Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 7

 
     

Voorpagina

 

 

   
     
  Zondag 20 februari 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 125  
 

Eigen haard

Het goud is ingezameld, de mensenrechten genegeerd en de Olympische godsvrede is over. Vrij baan voor China's bondgenoot Rusland.

 

En niemand is met de complottheorie gekomen dat corona te vroeg uit een laboratorium in Wuhan is ontsnapt. Dat het pas nu had moet worden ingezet, plaatselijk, puur en alleen om allerlei buitenlandse contacten te voorkomen tijdens de Spelen.

Maar dat komt omdat complotdenkers nooit met de mensenrechten van anderen bezig zijn, maar slechts met die van henzelf. Geen democratie elders is minder erg dan hier een noodzakelijke avondklok. Geen vrijheid ergens anders is minder bitter dan niet in een stampvolle kroeg een bitterbal kunnen prikken.

We hebben goud.

 
     
   
     
  Zaterdag 19 februari 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 124  
 

Smakeloos

 
   
 

Bovenstaande schreef Paulien Cornelisse vandaag in de Volkskrant. Over de rust van skikleding zonder opdringerige logo's en merkjes.

Het deed me denken aan twee mannen die ik laatst zag lopen in hele lelijke jassen waar heel groot HUGO achterop stond. Ik vroeg me af of ze allebei zo zouden heten maar ze zagen eruit als broers en dat je een zoon Hugo noemt dat snap ik, maar twee? Ze zagen er overigens ook meer uit als een Meindert en een Egbert.

 

Ik dacht nog even dat ze bij een bedrijf zouden werken dat zo heette, maar kwam niet verder dan Hugo Boss, die de SS-uniformen ontwierp. Die overigens een stuk beter van snit waren dan deze jassen die er uitzagen als een gevild Michelinmannetje. Dus ik dacht, nee een kledingbedrijf doet meer zijn best op de bedrijfskleding.

Het waren dus mannen in jassen van Hugo Boss en deze mannen liepen gratis en voor niets als sandwichbordmannen rond, als gratis reclamezuil. Nou ja gratis? Ze betalen er ook nog extra voor om de werkkleding van Opsporing Verzocht te mogen dragen.

 
     
   
     
     
  Vrijdag 18 februari 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 123  
 

 

Een voetganger

een fietser

een automobilist

 

Kijk uit

ga niet

blijf thuis

 

Een boom knakte

nog een boom

en nog een

 

Het waaide

het woei

het woeide

 

 
     
   
     
  Donderdag 17 februari 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 122  
 

Een heks is boos (op mij)

 
   
 

Op internet was weer een mevrouw oorzaak en gevolg aan het leggen waar slechts tijdsverloop is. Dus je mist 's ochtends tram 3 en het feit dat je 's avonds onder tram 3 blijft is een gevolg daarvan.

Dit is geen causaliteit (het een is geen gevolg van het ander), hooguit correlatie (je moet blijkbaar vaker met tram 3).

Goed, vele godsdiensten zijn op niets anders dan dit soort observaties van zelfbedachte oorzaak en gevolg gebouwd.

 
   
 

De mevrouw had het over vier mensen die ze kende (altijd een neef, een buurvouw, een kennisje en een nog minder nader genoemd iemand) die na het vaccineren gestorven waren. Aan allerlei dingen waar je je kan afvragen of er enig verband is met een vaccinatie, meer dan het verband van de tram missen en er dientengevolge onder blijven. In de Middeleeuwen was je er wellicht mee weggekomen.

 

Maar in de Middeleeuwen trokken ze meestal een andere conclusie: Alle 4 doden kenden mevrouw X dus mevrouw X is een heks!

Dus dat zei ik.

Mevrouw X boos.

 
     
  Woensdag 16 februari 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 121  
   
 

VANDAAG WAS er bij Spui 25 (zie maandag) via Zoom een interview met Erik Verlinde, die een nieuwe interessante theorie op het gebied van zwaartekracht heeft, een quantumgravitatietheorie.

De studenten die het gesprek leidden, wilden, of konden niet anders dan, het gesprek oppervlakkig houden. Verlindes theorie kwam dus niet inhoudelijk aan bod. Ondanks dat ze op mijn vraag volhielden dat ze er al een half uur mee bezig waren. Ze waren echter met de receptie van Verlindes theorie bezig. Inhoudelijk niet. Ze hadden vragen als 'Wat vond u van de reacties op uw theorie?' Ja nog even en het is ook hier En wat ging er toen door u heen?

 

Er was welgeteld een goede vraag maar helaas ruim naast het onderwerp. En dan nog een vraag als 'Waar liggen de grenzen van wat we kunnen weten over het universum?' Tja als je de grenzen al zou weten...

Op het laatst was er ook nog een ietwat uit zijn verband gerukt plaatje (tijdgebrek, Verlinde was duidelijk meer van plan) van een Einstein-Rosen brug.

En kijk nou eens goed naar dat plaatje: stel wij verdwijnen op dit moment in dat wormgat (of in een zwart gat), dan heb je de versnelde uitdijing van het universum zoals wij die ervaren toch uitgelegd? Wij vallen in dat gat en zien de afstand tot dat wat ons omringd steeds sneller groter worden... Toen ging de Zoom uit.

 

Aan Verlinde lag het niet. Ik had medelijden met hem. Die komt vast niet nog eens zijn tijd verdoen in een kleuterklasje.

 
     
     
  Dinsdag 15 februari 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 120  
 

Het kruimeldiefstal-incident

Dictatoren zijn gehecht aan legitimatie. Ten behoeve van de wereld, hun volk maar niet allerminst aan zichzelf.

Dus komen ze het liefst aan de macht door verkiezingen en worden ze tot aanvalsoorlogen geprovoceerd. Voor verkiezingen denken ze systemen als dobbelstenen met aan elke kant zes ogen uit, met voor de balans een met alleen enen voor de tegenstander. Voor die oorlogen doen ze hetzelfde maar dan in de vorm van incidenten. Hitler had Radio Gleiwitz nodig voor Polen en het Venlo-incident voor Nederland.

 

Nu staan er enorme aantallen Russische troepen aan de grens. Heel gek vind ik dat ook weer niet, want het nut van hele grote hoeveelheden troepen in het binnenland heb ik nooit begrepen: je wordt toch aan de grens aangevallen?

Maar met die grote troepensamentrekkingen moet je gepast reageren op provocaties: iets meer Chamberlain, iets minder Bolton.

 

Hoever Poetin zal gaan? Net met het puntje van zijn teennagels binnen de landsgrenzen. Verder niet. Hij zal de Dontesk-republieken erkennen en zal zo een onvoldongen feit stellen. Daarna zullen China, Belarus, Azerbaijan, Iran, Syrie, Noord Korea, Turkije en misschien zelfs Hongarije de landen erkennen. De facto zullen het satellietstaten van Rusland zijn, die eventueel op een later moment door een referendum voor Rusland kunnen kiezen. Nieuw is dat allemaal niet.

Maar je kan je er beter niet door laten provoceren. Zoals gezegd, meer Chamberlain, minder Bolton.

 

Poetins tactiek? Als je een brood wilt stelen, doe het dan kruimel voor kruimel.

 

Bij de illustratie: Mussolini met de snor van Stalin.

 
     
  Maandag 14 februari 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 119  
   
 

IK DEED NIET zoveel vandaag. Ik bezocht alleen de lezing over het boek Merdeka van Henk Scholte Nordholt en Harry Poeze over de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Een boek dat veel beter is dan dat Revolusi! van Van Reybrouck voor wie het misschien een logisch vervolg was op zijn Congo maar toch een beetje ver van mijn bedshow: ik vond hem op zijn best in zijn boekje Zink over Moresnet.

De zaal was niet vol vanwege de coronamaatregelen (het is namelijk geen voetbalstadion). Ik keek dus thuis, wat het voordeel heeft dat je ondertussen een mango kan slachten.

Woensdag heeft Spui25 (een onderdeel van de Universiteit van Amsterdam) een lezing over zwaartekracht. Helemaal mijn onderwerp.

Note to self: veel lekkend fruit kopen.

 
   
     
 

(c) 2000-2022 Dieter Bruls