Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 2

 
     

Voorpagina

 

 

   
     
   
     
     
  Zondag 17 januari 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 117 [313]  
 

Dokter Dood

Als een stel gekken de Senaat in Amerika bestormt is dat erg. Als hetzelfde soort gekken op het Museumplein in Amsterdam de wetenschap bestormt is dat net zo erg.

Ik zag beelden op tv van een  zich arts noemend iemand die beweerde dat mensen gedood worden met vaccins. Verder zei hij dat ziekenhuisartsen 20.000 euro smeergeld betaald krijgen voor elke patient, dat er geen corona meer is en dat de IC's leeg zijn.

Het zal je huisarts maar zijn.

Een arts die na rijp beraad euthanasie pleegt wordt vervolgd. En deze 'arts' die willens en wetens met mensenlevens speelt, loopt te klagen over een waterspuit?

 

Op de foto: de zich arts noemende Dries van Agt look- en soundalike. Het schijnt dat er al een onderzoek naar hem is gestart. Hij schijnt overigens geen echte arts te zijn: maar homeopaat. Zo'n kraanwaterhandelaar.

 
     
 

Links - Sylvain Sylvain, gitarist en naamgever van the New York Dolls stierf en daarmee is er nog maar een Doll over. Werden ze vroeger genegeerd, nu dus zelfs in de Nederlandse kwaliteitskranten.

Ze baanden de weg voor oa The Ramones (die al allemaal dood zijn) en die werkten weer met Phil Spector die vandaag ook het leven liet. In Chinese Rocks (dat the Ramones eigenlijk niet zelf spelen wilden) komt het allemaal samen: Phil Spector produceerde het, de andere gitarist uit the NY Dolls, Johnny Thunders coverde het. En Phil liep toen al met pistolen te zwaaien.

Nu gaat het dus ook verder zonder Sylvain Sylvain.

 

Tot besluit nog een tip als je moeilijk je tijdelijke huis kunt verlaten: je kunt een replica van de belangrijkste kamer kopen.

 
     
  Zaterdag 16 januari 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 116 [312]  
 

Het is volbracht

Daar zit je dan. Je laatste weekend in het Witte Huis. Beroofd van je Twitter, verlaten door je getrouwen. Een rode loper en saluutschoten heb je verlangd voor je vertrek. Niemand nog die je dat aanbiedt.

De spoken rammelen rond het huis, schulden waarvoor je nu niet meer vluchten kunt, rechtszaken, de partij die van je wegloopt, je privileges, je aanzien dat vervliegt, een deel van je burgerrechten die men je wil afnemen.

Alleen je familie is er nog. Maar voor hoe lang? Je verlangde altijd trouw, maar gaf het nooit, wat verwacht je nou?

De koffers staan klaar. Je laatste hamburger, hoeveel at je er hier niet, de lucht zal nog wel even blijven hangen. Een laatste blik, je statieportret hangt er nog, voor hoe lang: dat van je voorganger hing je nooit op.

Alleen het lichtknopje rest er nog. Doe je dat zelf uit of heb je dit altijd voor je laten doen?

Daar zat je dan. Het heden is klaar met je, het is aan de geschiedenis om over je te oordelen. Verwacht niet dat wat je zelf nooit gaf: de mildheid die met een brede visie komt.

Doe dat licht nou maar uit.

 
     
  Vrijdag 15 januari 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 115 [311]  
 

De bouwtekening

Dat een kabinet aftreedt is eigenlijk nog mooier dan dat het valt.

Hoeveel mensen in Amerika zouden nu niet willen dat hun president om het allemaal wat makkelijker te maken de eer aan zichzelf zou houden?

En hoeveel mensen in Wit-Rusland zouden er niet van dromen? In Rusland, China, Noord Korea?

Vrijwillige afstand van de macht op grond van zelf ingeziene fouten is de bouwtekening van de vrijheid.

Vrijheid staat pas op een sterk fundament als de macht niet onwankelbaar is.

 
     
  Donderdag 14 januari 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 114 [310]  
 

Kort kort kort

Ik hoorde vandaag iemand over de schoolproblematiek zeggen: die kinderen hebben een levensverwachting van 100 jaar, die kunnen best eens een jaartje verlummelen. Mijn idee: laat ze allemaal een jaar zitten. In de oorlog lag de school ook gedeeltelijk stil. Is ook goed gekomen met die kinderen.

 

Zeg je avondklok is het ook meteen oorlog. Maar - las ik - de generatie die dat heeft meegemaakt (dezelfde van dat schoolverzuim) wil 's avonds toch niet naar buiten in verband met de 'onveiligheid' op straat.

En er loopt geen 'Werda? roepende Rijk de Gooyer over straat en verduisteringspapier is er ook niet.

 

Als je een boek bij Amazon bestelt krijg je daarna aanbevelingen per mail voor soortgelijke boeken, daar kan ik me nog iets bij voorstellen. Maar ik kocht een melkpannetje. Sindsdien krijg ik berichten over diverse melkpannetjes waarin ik ook interesse zou kunnen hebben. Wat denken ze dat ik de rest van mijn leven op 36 pitten melk wil gaan koken?

 

[tekst loopt door]

 

 

Wat betreft boeken: koop die nooit bij Amazon of Bol maar bij uw lokale boekhandel. En eigenlijk zouden die gewoon open kunnen zijn: als verkopers van essentiele diervoeding voor boekenwurmen.

 

De vluchten vanaf het Verenigd Koninkrijk gaan gewoon door, ondanks de Britse variant. Die zijn namelijk nodig voor extreme familieomstandigheden. Zoals weer een coronadode.

 

Grote heisa over het vaccin. Een paar gepatenteerde zeurpieten had over bijwerkingen zoals vermoeidheid geklaagd. Ja dat is ook een bijwerking van arbeid en dan hoor je er ook nooit iemand over. Maar goed, zij zullen wel moe zijn geworden van het lopen naar de spuitpost.

 

Overigens gaven de schuldige belastingambtenaren in de toeslagenaffaire aan dat ze met gemak 12 doses uit een vaccinflesje konden halen.

 

Tot besluit, bij de dood van goochelaar Siegfried van Siegfried en Roy, die ook al dood is:

Hoe gaat dat eigenlijk, de begrafenis van een goochelaar?

Verschijnt er dan een man met een motorzaag aan de baar?

Of is er iets met een knal, veel rook en een vallend doek,

En is dan de hele kist hocus pocus simsalabim plots zoek?

 

En dan hoorde ik nog iemand zeggen: 'Ze moeten gewoon de grenzen sluiten tegen dat Corona, zodat we weer op wintersport kunnen.'

 
     
 

Muziek: Roadrunner van the Modern Lovers uit de tijd dat Jonathan Richman nog niet verkinds was. De eerste versie, de tweede, meer populaire versie is echt minder. Die heeft die neurotische drive niet en juist dat maakt de eerste tot zo'n klassiek autonummer.

 
     
  Woensdag 13 januari 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 113 [309]  
 

Yea/Nay/Eyh

Met het tweepartijensysteem dat de VS al jaren heeft, zitten de Amerikanen in een spagaat. Het is bijna een onmogelijkheid dat een van de partijen zich in twee deelt, want dan wint de niet gedeelde partij.

Ik zie eigenlijk maar een mogelijkheid: een middenpartij. Die kiezers van beide partijen zou moeten trekken. Het zou in de groeiende politieke verdeeldheid ook een gewenste ontwikkeling zijn: tussen het duidelijke ja en het duidelijke nee, een duidelijk eventueel stellen. Ruimte voor onderhandeling.

Natuurlijk zou dat wennen zijn voor veel Amerikanen, maar ik weet haast zeker dat er uiteindelijk voldoende mensen voor het idee zouden vallen van een genuanceerde middenweg.

Het zou dan ook nog helpen als ze eindelijk eens een normaal democratisch systeem zouden invoeren, een van gewoon de stemmen tellen, zonder oneerlijke trapjes ertussen zoals districten, staten en kiesmannen.

 

[tekst loopt door]

 

Mike Pence for President! (The Lincoln Project)

 

Je zou andere presidentsverkiezingen krijgen, al was het maar omdat ze waarschijnlijk erg hechten aan het idee dat er een meerderheid achter de president moet staan, ook al is dat nu ook niet altijd het geval.

De meeste landen lossen dat op met een voorronde waarna twee kandidaten door gaan. En dat je dan daarin al een compromis moet maken, is al winst. Want die compromissen zijn nodig. De kans is er dan natuurlijk nog steeds dat de uiteindelijke strijd tussen de Republikeinen en de Democraten gaat.

Nooit gedacht dat ik ooit nog eens een land een CDA zou aanpraten.

 
     
  Dinsdag 12 januari 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 112 [308]  
 

Nee, dat is mijn tong niet. Dat is het puntje van een puntpaprika!

 

The singer not the song

Ik keek naar de persconferentie en vroeg me ondertussen af wie de ergste verspreiders zijn. Als we de contactonderzoeken iets consequenter hadden kunnen doen hadden we nu een profiel gehad van een archetypische superverspreider: leeftijdscohort, sekse, samenlevingsvorm, sociaal omveld etc. Op welke groep dan het grootste gedeelte van de besmettingen terug te verwijzen valt.

Stel, ik noem maar wat, er zou uit blijken dat het een werkende vrouw is met kinderen en een druk familiair leven, dan zouden we die met een Rasterfahndung - voor sommige dingen zijn geloof ik geen Nederlandse woorden - eruit kunnen filteren. We zouden dus misschien minder moeten kijken vanuit de besmetten, maar meer vanuit de verspreiders.

Dan zou je die eerst kunnen vaccineren: je pakt dan de grootste bron aan. Een virus leg je stil door het aantal overdrachten te beperken, niet het aantal besmettingen, ook al lijkt dit hetzelfde: als je de een als slachtoffer ziet en de ander als dader snap je het wel.

De Tatort gaat wekelijks over het vatten van de moordenaar, in tweede instantie pas over het beperken van het aantal slachtoffers.

 

Ik zocht, maar vond geen cijfers. Misschien dat er ook helemaal niet naar gezocht is. 'Frau Brandt!'

 
     
     
  Maandag 11 januari 2021  
     
   
     
   
  [Verkeerd gedateerd, 12 moet 11 januari zijn)  
     
   
  Aflevering 111 [307]  
 

De extra grammen van de feestdagen zijn eraf. 59,4 kilo bleef over.

Bij de foto: skyline is van Leipzig: Listen to Leipzig!

 

Een diamant op de vuilnisbelt

Ik keek met de buren naar het Journaal. De buurman reageerde op alles met 'Je zult het altijd zien, in Lansingerland/in Indonesie/op de Waddeneilanden/elders in het land.' Waarop de buurvrouw dan steeds zei 'Nou daar zullen ze het dan wel naar gemaakt hebben' (zelfs bij het weer).

 

En dan kom ik ook nog steeds mensen tegen die zeggen 'Ja dat mogen we niet vanwege de corona.' Zouden die zich nog steeds verbazen dat er geen paarden meer voor de tram lopen?

 

En de kranten staan vol met brieven als 'Mijn man is ouder dan 75 jaar, hij krijgt het Moderna-vaccin. Ik krijg zelf het Astra Zeneca-vaccin. Gaat dat wel samen in een huishouden: is er dan geen gevaar dat we elkaar aansteken?'

 

Dan zijn er heel veel mensen die in vaccinatie niets anders zien dan een anagram van vakantie. Nog meer mensen waren kwaad over mijn stukje van afgelopen zondag.

 
     
  Ik veranderde iets aan de toekomst. Een kleinigheidje zodat de zin ervan beter liep.  
     
 

(c) 2000-2021 Dieter Bruls