Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 11

 
     

Voorpagina

 

 

   
     
  Zondag 21 maart 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 180 [376]  
 

Schoenberg en Coltrane

Ik draaide winter, ik luisterde de lente. Muziek buiten mijn comfortzone, maar wie van muziek houdt moet dat kunnen. Muziek van Schoenberg en jazz.

Van Schoenberg, waren het de Gurrelieder, een werk waar hij zo'n tien jaar aan werkte. Bij de eerste opvoering zat hijzelf al in een heel andere fase van zijn scheppingsproces, de atonale muziek. Het laaiend enthousiaste publiek draaide hij zijn rug toe, hij verachtte mensen die tonale muziek waardeerden. Dirigenten en zalen kampen met de bezetting van Mahlers Achtste, dit werk is zelfs voor gewoon muziekpapier te groot. Edoch glorieus gebracht door Sir Simon Rattle (die ik steeds meer ben gaan waarderen), elke instrument valt te horen. Een ding niet: dat de zangeres door de aanslag van 9/11 was verhinderd en de vervangende zangeres uit de live opnames werd gesneden, voor een derde zangeres die de plaatuitvoering mocht doen. Met de Berliner, die ik meestal vind klinken alsof ze de letzte S-Bahn nog moeten halen, maar hier mag het.

Heel anders de jazz: John Coltrane's A Love Supreme. In een dag opgenomen, zonder overdubs. In een keer goed en een alom erkend meesterwerk (hij is heilig verklaard en wordt nog steeds ergens aanbeden als god). Steevast duikt het weer op in lijstjes van beste albums, zeker in lijstjes van muzikanten. Zo raadde Paul Weller het laatst andermaal aan. De lettering van het tweede album van the Jam verklapte dat al. Zomermuziek voor op mijn Frans balkon als de zon zinkt.

Voor meer albums met A Love Supreme-lettering hou ik me aanbevolen: ik weet dat er meer zijn, maar ik kom er even niet op.

 

Arnold Schoenberg: Gurrelieder, Simon Rattle, Berliner Philharmoniker, Rundfunkchor Berlin, Rundfunkchor Leipzig, Ernst Senff Chor, Karrita Mattila (Tove), Anne Sofie von Otter (Waldtaube) ea.

 

De kwijtgelopen kat | AFLOOP

Afgelopen zondag schreef ik over een poes die kwijt was. Onlangs zag ik dat alle briefjes verdwenen waren. Ik vreesde al het ergste, maar vandaag las ik een nieuwe mededeling: de kat Zita is heelhuids na twee weken zoeken teruggevonden en maakt het goed. Met dank voor het medeleven.

 
     
 

Links - Hoe zit het nou eigenlijk met die procenten van werkzaamheid van de vaccins? Hoe vaak de virusontkenners ook roepen dat je de kranten allemaal leugens schrijven, nu geloven ze plots de effectiviteitspercentages. Nu is het niet zo dat ze niet kloppen, maar ze kloppen dus niet zoals ze gelezen worden. Hier de heldere uitleg. Ongeveer wat ik al eens eerder vertelde maar dan met een filmpje.

 
     
  Zaterdag 20 maart 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 179 [375]  
 

Duitse kwakzalverij

Als je zo rond zes uur Duitse tv kijkt word je gebombardeerd met reclames over het soort medicijnen waar je reclame voor mag maken. De snel opgedreunde disclaimer  Zur Risiken und Nebenwirkungen lesen Sie die Pakkungsbeilage oder fragen Sie Ihren Artzt oder Apotheker poogt de indruk te versterken dat het om echte medicijnen gaat.

Dan zou je misschien verwachten dat de Duitsers zich bereidwillig laten inenten. Niets is minder waar. In het verleden konden makkelijk vaccineerbare ziektes in West Duitsland ongestoord schade aanrichten omdat men vaccinatie wantrouwde. In de DDR was vaccineren grotendeels plicht. Dat in het westen kinderziektes ongebreideld konden heersen was gewild voer voor de Aktuelle Kamera.

 

In het Derde Rijk werd vaccinatie alleen toegepast omdat het uitbraken van ziektes in het leger kon voorkomen. Voor de rest was men ook aanhanger van de als sprookjesboeken vormgegeven Naturheilkunde van Dr. Bilz (een destijdse Klazien uut Zalk).

 

Maar 50% van de Duitsers neemt tegenwoordig de door de dokter voorgeschreven medicatie. 53% van de bevolking vindt dat medicijnen gif zijn.

En dat alles voor een volk dat zo vereenzelvigd wordt met de soldatenlaars maar massaal mede dankzij Bilz en Kneipp en Birkenstock op gezondheidssandalen loopt. Zur Risiken und Nebenwirkungen...

 
     
   
     
  Vrijdag 19 maart 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 178 [374]  
 

Als HEMA-recensent

Na elk bezoek en na elke aankoop krijg je tegenwoordig een mail om even te recenseren hoe je het vond. Bij de HEMA, waar ik een leesbril (zie foto) en een paar handdoeken kocht, gaan je recensies eerst nog even door de redactie, hoe dat precies werkt daar weet ik niet, maar die van mij, hoe vreemd ook, kwamen gewoon op de HEMA-site.

Allereerst de leesbril:

Leesbril 2.0

Ergonomisch zeer innovatief vormgegeven. Steunt zowel op neus en oren, dusdanig dat de glazen (meegeleverd) precies voor de ogen komen.

Clipje (zoals bij een pen) om in borstzak vast te klemmen zou een aanzienlijke verbetering zijn. Zoek maar even bij de HEMA naar leesbril 2.0.

 

[tekst loopt door]

 

Met de suggestie is het nog vrij serieus, echter op zijn minst toch wel bevreemdend. Maar goed je moet een leesbril recenseren, geen boek.

Edoch wat moet je over handdoeken schrijven?

Groen is een fijne kleur

De naam is ietwat verwarrend, met deze handdoeken kan men ook andere lichaamsdelen van water ontdoen. Empirisch getest. Voor het bijgeleverde lintje heb ik nog geen toepassing gevonden. Door de groene kleur van de doek kan er geen verwarring ontstaan met lichaamsdelen, voor krokodillen heeft men ook handdoeken in andere kleuren (zo gewenst). Zelf zoeken: HEMA handdoekenset groen aanbieding. Hoe komt deze tekst door de moderatie?

 

Voor mij: tja alles is dicht, je zit thuis, je moet wat.

Voor hun: wat ze daar op die internetredactie doen me is me geheel onduidelijk.

 
     
     
  Donderdag 18 maart 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 177 [373]  
 

Bij mijn buurtboekwinkel De Dolfijn hangt een variatie van Aan de deur wordt niet gekocht op de deur. Bestellen en op afspraak rondkijken kan wel!

 
     
 

Verkiezingen

De NSB haalde maar 4 zetels. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisci elit, sed eiusmod tempor incidunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur. Quis aute iure reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint obcaecat cupiditat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

De NSB haalde maar 4 zetels.

 
     
  Woensdag 17 maart 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 176 [372]  
 

L I V E B L O G Tweede Kamerverkiezingen

 

(Blog wordt van boven aangevuld)

 
 
  • Ik hou ermee op. Teveel kiezers kiezen tegen de democratie.

  • 50plus gaat erop vooruit: ze komen met een zetel in de riante positie dat ze geen ruzie binnen de fractie meer kunnen hebben.

  • De mevrouw die de cijfers doet op de verkiezingsavond rekt het alsof het het songfestival is.

  • 'Ja ik maak me zorgen om de democratie en daarom stem ik op Forum,' aldus een flipkip, die zestien keer zegt dat ze moeder is. Als je je zorgen om de democratie wilt maken is dat inderdaad een verstandige keuze.

  • En het CDA? Dat zal eens moeten leren dat je in het Zuiden gewoon niet moet aankomen met namen als Wobke, Tjeerd en Sietse. Werkt bij voorbaat niet.

  • Als Mussert dit toch eens kon zien: hij zou trots zijn geweest op het Nederlandse volk... PVV, FvD, JA21.

  • Iedereen die na de avondklok op straat wil lopen moet nu nog even gaan stemmen. Dan hoef je geen hond mee en neemt Maurice de Hond je ook niet mee.

 
     
     
  Dinsdag 16 maart 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 175 [371]  
 

De kleuterschool kiest

Op de kleuterschool kozen we in de pauze altijd een baas. Dat ging zo: de gegadigden staken hun hand op en riepen al springend zo hard mogelijk Ikke ikke, oh asjeblieft mag ik hem zijn? Een meisje bepaalde dan wie de baas was. Ik was dat nooit.

Totdat een keertje de gekozen baas niet dat deed wat het meisje wilde en toen werd ik gekozen. Het was tegen het einde van de pauze. De non (die we zuster Macaroni noemden, ze heette Veronica maar dat was te moeilijk), had de pauze-bel al in haar hand. Tijdens mijn uitverkiezing hield het meisje haar oog op de hand van de non.

En toen zei ze met enige getreuzel en een gemeen lachje om haar mond, dat ik de baas was. Er bleef nog net voldoende tijd over om mij blij te laten kijken. Toen ging de bel.

 

Daar moet ik om de een of andere reden altijd aan denken bij de verkiezing van Lilianne Ploumen tot PvdA-lijsttrekker.

 

Bij de foto: ik kreeg vandaag naast heel veel complimenten een heel fijne Engelse flanellen groengeruite pyjama cadeau. (En ik ben niet eens jarig.) Dus die doe ik dan vlak voor de bel van de avondklok aan.

 
     
 

Muziek - Fiona Apple geeft net dat beetje extra aan een Elvis Costello-song. Hij laat de gitaar die hij al sinds 1976 gebruikt (een vintage Fender Jazzmaster, ooit heel verstandig ingeruild tegen een nieuwe Stratocaster) krassen door de schoonheid.

 
     
  Maandag 15 maart 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 174 [370]  
 

Gekookte toast

'Het is altijd weer een kleine groep die het voor de rest verziekt,' zei de buurman, 'Met hun bloedproppen!'

Als je karaktermoord op een vaccin kunt plegen, dan gebeurde het vandaag. Om een bijwerking die dubbel zo vaak bij de placebogroep voorkwam en ook evenredig vaak bij de andere vaccins.

Als er nu blijkt - wat overigens zo is - dat een bepaald percentage van de Pfizer en Moderna gevaccineerden aan ouderdom sterft gaan de media schreeuwen dat je aan ouderdom kunt sterven en dan zijn er meteen allerlei jongeren die roepen dat ze niet aan ouderdom willen sterven. Hetgeen kan: door ongevaccineerd aan corona te sterven.

Er zijn overigens ook heel veel gevaccineerden die na het ontvangen van het vaccin pardoes in een ravijn vallen, wat dan meteen een argument is voor legio polderbewoners die nog nooit een berg hebben gezien te gaan gillen. Of panisch zijn onder een tram te lopen in Tutjenhoornse Keuteldijk.

 

Zo is het ook met het stemmen per post. 8% weet het niet te klaren het ene ding in een envelop te doen en het andere in de andere. Laat die mensen geen IKEA-meubel in elkaar zetten. Of een marmercake bakken: je zult de kneedhaken van de mixer in de egaal gekleurde cake vinden.

En dan zeg ik maar niks over hun slagingskansen bij een inburgeringtest.

 

Of: 70 plusser leest recept voor gekookt ei. Menusuggestie: lekker op toast. 8%: gooit toast in kokende water.

Dus dat ook maar afschaffen?

 
     
     
     
 

(c) 2000-2021 Dieter Bruls