vorige

deze week

mail




(c) 2000-2014
Dieter Bruls




WEEK 25
ZONDAG 22 JUNI 2014
 

Op de Duitse Autobahn. Een strip-kladje.
 
ZATERDAG 21 JUNI 2014
 
Water naar de berg dragen
'Vandaag kan ik mijn Matterhorn zien', het seizoen is daarmee voor de serveerster echt begonnen. Nu zijn ze ook pas vanaf vandaag open, maar ze bedoeld meer dat het daarmee goed begonnen is. De Matterhorn is voor een Zwitser meer dan een berg, net zoals de Westertoren voor een Jordanees om de een of andere reden meer dan een kerktoren is. De Matterhorn is een mythe, een icoon. Ook iconisch in zijn vorm, een van de weinige bergen die te abstraheren valt tot een herkenbaar logo, dat meer dan alleen de bekende chocolade siert.
Ik vertel haar dat ik er de dag ervoor was en dat het daar toen ook al stralend weer was, een van die vijftig dagen per jaar dat de top zichtbaar is en dat het water van de Rimpelzee ook stil stond. Dat ik mooie foto's had kunnen maken, boven. Ik moest met haar mee, ze moest me een kalender laten zien.
Door de achtervertrekken en de keuken werd ik mee getroond - de kok kwam eens kijken welk vreemde snuiter nu weer in zijn sauzenparadijs werd rondgevoerd - om de foto op de kalender te bekijken en ja, daar stond ie, de foto die elke Zwitser met een fotocamera een keer wil maken: het puntje van de Matterhorn zich spiegelend in het meertje. 'Precies de foto die ik ook heb gemaakt.'
'Hebt u ook de bloemen op de voorgrond, die bloeien alleen in juni.' Ze bedacht zich al uitsprekende dat het natuurlijk al juni was. Die bloemen had ik echter niet, dat was misschien ook wel teveel geweest alsof de berg ook van witte chocolade met nootjes was.
'Met die dure baan naar boven, ach' en keek nog eens door het raam naar buiten naar haar berg. Ik betaalde en gaf haar een ruime fooi. Ik wist waar het aan op zou gaan.
Het zou een goed jaar worden. Zeker ook voor de fooien.
 
VRIJDAG 20 JUNI 2014
 

3100 meter. De top van de Matterhorn torent boven ons. Geen wolk aan de lucht, volle zon en sneeuw. En verder niks. Geen paaltje, geen markering: slechts jij en die berg en de grote wereld ergens diep in het dal.
Daarbij: hompen brood met kaas en worst, met je benen bungelend over de rand van een ravijn. Beneden moet je voor die smaak een sterrenkok zijn.
 
DONDERDAG 19 JUNI 2014
 
 
WOENSDAG 18 JUNI 2014
 
Zo'n brug van eerst twee vragen beantwoorden

De sensatie van de Hängebrücke over de Aletsjgletsjer kan je niet in een foto vastleggen. De brug bestaande uit roosters hangt aan ijzeren kabels over een 60 meter onder je gegeven donderende bergstroom, het water van de grootste gletsjer van Europa stort zich erdoor. De brug beweegt en vele mensen haken af en gaan de lange weg terug. Ik ging erover en liep nog eens terug om er nog eens overheen te gaan. En om selfies te nemen. Terwijl ik mensen altijd vertel dat ik hoogtevrees heb.
Weer een illusie armer.

We zaten midden in een bos. Niemand te zien. En opeens komen er mensen aan, je zegt goedendag en je hoort het meteen, ze komen uit Limburg. Dus zit je boven in de verlatenheid opeens Limburgs te praten. Gebeurt me altijd weer. Hun hond was echter de brug niet over te krijgen en dat is jammer, want het achterliggende hoogdal is het mooiste stukje natuur wat ik ooit heb gezien.







Ik gun u een selfie [zie stukje beneden]. Het witte in het midden is de bergrivier, die oa de Rhôhne bewatert.
 
DINSDAG 17 JUNI 2014
 
 
MAANDAG 16 JUNI 2014
 
En waarom de Rieder's Digest deze week? Ik zit op de Riederalp, op grote hoogte. In Wallis, Zwitserland, vlak bij het dorp waar de soldaten voor de pauselijke Zwisterse Garde worden geworven. En vanaf het balkon kijk ik meer dan 1000 meter onder me op Visp. Geboorteplaats van de heer Blatter. Je kunt niet ontsnappen aan het wereldkampioenschap.
 
 



Laatste week is nu week 22 van 2007 (aanklikbaar onder logo)



PERMALINKS

Forum: Tsjechië - Fotografie: Thomas Schlijper - Katrien Mulder - Studio Koning - Kunst: Jos van de Munckhof - Kim Bosch - Myra Beckers - Roel Köhlen - Muziek: Rattenkwaad - Tekst: Simon Vinkenoog (+) - Bert Bakker - Juul Verheijen - Ton Verheijen - Jannie Heymans - Weblog: Lisa Fikesjova