Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 14

 
     
   
     
     
  Zondag 5 april 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 26

 

Gewicht: 63,9 kg.

Temperatuur: 36,6 graden. Geen symptomen. Drie keer achterelkaar traprennen naar 4-hoog gaat moeiteloos.

 

Door de vele berichten dat het rustig was in de bossen en aan de stranden (die slechts wat gematigd werden door mijn neef die als bovenburgemeester een beetje de uitvoerende minister van binnenlandse zaken is tegenwoordig) moest ik aan de economische wet de varkenscyclus denken, een wet die je op veel menselijk gedrag kunt toepassen. Dus schoof prof. dr. Heertje aan mijn netvlies voorbij van wie ik de wet leerde, even later stuitte ik op zijn overlijdensbericht.

De varkenscyclus in deze? Mensen horen dat het rustig was in de natuurgebieden en besluiten dat ze daarom best naar buiten kunnen. Omdat ze niet de enigen zijn die dit doen, is de ramp vervolgens compleet.

Een soortgelijk mechanisme gaat ook bij mensen spelen die deze dagen alleen zijn: ze worden eenzaam door het voortdurende door de buitenwacht herhalen dat ze eenzaam zijn. Ondertussen gaat het meer om de kinderen die willen benadrukken hoe moeilijk zij het wel vinden en vooral benadrukt willen hebben hoe onmisbaar ze wel niet zijn. We zullen zien of ze na de crisis de deur weer plat gaan lopen of eerst dringend op vakantie moeten. De grootste eenzaamheid is overigens de aangeprate eenzaamheid.

 

[tekst loopt door onder dagaflevering]

 

 

Ik zit al vier weken afgesloten, af en toe spreek ik iemand vanaf het balkon. Ik kijk nu naar mensen als een goudvis in een goudvissenkom: vreemde vlekken buiten mijn leefwereld.

Het ergste aan het opgeven van mijn quarantaine is dat ik weer met mensen* zal moeten omgaan. Dat ik me weer moet aanpassen aan het gezever over het weer en het geklets over oversluiten van verzekeringen en hoe je kunt besparen op je energierekening. Dat henkengeblaat. Die verjaardagsfeestjes-ombudsmannen.

En die onzinnige gedachtes die ze hebben: die zich sinds de heksenverbranding niet verder hebben ontwikkeld dan tot het verbranden van 5G masten.

 

En goed nieuws: de verstopte paaseitjes liggen dit jaar met tussenruimtes van 1,5 meter.

 

*] ik hoorde dit nummer vanavond in een docu, een trendwatcher speelde het, ik wilde het al langer delen maar ik bleek het al op 9 april 2019 te hebben gedaan. Dus ook voor trends moet je hier zijn...

 
     
  Zaterdag 4 april 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 25

 

Gewicht: 64,1 kilo.

Temperatuur: 36 graden. Geen symptomen.

 

Mijn stukje van gisteren was schrikken. Vergeet je zomervakantie maar en zo je dat niet hoeft heb je dat aan de wetenschap te danken en ik wil nooit meer geklaag en gecomplotteer horen over die wetenschap.

Om de besmettingsgraad laag te houden (het enige cijfer waar we op korte termijn winst mee kunnen behalen) zie ik maar een oplossing: strenge handhaving. En dat kan je het beste biochemisch doen: in de bossen grootscheeps de processierups uitzetten, dat weerhoudt de mensen meer dan drie politieagenten dat kunnen. En alle openbare sport-speel- en hangplekken behandelen met een diarreevirus, zodat de gebruikers daarvan er tenminste ook nog iets aan overhouden. Onorthodox, ik weet het, maar het helpt wel.

 

[tekst loopt verder onder dagaflevering]

 

 

En liefst een uiterst snel werkend virus want er is natuurlijk niets zo pijnlijk voor die lefgozertjes dat het ze en plein publique dun door de broek loopt.

Zijn we direct bij de Schijt aan corona-parties gekomen: in plaats van jacht maken op de deelnemers leg je de bewoner/gebruiker van de ruimte een boete op van 4000 euro plus daarbovenop nog wat andere boetes (bedrijven illegaal horecabedrijf, ontberen van de juiste vergunningen etc). Aangezien de bezoekers toch schijt aan alles hebben zullen ze zich vast niet melden om mee te betalen. Bij drukke bouwmarkten leg je gewoon parkeerboetes op van enige honderden euro's: bij meer dan tien geparkeerde auto's katjing! Wie met andermans levens speelt komt er eigenlijk nog te goedkoop vanaf. Het zijn misdaden tegen de menselijkheid, faciliteren van massamoord.

 

Vandaag gingen mensen bespreken hoe we verder moeten na de coronacrisis. Een aantal zaken zullen over het hoofd zijn gezien: dat we gewend zijn geraakt aan veel meer ruimte, aan meer afstand. En dat we allemaal harder zijn gaan praten.

En dat we hebben geleerd ongezien te lachen en bekken te trekken onder onze mondkapjes.

 
     
  Vrijdag 3 april 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 24

 

Gewicht: 64,5 kilo

Temperatuur: 36,4 graden. Geen symptomen.

 

Hard nieuws voor iedereen die nu al klaagt:

dit is pas het begin

Ik hoor weer een hoop geklaag hoe geestelijk belastend wachten is en hoe zwaar het is, thuiswerken met de kinderen. Nou wen er maar aan. Jullie zijn de mensen die klagen dat de aardappelen op de bon zijn terwijl de hongerwinter nog moet komen: minimaal het komende jaar zullen we nog wel zo door moeten.

We weten de curve wel iets af te zwakken, maar hoe vlakker een curve wordt, hoe langer. We hebben 60% nodig voor kudde-immuniteit, dat is 60% van 15.000.000 en met de huidige genezingsgraad zitten we daar bij lange leste niet aan. Ook al stellen we de stille immuniteit op 10x zo hoog als die ons nu bekend is. We zijn echt pas een paar weken onderweg.

Wat we vooral omlaag moeten brengen om het onder controle te krijgen is de besmettingsgraad. Die moet ver onder 1 liggen willen we terug kunnen naar fase 1 van de epidemie, het stadium waarin elke besmetting nog te volgen is. Want dan pas kunnen we de teugels iets laten vieren doordat we ze gericht kunnen aanhalen.

 

Een partij hebben we overigens nog niet gehoord en dat zijn de ziektenkostenverzekeraars. Als die omvallen is dat erger dan als de KLM omvalt, of de HEMA. Ga er maar vanuit dat de polis volgend jaar skyhigh zal gaan en dat er dit jaar niks te henken valt bij de koffieautomaat over oversluiten. Goedkoop is er niet meer bij. Koffieautomaatleuten ook niet.

En vakantie kan je ook vergeten: reken er maar op dat de verzekeraar - en niet geheel onterecht - na uw reisje naar een minder veilig gebied zal zeggen, dat u uw dagjes intensive care ook zelf mag betalen. En dan is het 'Anders verkoop je de boot toch?' geen reclame punchline meer.

 

Die virusoverdracht krijgen we alleen omlaag door heel hard te handhaven: iedereen die onnodig op straat rondhangt, zich in een groep ophoudt of een drukke plek opzoekt, zonder verdere waarschuwing 400 euro boete: de staatskas kan nu best een extraatje gebruiken.

Tenminste als we over anderhalf jaar weer eens willen gaan denken aan voetbalwedstrijden met publiek.

Tot die tijd is het bidden tot de wetenschap voor verlossing in de vorm van een vaccin.

 

Wil je dit hele verhaal onderbouwd zien, dan is er mijn wetenschapper des vertrouwens: Mai Thi Nguyen-Kim. Ik miste haar - zeker nu - ze was met zwangerschapsverlof: zij legt het toegankelijk, wetenschappelijk onderbouwd en zonder het mooier (of erger) te maken dan dat het is uit. Ze vertelt hier (Duits!) precies datgene wat ik al vermoedde, maar niet hard kon maken omdat ik niet zo goed in wiskunde ben.

 
     
  Donderdag 2 april 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 23

 

Gewicht: 64,6 kilo.

Temperatuur: 36,8 graden. 1 x hoesten daags, lichte loopneus. Mag dus de straat niet op.

 

Ik maakte een afspraak in 't Kelkje als de pandemie over is en dat deed me denken aan de Soldaat Svejk die ook in 't Kelkje afspreekt voor na de oorlog. Ze hebben het natuurlijk direct over futiliteiten, dat doet Hasek altijd, alhoewel deze scene ook uit Karel Vaneks voortzetting kan zijn: de ander wil weten welk bier ze daar schenken. Uiteindelijk besluiten ze om zeven af te spreken. Bij het uit elkaar gaan roept Svejk dan nog 'Maak daar half acht van want je weet nooit hoe dat gaat met wereldoorlogen.'

 

En dat het later kan worden, dat is duidelijk. Want er worden weer heilige huisjes gespaard. Godsdiensten krijgen niet alle beperkende maatregelen, met beroep op de grondwettelijke vrijheid van godsdienst, terwijl de even zo belangrijke rechten van verzameling en demonstratie wel ingeperkt worden.

En dan zijn er nog de gezinnen. Die marcheren groepsgewijs over straat en gaan er blijkbaar vanuit dat 1,50 meter van buitenstaanders tot het hoofd van het gezin voldoende is. Rekening met anderen houden ze niet.

Dus duidelijke regels: maximaal met twee over straat samen en dan ook ongeacht samenlevingsvorm onderling 1,50 afstand van elkaar en van anderen. Want anders wordt het oncontroleerbaar. En geen verzamelingen. Want voor je het weet gaan mensen hun verjaardagsfeesten godsdienstige samenkomsten noemen.

De besmettingsgraad is gedaald tot 0,3 behalve bij de bovengenoemde superverspreiders: de kerkelijke en de gezinnen. Vooral de combinatie is dodelijk.

 

Reken verder maar dat we de komende jaren nog te lijden hebben onder de coronaslachtoffer belangenverenigingen die eindeloos schadevergoedingen zullen eisen en dat er op zondebokken gejaagd gaat worden. Iedereen die nu zijn nek uitsteekt en erom geroemd wordt zal dan zijn nek op het het blok vinden of in een strop. Want zo zijn Nederlanders: dank loopt hier op korte benen.

 

En ik ging even buiten in de regen lopen. En wat vooral liep was mijn neus door het mondkapje wat ik voor had. Tot morgen: blijf gezond!

 
     
  Woensdag 1 april 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 22

 

Gewicht: 64,3 kilo.

Temperatuur: 36,7 graden. Geen symptomen.

 

Kamervragen: Het gaat om het afzwakken van de curve. Een aardige manier om de verveling te doden is het spel, omschrijf de noodzakelijkheid van de verplaatsingen langs uw raam. Iemand die met een pakje melk langs het raam loopt is zondermeer 10 punten. En een groep mannen maak mij maar wijs dat dat een kloosterorde is.

Ik pleit voor maximaal twee en een minimaal uitcheckbedrag in de supermarkt van 10 euro, dat kan ook probleemloos als er voetbalplaatjes zijn te verdienen.

 

[tekst loopt door onder dagaflevering]

 

 

Dan zijn er mensen die nu worstelen met existentiele vragen. Dat lijkt mij persoonlijk nogal dom om tijdens een crisissituatie te doen: dan moet je je bezig houden met basale vragen. Existentiele vragen stel je je maar als je in de zomer onbezonnen de bbq buiten zet.

En de heer Baudet wil weten waarom buitenlanders ook meegeteld worden in de groepsimmuniteit terwijl ze volgens hem toch niet tot 'onze' groep horen. Hij is tegen groepsvermenging. En homeopathische uitdunning van het virus.

En dan is er ook nog de zeikerd des vaderlands, de heer Krol die zoals altijd iets van een bekende van een vriendin van zijn buurvrouw heeft gehoord. Meestal van de strekking dat die geen doorlekzeiltjes meer heeft.

Als elke vijftigplusser op het infantiliteitsniveau van deze partij zou zitten zou ik geen enkele maatregel tegen corona nemen: lekker door laten woekeren.

 
     
  Dinsdag 31 maart 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 21

 

Gewicht: 64,1 kilo

Temperatuur: 36 graden. Een maal per dag hoesten.

 

Ik las vanochtend een betrouwbaar verslag op Facebook van iemand die in Spanje woont, waarin ze de wekelijkse gang naar de supermarkt beschrijft. Het lijkt een gebied in burgeroorlog, roadblocks met politie versterkt door militairen, meerdere malen en steeds de vraag wat ze gaat doen, waar ze woont.

De reis naar Asturias die ik in mei zou gaan maken, hebben we gisteren besloten, komt te vervallen: drie grenzen die dicht zitten, een lange rit in een auto met meerdere personen, het verblijf in een huis (nee niet dit!) samen, een land in noodtoestand en lockdown: het is allemaal niet verstandig.

Daarbij komt het calvinistische kruideniers-gedrag van onze regering die de hulp aan Zuid Europa tegenhoudt, iets waar ik me voor schaam. Laten ze niet nog eens hun Europese gezindheid uitventen want ze hebben zojuist Europa een mes in de rug gestoken. Ook Nederland wil alleen de vruchten van Europa plukken en geen geklets van netto-betaler: met onze krenterigheid zouden we er niet inzitten als we er niet aan zouden verdienen.

We doen op dit moment precies wat we altijd al die landen verwijten: we halen alleen maar, want waar moeten de tekortschietende IC-bedden waar wij te zuinig voor waren weer vandaan komen?

 

Verder las ik dat het afstand houden ook alweer een beetje op zijn retour is: mensen lopen nog liever corona op dan dat ze iemand voor laten gaan. Als er een aanbieding is in de supermarkt is de dood weer even vergeten. Steeds meer winkels komen met drive-in oplossingen. Hele gezinnen gaan samen vanuit de auto plantjes halen bij het tuincentrum (beroepskeuzeadvies: word psycholoog er komt weer een hele lading gekrenkte zieltjes aan) en zelfs bij de begrafenisondernemer kan je drive-in een kist voor oma uitzoeken.

En terwijl Rutte op tv spreekt loopt er op straat een groep jonge mannen voorbij die op school niet hebben geleerd wat 1 meter 50 is. Schijt aan alles. Het waren er tien dus de staat liet weer 4000 euro weglopen. Tijd voor balkonpolitie hier (zie stukje over Spanje).

Maar misschien is die afstand ook wel fout: een meter weten mensen, twee ook. Een meter vijftig is schatten. Dus doe net als de rest van Europa: twee meter.

 

En tot besluit: hou op het een oorlog te noemen, want voor je het weet heeft Fons Rademakers weer films gemaakt met een totale lengte van langer dan die oorlog zelf en begint Joop van der Ende al een theaterhangar op te tuigen voor Corona, the Musical.

 
     
  Maandag 30 maart 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 20

 

Gewicht: 64,3 kilo.

Temperatuur: 36,8 graden. Geen symptomen op een kuchje per dag na.

 

Ik sta altijd versteld dat mensen dat wat ik schrijf zo serieus nemen: nogal wat consternatie over wat ik gisteren schreef over dat je geen volwaardig mens bent als je geen klassieke muziek luistert. Geen nood: ik vind dat ook van mensen die geen poezie lezen. En het gaat me vooral om het argument 'Ik heb er geen verstand van.' Dat heb je van je nieuwe mobiele telefoon ook niet en toch laat je die ook niet in het doosje. En het leuke aan klassieke muziek (en poezie) is dat je er geen verstand van hoeft te hebben in tegenstelling tot van een mobiele telefoon.

Pubers op school die zeggen niet van lezen te houden vinden we dom en gemakzuchtig (terwijl dat toch de basis van de puberteit is), maar zelf zijn we dat dus ook op andere vlakken. En dat vergoelijken we ons wel. Dat je je verveelt tijdens een uur durende symfonie dat hoort erbij en als je daar niet mee om kunt gaan dan kun je dus niet alleen zijn omdat je je niet weet te vermaken. En dat was de kern.

 

Maar goed ik heb zoals altijd makkelijk praten (een argument wat ik vaak hoor): ik heb geen aanleg voor verveling.

Iets anders: in het streven dat de oplossing erger moet zijn dan de kwaal hebben the usual BN'ers een Coronalied uitgebracht en laat het in godsnaam niet viraal gaan. Waarom denken die fantasieloze vanillevlahoofden toch altijd dat ze ons moeten redden met weer een portie aandachtsprostitutie? Was een Koningslied niet al voldoende?

 

[ tekst gaat door onder dagaflevering]

 
   
     
 

Vandaag had het NRC tips van de oude stoicijnen voor deze tijden van afzondering. En het is mooi om te zien hoe naadloos de gedachten van die mensen van 2000 jaar terug bij de mijne aansluiten.

Ik hoorde dat in New York Queens het centrum van de corona is. Ik ken New York niet maar bij Queens heb ik altijd een beeld van oude foto's van the Ramones die in Forrest Hills in Queens werden geboren: Corona not glue. Trump groeide er in dezelfde tijd op, ik weet zeker dat hij niet in hun clubje mocht. De grootste Democratische kanshebber voor het presidentschap, Andrew Cuomo komt er ook vandaan. Zijn kinderen hadden opa tegen Robert Kennedy moeten zeggen.

 
     
     
 

(c) 2000-2020 Dieter Bruls