en opeens de hele wereld overspoelen? Omdat dit alleen de Chinezen kunnen en al veel te vaak eerder deden?

 

[tekst loopt door onder tekening]

 

 

Het zou toch indruk maken, een vrolijk mooi groot knuffelbaar zoogdier met alles in zich om voorlopig niet uit te sterven met in een paar maanden overal rond de wereld meldingen? Nu ook Teletubbies opgedoken op Curacao. Teletubbies leggen NYC plat. Rusland ontkent bestaan Teletubbies totdat er een naast het Kremlin een dansje doet. Ik bedoel maar, ik wist me wel geliefd te maken als god.

Maar dit? Het siert je niet. Goed , sorry dat we je zoon kruisigden (of is het nog steeds die vrucht der wijsheid?), we hadden jou moeten kruisigen. En met losse beentjes zodat je niet weer kon opstaan. Nare vent.

 

Tips en meer

Ik snap niet dat er niet meteen een heel simpele regel is ingevoerd voor op straat: loop rechts. Dus benut in de looprichting de rechter stoep. Geen mensen meer die langs elkaar heen moeten en vooral niet van die types die nooit aan de kant gaan maar met hun dikke reuzelbrein gewoon doorlopen. En dan liefst ook nog de langzaam lopende rechts langs de bebouwde kant en de haastigen links.

 

En die vieze vent Hans de Boer van het VNO (als ik hem zie wil ik altijd mijn tv door het raam gooien om de middenstand te steunen) loopt te klagen dat de overmacht te lang duurt. Mensen willen dat er een eind komt aan de ongewisheid. Nu is een kenmerk van ongewisheid dat je niet weet wanneer het eindigt.

En verder hoor ik toch altijd dat de burger ook sparen moet voor slechte tijden en niet meteen naar de overheid lopen moet, maar er zijn dan mensen die dat niet weten, blijkbaar en die werken allemaal als 'zelfstandig' ondernemer..

 

Tot besluit: mijn correspondent in de Oekraine meldt dat de mensen daar vooral geloven dat het virus door Poetin gemaakt is om te kijken hoe snel hij de wereld kan overheersen. En dat er ook slachtoffers in Rusland vallen wordt verklaard met dat hij toch van de oude mensen en niet-productieven af wou.

 
     
  Dinsdag 21 april 2020  
   
   
     
   
 

Aflevering 42

 

Gewicht: 63,6 kilo

Temperatuur: 36,6 graden. De OLVG-app die ik dagelijks gebruik is nu ook landelijk te gebruiken. Nu met de nieuwe vraag of het smaak- en reukvermogen achteruit is gegaan.

 

Ze komen de olie aan de straatstenen niet meer kwijt, je krijgt zelfs geld toe als je het ophaalt, maar denk maar niet dat het aan de pomp ook maar een cent goedkoper wordt. Nogmaals zo werkt de vrije markt economie: vraag en aanbod is zij bieden aan, zij vragen.

Inmiddels zijn natuurlijk de ruzies in het land uitgebarsten over wie met wie in de ochtend of de middagploeg zit op school.

Voor de kleine voetballertjes moet het overigens een verademing zijn dat er geen ouders langs de lijn mogen staan. Voetbal zonder scheldende en knokkende ouders.

En al die teleurgestelde partners die hun wederhelften nog een maand langer thuis weten en niet op kantoor.

Maar als je het vergelijkt met met in achthouding van de 1,5 meter afstand een dorp van 4000 ontruimen, dan valt alles mee.

 

Mondkapjes helpen

Vorige week had ik het over mondkapjes, gelukkig weet ik inmiddels het vooraanstaande Duitse Robert Koch Institut achter me. Van een bron in Leipzig - waar de mondkapjes inmiddels verplicht zijn - weet ik dat het daar effect resulteert. In het in Thueringen gelegen Jena waar men op de muziek vooruit liep en de mondkapjes eerder verplichtte is de besmettingsgraad tot 0 gedaald.

Ik denk dat de Nederlandse angst maar eens moet worden opgegeven, omdat die alleen voortvloeit uit de tekorten in de zorg. De Volkskrant had vandaag nog een artikel over alle thuiswerkprojecten met steeds inventievere resultaten.

Maar nogmaals: alleen als iedereen ze gaat dragen om zo een soort van kudde-overdrachtsstop te bereiken.

Het probleem met het afdoen van de kapjes wordt overigens ook steeds kleiner met hoe meer mensen ze dragen: er is steeds minder virus in de lucht.

En verder doen we er goed aan de luchtvochtigheid op te voeren: ik heb lege blikjes van tomatenpuree met water gevuld in mijn verwarming gezet. Luchtvochtigheid beperkt overdracht. En bosbranden.

 
     
  Maandag 20 april 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 41

 

Gewicht: 63,9 kilo.

Temperatuur: 36,5 graden.

 

Steun je plaatselijke boekhandel

Allereerst, het is goed om te lezen nu je toch thuis zit. Maar koop je boeken dan niet bij de Bol.com of Amazon, want die zijn al rijk genoeg en hebben al te veel leuke boekenwinkels kapot gemaakt. Je plaatselijke boekhandel bezorgt tegenwoordig meestal ook aan huis: ook in jouw woonplaats.

 

Niet de regels verslappen

De mensen aan de tuinkant denken dat ik alleen klassieke muziek draai, 's ochtends zit ik achter. Die aan de straatkant horen alleen popmuziek, dat draai ik 's middags, dan staat voor de zon. Op straat zag ik een of andere slungel van in de vijftig rondrennen met zijn kippenbenen in een joggingbroekje, hoestend. Een groep jongens liep zo dicht tegen elkaar dat ik de indruk kreeg dat ze juist dichter op elkaar waren gaan lopen. En een stelletje dat duidelijk bij een ander stelletje op bezoek ging (dat zag ik aan de cadeaus) deed niet even een stapje achteruit, ze gingen zich op het nauwste punt langs het groepje wurmen. En dan denk ik: laat die teugel maar niet te zeer vieren. Laten mensen eerst maar eens stevige boetes krijgen. Want met wat ik hier aan boetes zag kan je een zzp'er weer twee maanden betalen.

Over muziek: ik kondigde gisteren een popquiz aan. Die ben ik nog even aan het uitdenken.

 

Tip voor de scholen

Voor de scholen heb ik wel nog een tip: ga buiten les geven. In het park. Meer ruimte en in de frisse lucht blijft dat virus minder hangen dan in een bedompt klaslokaal. En dan heb je meteen een mooie reden om parken voor anderen af te sluiten.

 
     
  [Morgen meer]  
     
 

(c) 2000-2020 Dieter Bruls