Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 1

 
     

Voorpagina

 

 

   
     
   
     
     
  Zondag 10 januari 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 110 [306]  
 

U krijgt een koekje en de trommel dicht

 

Ik zei het laatst al, drie weken erbij.

En waarom? Een verhaaltje van zaterdag.

De winkelstraten in de stadscentra mogen rustig zijn, in de omliggende straten met gemengd winkelaanbod is het druk als elke zaterdag.

Men loopt groepsgewijs opgedoft over straat, het ziet er niet uit alsof ze onderweg zijn voor de essentiele maaltijd, de stamppot, de haverbrij.

In de bakkerij schuiven moeder met zelfstandig wonende dochter binnen, ze kunnen niet voor schoenen, ze zijn hier om naar het brood te kijken. Klessend over wat ook lekker is: wat Hollanders altijd doen als ze iets eetbaars zien, met de nadruk op ook.

De bakker heeft het druk met zo onmisbaar voedsel als koffie latte macchiato met minder van iets dat er toch al niet in hoort graag en broodjes flip flap a la horizontale.  Ondertussen vult zich de zaak met nog meer mensen die niet tot drie kunnen tellen, het maximale aantal klanten. Mondkapjes pront onder de neus, ze heten mondkapjes namelijk. We zijn rekkelijk, niet precies.

Alleen ik weet wat ik wil, brood, geen dood.

 

Jarenlange investeringen in gezonde voedingscampagnes worden teniet gedaan door het feit dat gebakswinkels en drankzaken plots geen genotsmiddelen verkopen, maar essentiele levensmiddelen.

Op straathoeken drommen mensen voor coffee-to-go, het is echter to-go niet to-hang-around. Jan en alleman en zijn grootmoeder verkoopt huisgemaakte patat en er wordt niet meer gelet op coronakilo's, de vetrollen zijn niet zichtbaar online. Je hoeft je niet te bergen op Zoom.

 

Ik fiets het Vondelpark in, hopend op rust aan de horizon, en ik weet niet hoe snel ik er weer uit moet komen: alles wat lopen kan loopt er. Neuzen ook. Wandelen is gezond, hier is het dodelijk.

De verlenging van drie weken komt er: als uw machtige arm het wil, ligt heel de middenstand stil.

 

Ik pleit voor een strengere lockdown. Tijdsgebonden op laatste cijfer van je huisnummer naar buiten. Met een actieradius van drie kilometer. En netjes op een papiertje wat je buiten gaat doen. Uitzonderingen alleen voor noodzakelijke beroepen. En dat zijn geen bakkers die barrista willen spelen.

Bij overtreding iets met verbeurd verklaring en veenkolonien. Dit volk zal het met keihard thuisonderwijs moeten leren.

Met je oer-Hollandse gezelligheid.

 
     
 

Link - Laten we Belarus (Wit-Rusland) niet vergeten, de protesten worden dan wel wat minder massaal, ze gaan door. Soms heel klein, maar met vreemde gevolgen. Vrouwen protesteerden door bloemen mee te dragen, de bloemen raakten uitverkocht en plots kon je gearresteerd worden voor het in bezit hebben van bloemen. Toen gingen mensen wit met rode sokken dragen, ik zag een filmpje op Twitter van een metrowagon in Minsk vol mensen met heel opzichtig zulke sokken aan. Wij hadden al lang opgegeven, maar een dictatuur maakt je noodgedwongen creatief.

Nederland is een land waar ze dichters het liefst het hoofd in de strop duwen, hadden ze ze niet eerst onthoofd. Do not go gentle into that good night.

 
     
  Zaterdag 9 januari 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 109 [305]  
 

Rozenkrans

Toen ik het geluk had A Conversation with Nick Cave in het Koninklijk Concertgebouw te bezoeken, dacht ik het hele concert, precies dat, wat Nick Cave in zijn voorwoord voor Idiot Prayer schrijft: de nummers zo in hun meest rudimentaire vorm alleen met piano opnemen.

Maar dat was in een vol Concertgebouw, toen kwam corona. In een leeg Alexandra Palace nam hij de nummers op. En er mist iets. Was het de mevrouw die naast me zat in de schemer van de zaal en die wist hoe je een goede parfum gebruikt: de geurcomponenten die zich een voor een ontvouwen of Caves daarop lijkend spel met het publiek? De ervaring die pas later tot volle bloei kwam?

 

Ergens klinkt het desolaat. En dat zit niet in de nummers over eenzaamheid: het is het alone in de titel.

Cave houdt zichzelf de spiegel voor, spelend voor slechts zijn spiegelbeeld.

 

Galleon Ship - Euthanasia

 
     
  Vrijdag 8 januari 2021  
   
   
     
   
  Aflevering 108 [304]  
 

Liegen

We hebben een ongezonde houding ten opzichte van liegen en daarmee wordt het gedoogd.

Een maatschappij die het standpunt huldigt dat alleen gekken en dronken mensen de waarheid vertellen heeft weinig vertrouwen in waarheid. Gekken en dronken mensen kletsen maar wat, ze weten daarna in de regel niet eens wat ze zeiden.

Dat de waarheid een gevolg is van niet regulier werkende hersenen betekent dat men het niet op heeft met de waarheid: als je verstandig bent lieg je.

 

NASCHRIFT - Op de vraag van afgelopen woensdag: Kan een ex-president impeached worden? komt toch steeds vaker het antwoord, ja, dat kan. Bestuurders kunnen vervolgd worden voor wangedrag in hun functie ook nadat ze die functie niet meer uitoefenen.

 
     
   
     
  Donderdag 7 januari 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 107 [303]  
 

Zet de vuilnis buiten

Nog nooit was de Senaat het zo eens de laatste tijd als gisteren.

En de Trumpkliek heeft het door. De mensen rond Trump die nog vat op hem hebben, hebben hem in zijn schaapskleren gehesen. En hij zegt vervolgens - overigens niet via zijn eigen Twitteraccount - dat er een vreedzame overdracht komt. Dat is echter niets bijzonders, dat is de basis van een democratie: dat een machtsoverdracht zonder bloedvergieten verloopt. Zo'n belofte is iets als een kaaswinkel die heel luid aankondigt dat ze ook kaas zullen verkopen.

Maar wat is een toezegging van Trump, kijkend naar de afgelopen vier jaar nog waard?

Hij heeft even op zijn donder gehad, dat is hij morgen weer vergeten.

De Senaat moet optreden. Het worden hoe dan ook 13 onvoorspelbare dagen. De man is namelijk geestelijk instabiel. Wat voor verzoenende woorden hij nu ook spreekt, die zijn alleen om uit de strop te komen.

 
     
 

Ik kreeg iets heel moois, een potlodenetui van PaperPurse. Gemaakt uit wasbaar papier. Heel eenvoudig af te sluiten met een touwtje. Ik hou van eenvoudige effectieve vormgeving, en dit is het summum. Zelfs de banderol was mooi. De site is nog niet live, de winkel is wel open. Ik kreeg de mooiste: die pakpapierkleurige.

 
     
  Woensdag 6 januari 2021  
     
   
  Aflevering 106 [302]  
 

L I V E B L O G Amerikaanse Grondwet Uitverkoop

(Blog wordt van boven aangevuld)

  • Conclusie: Trump heeft zich vandaag in zijn voet geschoten. Alleen de gekken staan nu nog achter hem. Nu maar afwachten hoeveel gekken dat blijken te zijn. En zien of hun leider nog erger van plan is.

  • Diverse vlaggen van de Zuidelijke Geconfedereerde Staten (uit de Amerikaanse Burgeroorlog) wapperden vandaag op Capitol Hill. Dat is zoiets als dat met het Oranje Blanje Bleu van de NSB in de Tweede Kamer was gezwaaid.

  • Twitter gaat nu eindelijk Trumps account voorlopig stilzetten wegens aanzetten tot geweld. Ik had ook al aangifte bij ze gedaan, maar daar zal het niet door zijn komen.

  • De Senaat komt later vanavond alsnog bijelkaar om de verkiezingsuitslag definitief te bekrachtigen. Onduidelijk is of de tegendraadse Republikeinen onder Ted Cruz de boel nog nutteloos willen proberen te ondermijnen.

  • Mensen die meededen aan de bezetting van de senaat moeten wellicht rekenen op hoge gevangenisstraffen.

  • Zelfs Republikeinen en Witte Huis staffers luiden nu de noodklok. Bush Jr legt een stevige verklaring af tegen Trump.

  • Het was Pence die de politie-inzet aanstuurde voor het ontzetten van de Senaat. In feite bestuurt hij het land nu en dat kan eigenlijk niet.

  • Algemeen wordt het 25e amendement op de grondwet aangehaald: de vice-president kan de aanzet geven om de president uit zijn ambt te zetten wegens niet functioneren. De term geestelijk gestoord wordt al genoemd.

 
     
   
     
 

Kan een ex-president impeached worden?*

Het was breaking news dat de vice-president van Amerika zich aan de wet ging houden.

Omdat hij het zoveelste anti-grondwettelijke spelletje van de president niet mee wilde spelen, werd hij afgebrand door Trump, die samen met zijn onderknuppels de massa's opzette de senaat te bestormen.

En dat deden ze vervolgens.

Na het criminele telefoontje (dat echt geen perfect phonecall was) van laatst met een partijgenoot in Georgia waarin hij met vergelding dreigde als er niet even een paar duizend stemmen vervalst zouden worden, is dit voldoende reden om hem te impeachen.

En dan zal men zeggen, maar hij zit nog maar minder dan twee weken. Maar dat maakt niet uit. Al wordt hij pas geimpeached als hij al niet meer de macht heeft, dit moet gebeuren.

Zodat hij ook nooit meer een tweede kans kan krijgen.

 

*] - Ik heb het even nagezocht: de meningen zijn verdeeld. Maar het gaat in die gevallen om voormalige presidenten. Op het moment dat de procedure tijdens het presidentschap wordt ingezet ligt het - volgens mij - een stuk duidelijker. In alle gevallen zal het Opperste Gerechtshof er over moeten beslissen.

 
     
  Dinsdag 5 januari 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 105 [301]  
 

#Vacciselfie

Ik vraag me af of het kabinet ook rekening heeft gehouden met de vertragingen door de mensen die een vlog maken over hun vaccinatie (Famke Louise en al haar epigonen) of toch op zijn minst een selfie willen hebben, een zogenaamde #vacciselfie en of de spuitenzetter ook even leuk wil poseren en of het nog even opnieuw kan.

Daarbij moet ook nog rekening gehouden worden met al die mensen die perse hun gezin moeten meenemen. Want ze kunnen niet alleen naar de supermarkt, dus een vaccinatie is helemaal een heel tof gezinsuitje.

En maar klagen dat het allemaal zo langzaam gaat in Nederland.

 

O ja en het verdere nieuws is dat de lockdown wordt verlengd: u heeft allemaal zo uw best gedaan met de feestdagen om de middenstand naar de verdoemenis te helpen, dat er nog drie weken bovenop komt.

 

Tot besluit nog even een herinnering voor wie hem nog niet beluisterd heeft, Hayley, de nummer 1 in de lijst deed dit wel al:

 
     
  Maandag 4 januari 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 104 [300]  
 

Big Bother

Je zit in lockdown thuis te klagen dat je je huis niet uitkan en je gaat maar kijken naar een stel mensen op tv die hun Big Brotherhuis niet uit mogen. Is dat uit lamlendigheid of omdat je behoefte hebt aan een surrogaatfamilie?

En dan zeur je dat je niks mag van de regering, geen feestjes geven, geen vuurwerk afschieten, dat het allemaal Big Brother is: een vooropgezet plan van de overheid.

 

Maar ook over de ongewisheid. Eigenlijk zouden de meeste mensen duidelijke regieaanwijzingen willen krijgen, net zoals die mensen op tv, die volgens uitgeschreven verhaallijnen en bedachte plots leven. 

Het wordt echter tijd om zelf de regie te nemen, zelf verstandig te worden. Big Brother is not watching you, dat zult u zelf moeten doen.

Want anders volgt een echte lockdown als in het Verenigd Koninkrijk sinds vandaag. Geen avondklok, dan is er toch niemand op straat, maar een dagklok. Dat u alleen met een gegronde reden de straat op mag.

Dan mag u thuis echt aanschuiven in het Big Brotherhuis op tv. In het vooropgezette plan van John de Mol.

 

Illustratie: omslag van George Orwells Nineteen Eighty-Four waaruit de term Big Brother stamt.

 
     
   
     
 

(c) 2000-2021 Dieter Bruls