Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 3

 
     

Voorpagina

 

 

 

   
     
  Zondag 24 januari 2021  
     
   
     
   
     
   
  Aflevering 124 [320]  
 

Het lompen-

proletariaat

Achterlijkheid kent vele bijwerkingen.

We zien het vandaag

in Nederland.

En ik zeg er verder niks over: ik ben te kwaad op dat uitschot.

 

Op Urk waar veel mensen corona hebben, omdat ze hun leefgewoontes niet veranderen, doden ze de boodschapper in de vorm van de sneltestlocatie. De ziekte te lijf gaan door de dokter aan stukken te snijden: in Enschede werd  het ziekenhuis aangevallen.

Het is wachten totdat ze op het Museumplein de musea vernielen. Want ze haten alles wat ze niet begrijpen: dat confronteert hen met het feit dat ze ergens wel weten, dat ze te stom zijn om in een intelligente wereld mee te komen.

 
     
  Zaterdag 23 januari 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 123 [319]  
 

L I V E B L O G Avondklok

(Blog wordt van boven aangevuld)

 

 • Het lijkt een rustige nacht te worden.

 • In het Limburgse Stein zijn ook opstanden. Maar goed dat is de enige plek in Nederland waar het Mesozoicum nog aan de oppervlakte komt. [23:23]

 • Totale gekte hier: er rijdt een veegkarretje door de straat. Volgens mij zijn het twee beursmannetjes onderweg naar een feestje. [22:11]

 • In Urk hebben ze uit protest tegen de avondklok een teststraat in brand gestoken. Weer een argument om Urk zonder verdere inspraak aan Lukashenko cadeau te doen. [22:03]

 • Een meisje op tv vertelt dat ze nog buiten is omdat haar hond is weggelopen. Die gaat de boeken in als klassieker. [22:02]

 • De mensen die om 21:01 heel trots een foto maken buiten op straat zijn het soort mensen dat NA de oorlog in het Verzet zat. Een minuut later op Facebook plaatsen, lekker warm binnen. [21:21]

 • Er liepen twee oude mannen heel doodgemoedereerd langzaam druk Marokkaans babbelend door de straat, met fietsen vol boodschappen. Ook mensen die onder een steen leven hebben eten nodig. Had ik ze moeten waarschuwen? [21:18]

 • De overbuurman is in gevecht met zijn hond. Het arme dier wil om deze tijd niet naar buiten. Maar hij zal en hij moet van de baas [21:11]

 • Ja hoor, de eerste Avondklok-wappies posten hun foto's al op de SocMeds met een bravour of ze Hannie Schaft zelf zijn. Het is 21:01!

 • 'De klok heit negen! De klok heit negen!'

 • Gisteren om 21:01 voelden ze zich vrij in hun huis. Vandaag om die tijd voelen ze zich opgesloten. En morgen gaan ze gewoon weer als elke avond zo laat niet naar buiten.

 • Het voelt toch een beetje als oudejaarsavond... [20:46]

 
     
  Vrijdag 22 januari 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 122 [318]  
 

Reddingsboei

Ik sprak een aantal mensen vandaag over hoe ze het uithielden deze tijd. De conclusie was steeds dat je moet kunnen genieten van de kleine dingen, dat je schoonheid moet vinden in het onverwachte en dat je het dan redt. En allemaal redden ze het.

Het zijn dan ook stuk voor stuk Einzelgaengers. Mensen die zichzelf kunnen vermaken, geen anderen nodig hebben voor hun geluk. Niet afhankelijk zijn van dingen waar ze niet stellen zonder te kunnen. Op vragen niet antwoorden, dat ben ik zo gewend, dat heb ik altijd zo gedaan.

Mensen die ook snappen dat de beperkingen hun niet worden opgelegd, maar dat ze die zichzelf moeten opleggen wil het beter worden. En wat je jezelf oplegt knelt minder. Binnen dat kader blijft er voldoende ruimte om schoonheid te vinden.
Want die is er. Je moet het alleen willen zien.

 
     
  Donderdag 21 januari 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 121 [317]  
 

Wassen neus

 
 

Mensen maakten vandaag nog laat op de avond ommetjes. In hun argumenten tegen een avondklok dan. Ik maak die ommetjes 's avonds wel en zie nooit iemand. Wel hoor ik de feestjes achter de ramen.

Goed nu regende het. Maar we hadden het toch over een frisse neus? Dat avondlijke ommetje voor een frisse neus is als argument een spreekwoordelijke wassen neus.

De meeste mensen zullen de avondklok alleen van de avondlijke praatprogramma's op tv kennen.

 

Alhoewel ik zaterdagavond zo tussen acht en negen nog een grote piek verwacht. Van mensen die net op tijd binnen willen zijn zodat ze dan hoei boei dat is op het nippertje kunnen zeggen of zo.

 
     
   
     
   
     
  Woensdag 20 januari 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 120 [316]  
 

Een dag uit de geschiedenis

Je kan het zo gek niet verzinnen, blijkt maar weer. Mijn angst voor de leenhond van gisteren lijkt bewaarheid.

Volgens de dame van het brood op de markt

was het vandaag een dag die het antwoord zou zijn op meerdere vragen in de toekomstige geschiedenis proefwerken. En dat is natuurlijk wel zo. Het was niet zo maar een dag.

Ik daarentegen liet de persconferentie over de veelbesproken avondklok, het vertrek van Trump en de inauguratie van Biden en Harris en ook het veel minder belangrijke feit van de first Second Gentleman langs me heen gaan.

 

[tekst loopt verder]

 
   
 

Ik hield me vandaag bezig met het praktijkexamen Kozak. Nu wordt er al langer slavisch en meer specifiek Oekraiens bloed in mij gezien, ik slaagde dus ook met vlag en wimpel. Maar dat was niet zo moeilijk, het was  overheerlijk: borsjtj met kwark, rauwe ui, grof zeezout en zwart brood.

Het was een dag waardig de geschiedenis in te gaan. Nu de toetsvraag er nog bij verzinnen.

 

Tot besluit: Waren het vorige keer nog B-artiesten van het onderste schnabbelcircuit: het was vandaag vooral een historisch slechte dag voor alle bands die bereid waren op het tweede inauguratieconcert van Trump te spelen. Het had hun grote doorbraak kunnen worden.

 
     
  Dinsdag 19 januari 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 119 [315]  
 

Arme honden

Ik liep de stad maar eens in, nu het nog kan. Dat klinkt een beetje naar dat ik een tegenstander van die avondklok ben, dat ben ik niet.

Ik zocht nog een verhaaltje, maar de straten waren leeg er viel nog geen woord waar ik iets mee kon.

Dus dacht ik na over die avondklok. Dat zodra die er is honden opeens veel vaker uitgelaten zullen worden. Dat de buren zullen komen vragen of ze ook nog even met de hond mogen lopen: mensen willen die lege straten zien, net zoals ze ook allemaal wilden zien dat de winkels dicht waren.

[tekst loopt door]

Ook zullen er gedupeerden zijn. Bussen, treinen, hoeven natuurlijk niet meer te rijden, want het is niet zinvol dat ze dat wel doen. Mensen met vitale banen kunnen niet meer naar hun werk, de kassameisjes uit de supermarkt kunnen niet vanuit het centrum naar huis in de buitenwijken. Vaders zullen zich in de auto zetten, broers op de brommer.

Dan zijn er die die allemaal werkgeversverklaringen denken te kunnen uitgeven, vergetende dat hun winkels dicht zijn. En bestaan er vitale ZZP'ers die die verklaringen dan voor zichzelf moeten uitgeven?

Maar ik kwam steeds weer terug op die honden. Ik vrees dat er honden met open pootjes bij de dierenarts gebracht gaan worden. Honden die zich hevig verzettend door weer een andere buurman over straat worden gesleept. Want als ze de regels legaal kunnen ontduiken, dan doen ze het.

Afijn, ik verheug me erop.

 
     
 

Link - O ja, dit nog. Voordat hij het vergeet.

 
     
  Maandag 18 januari 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 118 [314]  
 

'Make Mar-a-Lago Great Again'

Trumps hotel in Mar-a-Lago staat er een beetje vervallen bij. De rijke klanten blijven weg, de Trumpaanhangers kunnen het niet betalen. De inkomsten uit de staatskas - het resort draaide erop - vallen weg: zijn verblijf in eigen hotel wordt niet meer vergoed. Trumps bezoeken met een gevolg van lijfwachten en staffers kostten de staatskas miljoenen. Toen hij er ook internationale conferenties wilde plannen, kwam er verzet.

De Golfbond heeft zijn golfcourse van de toernooienlijst geschrapt. En de omwonenden spannen rechtszaken aan tegen een eventuele permanente bewoning: contractueel is ooit vastgelegd dat er maar voor maximaal 21 dagen gewoond mag worden. Toen Trump president was kon hij hiermee de hand lichten, dat houdt nu ook op.

Dat kan hij nog wel zelf op de golfbaan, de hand lichten met dingen, of beter, de voet. Zijn caddies noemen hem Pele omdat hij het balletje vaak met de voet goed legt zodat het beter voor de hole ligt. Over zijn vals spelen en liegen over zijn score verscheen een boek. Gek dat niemand daar eigenlijk van opkijkt.

Mar-a-Lago, met zijn subtropische uitstraling moet het hebben van de verkoop van skimutsen met de naam Trump erop. Groter dan dat wordt het niet.

 
     
     
 

(c) 2000-2021 Dieter Bruls