Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 13

 
     
   
     
     
  Zondag 29 maart 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 19

 

Gewicht: 63,8 kilo

Temperatuur: 37,1 graden. Geen symptomen.

 

Wat te doen tegen eenzaamheid en verveling

 

Ik hoor het geklaag over verveling en eenzaamheid steeds meer in de media en laat ik er kort over zijn, ik zit al bijna drie weken in totale afzondering en ik vind het kleinzielig gezeur. Laat ik de piketpaaltjes even duidelijk neerzetten: er zijn roofdieren en kuddedieren. Roofdieren kunnen solitair leven en kuddedieren, enfin. Roofdieren kunnen wachten, kuddedieren moeten steeds wat doen. Mensen die niet tegen eenzaamheid kunnen zijn van de kudde afgesloten dieren.

En met de grenzen zo te stellen roept nu natuurlijk meteen iedereen dat ie heel goed alleen kan zijn. Want willen we niet allemaal een eigenzinnig roofdier zijn? We zullen zien.

 

Wat tips om te overleven:

 • vergeet het maar met je eigenzinnigheid: verzet je niet niet tegen de noodzakelijk opgelegde regels. Dat mag je doen onder normale omstandigheden. In onverwachte situaties heb je alleen last van die opstandigheid. Pas je aan. Het is even niet anders en hoe meer je je daar niet bij neerlegt des te zwaarder je het hebt.

 • zie de dingen niet als uitzonderlijk, aanvaart de nu geldende realiteit. En trek dit in alles door.

 • Kijk naar wat je kan, niet wat je niet kan. Naar wat je hebt, niet wat je niet hebt. Leer weer blij te zijn met kleine dingen.

 • je bent thuis. Dat is niet gek, nee, daar woon je.

 • doe de gebruikelijke dingen. Verzorg jezelf alsof je elk moment naar buiten moet. Verzorg je huis alsof er elk moment bezoek kan komen. O ja en dat is niet je aanstaande schoonmoeder, dus overdrijf niet.

 • ga niet klussen, dat is iets voor neurotische kuddedieren. Daarbij elke klus is ooit af en je wilt je huis niet veranderen in een druipsteengrot van doe het zelverij. En de buren zij ook een leven gegund.

 • eet normaal. Het is tijd om weer eens te gaan koken, laat dat kokkerellen. Vroeger aten mensen ook niet elke dag lekker, je at voedzaam. Als mensen vroeger instagram foto's van hun eten hadden moeten plaatsen had je alleen zo nu en dan op zondag wat gezien. Een bord soep of zo.

 • Je hebt geen verplichte etentjes en bedrijfsborrels, dus je ideale gewicht ligt in het verschiet!

 • elke afhankelijkheid is slavernij. In vertering, in gebruiken, in gewoontes.

 • ga niet de tijd doden en zeker niet met tijdverdrijf. Dat is de wortel leggen van verveling.

 • mensen stellen te gaan lezen. Tot nu toe merkt de boekhandel hier nog 0,0-niks van. Of ze zijn al die boeken die je had moeten hebben gelezen nu eindelijk aan het lezen of ze betalen gewoon niet voor literatuur (het is zo lafhartig calvinistisch en biedermeier kleinburgerlijk om cultuur gratis te verwerven!).

 • mensen stellen muziek te luisteren. Nee die ene playlist met hitjes is dat niet, dat is tijdverdrijf. Muziek is bewust iets uitzoeken en elk moment weten wat je luistert. Ik luister klassiek (ik beschouw overigens iedereen die geen klassiek luistert als een geestelijk onvolgroeid mens. En niks 'ik heb er geen verstand van' dat had je ook niet van wijn totdat je twee glazen op had). In mijn geval is dat muziek luisteren voornamelijk de vier grote symphonisten afspelen: Beethoven, Bruckner, Mahler en Shostakovich, dat zijn 45 werken van gemiddeld een uur, het overgrote deel daarbuiten is infantiel gefiedel.

 • Bewegen kan je thuis doen. Ik heb een trappenhuis. Ik ren een aantal maal per dag van beneden naar 5-hoog. Bedenk zelf wat.

 • Wat ook helpt: vergeet efficientie. Als je glas leeg is kan je met je glas naar de keuken lopen en het vullen, je kan ook in de keuken de fles halen en die daarna weer terugbrengen. Is toch twee keer lopen extra.

 • Nogmaals doe niet alleen dingen die je leuk vindt. Dat gaat juist vervelen. Uitdagingen moet je je stellen. Lees de boeken waar je niet doorheen kwam, niet de nieuwste nitlit.

 • Alles valt te leren. In de tijd dat je loopt te zeuren kan je ook een taal leren. Zodat je volgende keer in Frankrijk ook eens iets meer kunt dan het uitstoten van stokbrood. Ik kom tijd tekort.

 • Koffie smaakt zonder andere mensen ook naar koffie.

 • Je bent toch zo intelligent? Gebruik je hersens dan een keer. Ik wandelde zojuist over de Nussle-brug in Praag. Zonder Google-earth, als ik het niet meer weet neem ik een plattegrond. En zoek ik die plek op die ik niet kan vinden omdat ik er verdwaalde.

 • Gebruik je verbeeldingskracht. Bedenk bijvoorbeeld hoe het zou zijn als er tegelijkertijd dat de tijd verloopt ook een tijd was die achteruit loopt. Ga hierbij van universum tot atoomgrootte.

 • Zoek eens iets uit zonder Google. Had jij niet ooit gestudeerd? Weinig van te merken nowadays.

 • Maar je hoeft niet iets te doen. Je bent thuis. Daar doen mensen niets.

 • En als je echt andere mensen nodig hebt: wanneer was het de laatste keer dat je echt een goed gesprek met iemand had? Als je erover nadenkt gaat het meestal over bloemkool en het doen van het buitenwerk.

 • Vraag je eens af of andere mensen daadwerkelijk wat hebben aan datgene wat jij aan sociaal contact toevoegt. Met je eeuwige gezemel over je drie stokpaardjes.

 • Tot besluit: verbreidt je horizon dat helpt tegen de muren op je af zien komen.

 
   
     
  Zaterdag 28 maart 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 18

 

Gewicht: 63,9 kilo

Temperatuur: 36,9 graden. Geen symptomen. 1 keer gehoest. Er is nu ook een testprogramma van Apple.

 

Zou deze pandemie de oorlog zijn die de literatuur nodig heeft, de oorlog die de literatuur volgens Eus Akyol in zijn boekenweekessay De generaal zonder leger nieuw leven moet inblazen? Of zouden we toch alleen boeken krijgen over dat het in de harde weken van 2020 onmogelijk was een goede Latte Macchiato te krijgen, dat de oorden van hedonistische zelfbevestiging allemaal gesloten waren? Doordrenkt met klachten over dat het plebs nu zelfs het achtlagig uit handgeplukt veganistisch katoen gemaakte Italiaanse design toiletpapier in hun hamsterwoede blind in hun kar had gesmeten? Ik denk dat de komende boeken daarover gaan. En dat het gevecht tegen het virus toch weer vooral een zoektocht naar hun zelf zal zijn.

 

Een spontane volksinitiatief is nu weer de #berenjacht. Het nut ontgaat me vooralsnog gedeeltelijk maar ik zie dat ik - als enorm elitair stuk vreten - de laatste tijd ook minder cynisch ben en meega in de roerselen van de eenvoudige luiden. Ik stond ook - overigens welgemeend - te klappen op het balkon. Ik moedig dat soort dingen aan. Ik wacht ook nog op het initiatief om de hele Matthaeus Passion op het balkon te zingen waarna Groningen een meter daalt (hetgeen een beperkt probleem is omdat het grondwater tgv het vele handenwassen ook zoveel gedaald is). Jezus slaat zijn kruisiging een jaartje over dit jaar.

Rest nog de Ramadan. Gaat die door?

 

[tekst loopt door onder BliBra-dagaflevering]

 

 

De stemmers op populisten zeggen altijd dat die aan de mensen denken, maar mensen als Bolsonaro en Trump laten zien dat ze altijd allereerst aan de portemonnee denken. Moneten voor mensen. Pecunia voor populi. Ieder voor zich en het virus voor ons allen.

 

Kort nieuws: hotelzeep wordt geschoond (sic!) en gerecycled om mensenlevens te redden: maar hier geloven mensen niet in zeep omdat het zo'n alledaags product is. Verder wordt de toiletrol nu geaccepteerd als wettelijk betaalmiddel, in eenheden van een vel: een shitcoin. En volkszanger Gordon heeft corona opgelopen: het virus moet nu 14 dagen in quarantaine.

 
     
  Vrijdag 27 maart 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 17

 

Gewicht: 64,2 (foei!).

Temperatuur. 36,5 graden. 2 punten op de corona-index (buiten adem na zeer zware inspanning en een keer gehoest).

 

Over dat handenwassen met zeep: een virus vreest zeep zoals de mens de hoofdenhakker van IS of de guillotine. Zeep scheidt het lichaam van het brein, hetgeen bij alcohol maar de vraag is (bij de mens is dat wel het geval). Ik zweer bij stukken zeep, geen pompjes. Liefst ouderwetse degelijke blokken huishoudzeep maar waar krijg je die nog tegenwoordig?

 

Ik werd gevraagd waarom ik toch hulp vroeg bij het boodschappen doen (lees de tweet over mijn lokale supermarkt), waarom ik het niet bezorgen liet. Wel, bij de AH wilden ze dat doen, tijd hebben ze echter pas ergens na 12 april (verder heb ik niet naar vrije bezorgtijden gezocht), de Jumbo neemt even geen bestellingen op en bij de Picnic sta ik op de wachtlijst: ik ben nummer 16767. Bij elke crisis zijn er altijd winnaars!

In de supermarkt blijft het oorlog tussen de vakkenvullers en de zakkenvullers: het moet sommige covidioten toch wel gaan opbreken dat ze al twee weken niet douchen kunnen omdat de hele badkamer volstaat met pakken toiletpapier. Maar met al die blikken bonen verbruik je gelukkig meer.

 

[ t e k s t    l o o p t   d o o r   o n d e r   a f b e e l d i n g ]

 

 

De economische waarde van mensen wordt ondertussen ook al bijgesteld: het medicijn mag niet erger zijn dan de kwaal. Oftewel het gaat er meer om dat uw begrafenis betaald kan worden dan dat u begraven wordt.

Gelukkig zijn er ook mensen die niet alleen naar economische waarde kijken maar gewoon leuke dingen bedenken: Lou verstuurt vrolijke kaartjes (en ze helpen echt!) en ik had het geluk er ook eentje te ontvangen.

 

Dan bleek dat enkele mensen (met voornamelijk een katholieke achtergrond) de tekening van afgelopen dinsdag niet begrepen: hij verwijst naar een aan Luther toegeschreven uitspraak: Als ik wist dat morgen de wereld verging, plantte ik vandaag een appelboom. Maar begrijpelijk: katholieken leerden over Luther niets anders dan dat het een ketter was.

 

En die 9e van Shostakovich (zie gister) was onderwerp van de aloude discussie tussen de school van Brahms versus die van Wagner (waarover ook al eerder), die zich tot in het politbureau onder Stalin voortzette en het zal niet een van mijn favorieten worden, maar in een koliek raken zoals Stalin gedaan moet hebben bij elke boertige touche na elk triomferend bazuingeschal, dat doe ik niet meer.

 

De les blijft: verveling ga je niet tegen met leuke dingen doen maar met de minder leuke dingen.

Van alleen poezenfilmpjes gaat de zon niet schijnen.

 

O ja en Boris Johnson heeft milde corona. Beetje zwanger.

 
     
  Donderdag 26 maart 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 16

 

Gewicht: 63,6 kilo (de hersenen verbruiken de meeste energie in ons systeem).

Temperatuur: 36,6 graden. Geen symptomen.

 

De Spaanse Griep die ten tijde van de Eerste Wereldoorlog heerste maakte veel meer slachtoffers dan die hele oorlog. De naam was foutief, eigenlijk had die de Amerikaanse Griep moeten heten, want daar begon het. De Amerikaanse propaganda deed er alles aan om de griep de Duitse Griep te noemen omdat er alleen (fake news!) Duitse soldaten aan zouden sterven.

In Amerika zelf was er 'n Duitse emigrant die de griep opliep, maar die had goed voor zichzelf gezorgd: hij had een hoge levensverzekering. Met dat geld kochten zijn erfgenamen grond in New York en dat werd de basis van het kapitaal van een latere president. Die emigrant die aan de Spaanse Griep stierf was de grootvader van Trump.

 

Dezelfde Trump die de kerken vol wil zien zitten met Pasen, die meent dat Amerika dan uit zijn graf zal opstaan.

De vrije markteconomie (?) moet door! Voor je huiswerkopdracht: is dat hetzelfde bedrijf dat ook snelbruiner maakt en wie gebruikt er veel snelbruiner?

 

Aansluitend op wat ik gisteren over de supermarkten schreef, het zou verstandig zijn om er eenrichtingsverkeer in te voeren en dan zou het wenselijk zijn als iedereen met een boodschappenbriefje naar de winkel ging (liefst op volgorde van schap).

En covidioten moeten als ze het niet willen begrijpen maar een tweede rondje maken.

 

Sluipmoordende covidioten worden inmiddels ook actief in de trein geweigerd. Als je met je partner, de knapzak en je hond instapt moet je een conducteur niet proberen wijs te maken dat je een vitaal beroep in de gezondheidszorg hebt.

En ja het waren bejaarden: Henk Krol kom er maar in!

 

En niks thuis vervelen: stel je zelf uitdagingen. Ik hou niet van de 9e en de 13e van Shostakovich alhoewel ik de historische inbedding helemaal ken. Dan ga ik dat dus luisteren. Verveling verdrijf je niet met dingen te doen die je leuk vindt, je moet juist dat doen wat je anders niet doet.

En je mag best de lat wat hoger leggen: hier leer je alles over corona in een pleidooi voor de wetenschap. In het Duits, dat wel, maar je hebt tijd: leer nu eindelijk eens behoorlijk Duits, vadsige donder.

En verder: in moeilijke tijden lees je Karel van het Reve. Dat verzacht de zinnen en scherpt de geest.

 

Extra veel huiswerk deze keer:

De corona-virussen stammen van vleermuizen. Zou de epidemie vooral daar heersen waar veel vleermuizen zijn (voorliefde voor huizen, grotten en patchwork landschappen). Kan het virus nog steeds door vleermuizen worden doorgegeven?

En denk hier over na: als Trump toch nog via een dealtje met Big Pharma een vaccin uit de hoed weet te toveren, wint hij met absolute zekerheid de verkiezingen (aan een pandemie verdienen zit in de familie). Wat is wenselijker?

Zorg dat je niet in complotdenken vervalt.

 
     
  Woensdag 25 maart 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 15

 

Gewicht: 64,3 (was bij aanvang 66,3: social distancing werkt! of was het de trappenhuis-training van gisteren?)

Temperatuur: 36,9. Geen symptomen.

 

The Queen is wellicht besmet door Charles. De paus grijpt naar zware middelen: hij zet the Holy Handgranate in. In Brazilie wil Bolsonaro de epidemie simpelweg verbieden en het is wachten totdat Trump de trendlijn even bijtekent met zijn dikke orkaanombuigende stift. Alleen in Duitsland zijn de cijfers beter: hier is waarom. Alhoewel het natuurlijk ook kan komen doordat Duitsers elkaar u blijven noemen en zo gewoon wat meer afstand scheppen.

 

Er is nogal wat te doen over de supermarkten en er zijn nu strenge maatregelen genomen. Want het zijn virale brandhaarden. De laatste keer dat ik er was - en dat was toen het virus al bekend was in het land - zag ik er een man een groentekoeling opendoen om er vervolgens eerst eens onbedaard in te gaan blaffen: het stickertje met 'vegan' kon daarna wel weg. En dan die eeuwig snotterende kinderen die met hun handjes van hun neus naar de broodjes gaan die ze willen maar niet krijgen. En de mevrouwen die op de grond gevallen broodjes oprapen en ze netjes terug leggen en dan zorgvuldig een ander nemen. En die mannen die het gebruik van een broodtang aanstellerij vinden net zoals alles wat verder gaat dan neuspeuteren en ruften.

Door dat en het straatvuil van duizenden schoenen trekken mensen dan hun trekmandjes: een supermarkt is voor een virus wat een hoop stront voor een vlieg is.

 

Poetin liet zojuist weten dat het coronavirus waarschijnlijk ook Rusland gaat raken. Voor mensen die niet in democratie geloven valt het moeilijk te begrijpen dat virussen zuiver democratisch zijn.

Misschien moet Poetin eens naar het indrukwekkende Frontberichten kijken. De sociale nieuwstelevisie van de toekomst, niet meer die microfoon voor de viskraam.

 
     
  Dinsdag 24 maart 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 14

 

Gewicht 63,8 desondanks besloten vanaf nu meer te gaan trappenhuistrainen.

Temperatuur 37,1 geen symptomen

 

Het laatste Gallische dorpje dat manmoedig weerstand bood tegen corona viel vandaag: Uderzo een van de vaders van Asterix en Obelix overleed.

 

Een expert op CNN meldde vandaag dat verzoeken tot sociale distantie niet genoeg zijn. Mensen kunnen niets met een beroep op hun gezonde verstand. Ze verwachten duidelijke bevelen. Het moet dan maar eens gezegd worden: een groot gedeelte van de mensheid beschikt niet over gezond verstand.

Je kan je afvragen hoe mensen inparkeren als ze geen 1,5 meter afstand kunnen houden.

 

Dan las ik het alom geroemde stuk van Harari en bij alles wat ik van hem lees is het o ja en eigenlijk weet ik dit al: voor anderen verrassende inzichten die toch bij mij niet beklijven. Wat hebben de mensen die zo onder de indruk zijn de afgelopen jaren gedaan? Op hun gezond verstand gebouwd?

 

Net zoiets: de Hohe Messe van Bach. Iets te barokke vrolijkheid, mij te Italiaans. Maar ik dacht na de Mattheus Passion van gisteren, zal ik ook even die mis luisteren die Bach zelf een veel beter werk zou vinden. De gecastreerde dameskapper doet niet mee, dat scheelt. Mijn voornaamste bezwaar tegen Bach is dat de Bachdevoten altijd zo roemen van die Passion net zoals er mensen zijn die blijven volhouden dat Sergeant Pepper het beste album ooit gemaakt is, maar als je doorvraagt hebben ze sinds ze dat ooit ergens gelezen hebben ook niets anders meer beluisterd. En blijken ze het overige werk van the Beatles ook niet te kennen.

Zo is dat met die Bachdevoten ook en daarom luisterde ik dus naast die Passion ook die grote mis en nog een kleine mis en een van zijn andere passies (die grote hits ontberen). Om beslagen ten ijs te kunnen komen: de wereld komt al om in onwetendheid.

Maar beklijven doet het niet. Ik barst nog niet in een Kyrie uit.

 

Ondertussen zie ik weer heel veel mensen noodzakelijk langs mijn raam gaan. In een rustige taffeltrap van we gaan eens in de stad rondlopen. Kijken of we nog ergens een bejaarde kunnen doden. Neem een voorbeeld aan Willem Alexander: die is in deze tijden thuis koning.

 
     
  Maandag 23 maart 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 13

 

Gewicht 64,1

Temperatuur 37,2, geen overtuigende symptomen

 

Week 13 beginnen met aflevering 13...

Via de OLVG-app wordt ik dagelijks gecontroleerd met vragen als hoest u, hebt u keelpijn etc. Nu moest ik gisteren een keer hoesten, even had ik last van een schraperige keel, een druppel hing aan mijn neus en ik moest niezen toen ik een stoffig boek opende. En bij de vraag of ik kortademig ben moest ik denken aan laatst in Koblenz toen ik een 500 meter lang stuk met een stijgingspercentage van 45% moest lopen en dat ik op drie kwart geen zin meer had in het reclameren van diepgravende monologen over de zin van alles en boven 10 seconden nodig had - nadat ik zonder pauze naar boven was gelopen - om mijn adem weer te herstellen, al doorlopend overigens. Of dat kortademig is?

Daarom hecht ik zo aan die getallen, dat zijn duidelijke waarden (niet dat ze naar gewicht vragen).

 

Duidelijkheid is wat we willen. Het gebrek daaraan maakt ons onzeker.

Eigenlijk meldt alle nieuws dat we nog niets weten, nog niets kunnen zeggen, dat het nog onduidelijk is. En dan zijn er nog de berichten over zij die wat we wel weten niet willen weten en zich dan beroepen op dat we het allemaal niet weten. Dat het nog onduidelijk is.

Ze worden in hun al dan niet geveinsde onwetendheid nog overtroffen door zij die zeggen dat ze het wel weten. Dat het allemaal overdreven wordt.

 

[tekst gaat verder onder BliBra-dagaflevering 2]

 

 

Laten we het hebben over die neusbloeders, zij die net doen alsof het wel meevalt: de doodseskaders van de 21e maart. De wandelaars die later de vraag krijgen: En papa, wat deed jij in de coronacrisis? De mensen die op 21 maart 2020 voor het eerst door de bossen liepen. Die met hun strandwandeling een tsunami aan doden op hun geweten hebben. Zet dat maar op je cv: medeplichtig aan massamoord.

Er liepen verdorie zelfs pubers vrijwillig in het bos omdat het nu plots spannend was omdat het eigenlijk niet mocht.

Of zou dat komen omdat ze al een week zonder fast food leven en hun hersenen aan het ontvetten zijn? Ik hoorde deze week zelfs pubers zeggen dat ze zich verveelden, ze hebben het dus niet begrepen: dat is de essentie van hangen. Dat is waar puber zijn helemaal om draait.

 

En wat doet een mens die binnen zit? Je kan je uitdagingen stellen. Sommige mensen leren een taal of iets anders, maar het kan ook zijn dat je naar de hele Mattheus Passion gaat luisteren en je voorneemt niet schreeuwend gek te worden en alsnog naar buiten te rennen om je moedwillig te laten besmetten.

Het zijn vooral die stukken tussendoor van die gecastreerde kapper die zonodig een verhaaltje moet vertellen waar ik mee zit. En dan dat geklungel: het gaat over Jezuske en halverwege zijn ze hem kwijt: de hoofdpersoon foetsie. Wo ist mein Jesu denn? En dan komt die gecastreerde dameskapper het ons weer eens allemaal haarfijn vertellen. Ja hoor scheve betweter!

Welk ellende, welk' lijdensweg! Maar ik heb volhard en beschouw me als gelouterd.

En voor de rest kijk ik naar filmpjes zoals deze.

 
     
     
     
 

(c) 2000-2020 Dieter Bruls