Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 15

 
     

Voorpagina

 
     
     
  Zondag 17 april 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 180  
 

De sarcofaag

Over Babi Jar, die andere plek van massamoord schreef Shostakovich een symfonie met zang. De tekst moest herschreven worden, minder joden, meer Russen moesten het slachtoffer zijn werd verordineerd.

De geschiedenis mocht niet in woord of steen gebeiteld worden.

Over de plek zelf werd een weg geasfalteerd. De herschreven symfonie werd niet meer geprogrammeerd.

 

Met Buchra zou de Poetin potentaat hetzelfde hebben gedaan. Het verleden met beton bedekken waaronder de wortels van de legende van de moedergrond voort kunnen woekeren.

Als de sarcofaag van Tsjernobyl het virus bedekkend maar de ziekte nog jaren onder ons.

 
     
  Zaterdag 16 april 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 179  
 

Stille zaterdag

13:44 - Het meest zinvolle dat ik vandaag in de krant las was het stukje van Nadja Hupscher in de Volkskrant-bijlage. Ze vertelt hoe ze vele jaren een schone onderbroek meedroeg voor het geval ze eens onverwacht in een ziekenhuis werd opgenomen. Zekere dag viel ze in een kuil, het was een smalle sleuf. Haar broek kreeg ze uit, haar slip gaf echter meer problemen. Uiteindelijk werd ze in haar onderbroek uit de kuil geholpen en kon zo naar huis. Sindsdien wist ze waarmee ze ons het weekeinde instuurt: je kunt niet op alles voorbereid zijn.

Het past precies bij hoe ik haar ooit tegenkwam bij het schap met toiletpapier. Maar daar zwijg ik over, ik ben de Prive niet.

 

14:43 - Vooropgezette rade is altijd een argument dat men meeneemt in de strafmaat.

Was die er bij Poetin's officieren, zijn soldaten in Boegra?

Je kan je afvragen of het er toe doet: Poetin schiep de kaders waarbinnen het straffeloos was. Had hun eigen geweten moeten opspelen? Wellicht, maar was dit hen al niet ontstolen door Poetin?

Wordt Poetin ernaar gevraagd? Die zal zeggen: ik heb het niet, geweten. Ik gaf slechts bevelen.

 

15:16 - Een essay kan een literaire tekst zijn, het hoeft niet. Het is een uitwerken van gedachten rond een thema, een betoog. Het hoeft geen wetenschappelijke onderbouwing te hebben, maar het mag wel.

Het boekenweek-essay van Marieke Lucas Rijneveld van dit jaar is slechts een literaire tekst, een novelle. Vast aardig, maar geen essay. Het is een boekenweekgeschenk waarvoor je moet betalen.

Dus kocht ik een bundeltje met essays van George Orwell. Die man is onterecht slechts bekend om zijn romans.

 

17:24 - Als je een land begint, zorg dan dat je meeste buren vissen zijn.

 

23:02 - Onder het naar huis lopen hoor ik de kerkklokken die teruggekeerd zijn uit Rome en paaseieren over de stad uitregenen.

Een mooie traditie: een zonder tonen van haat en geweld. Toch zegt het niemand wat. Terwijl iedereen altijd zo aan tradities zegt te hechten: tradities waarbij men zich in dit polderland niet de koppen in kan slaan hebben in dit land geen bestaansrecht.

 
     
  Vrijdag 15 april 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 178  
 

Niet goed, gewoon vrijdag

'Ze hebben ons Jezeke gekruisigd!' Ik stel me bij het paasverhaal elke keer de hospita van de heer Svejk voor, die met die zin de kamer binnen stapt.

Svejk kent dan drie Jezekes, waarvan er een in Michle te schande kwam door ondergoed van jonge meisjes van de waslijn te stelen en de ander hondenlokker in Praag Vrsovice was. En dat er aan die twee niets verloren is als ze gekruisigd zijn. Dan was er nog die Jezeke over wie de aalmoezenier te velde mooi kon vertellen als ie kantje lat vol zat.

En ik had er een goede vrijdag van willen maken door naar het Kelkje op de Oudezijds Achterburgwal te gaan en daar aan een van de lange tafels een boek te lezen.

Echter stond ik in de HEMA en nog wat andere continentale warenwinkels, waar iedereen stond te hoesten en ik de enige met een kapje was.

Het leven glipt weg onder het doen van noodzakelijkheden en ondertussen hebben ze het Jezeke gekruisigd.

 
     
  Donderdag 14 april 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 177  
 

Zeeslag

'B7.'

'Kruiser. Gezonken.'

'Welke?'

'De Moskva.'

 

De Moskou, Poetins vlaggenschip in de Zwarte Zee. Namen zijn betekenisvol: Leningrad werd onder beleg verdedigd en van de buitenwereld afgesloten bijna uitgehongerd. Bij Stalingrad gebeurde het omgekeerde, maar dan met het Duitse leger onder generaal Paulus.

 

De Russen hebben het inmiddels toegegeven. Maar niet helemaal natuurlijk: de Oekra´ners hebben het niet gedaan, er ontploften wat bommen bij de evacuatie.

Zo zal het regime in Moskou ook vallen. Niet door Oekraine maar door gerommel van binnen.

 
     
  Woensdag 13 april 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 176  
 

Tering

Ook werkende mensen met een goed inkomen weten nauwelijks nog de eindjes aan elkaar te knopen.

Nu is het leven natuurlijk ook veel duurder geworden. Vroeger hadden we geen kosten aan internet, mobiele telefonie, betaal tv, muziekstreamingsdiensten en andere abonnementen op dingen die je vroeger kocht nadat je ervoor gespaard had.

Dan heb ik het nog niet over alle luxe die we normaal zijn gaan vinden.

OK en het gas en andere brandstoffen zijn natuurlijk duurder geworden. Plus alles wat daarop groeit zoals groente en fruit. En graan dat weer op een andere manier aan gas is gekoppeld.

Maar de belangrijkste reden is natuurlijk dat ze al jaren boven hun stand...

... stemmen.

 
     
  Dinsdag 12 april 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 175  
 

Een failliet land

De bevolkingspiramide van Rusland ziet er slecht uit voor een land dat behoefte heeft aan dienstplichtige soldaten: het aantal nieuwe geboortes neemt gestaag af.

Daarnaast trekken jongeren als ze maar even de kans krijgen weg. En zeker de hoger opgeleiden.

Het Russisch onderwijs kachelt achteruit: er gaat teveel geld aan defensie. Voor het dagelijks onderhoud worden er te weinig mensen behoorlijk opgeleid, de laatste generaties sovjet-vaklieden sterven uit.

Met de gezondheid van de Rus staat het slecht. Voor goede zorg moet er smeergeld betaald worden. Het geloof in de medische wetenschap is nihil: dat zagen we bij covid al. Mensen lieten zich niet vaccineren. Men koopt nog liever een vals vaccinatiebewijs. Men zweert bij wodka als een medicijn tegen alles. Dat vaak en veel genomen moet worden.

Het eten is ongezond, de Rus leeft ongezond. Dat geroemde grote reserveleger past niet meer in hun uniformen. De conditie is op.

En het leger is corrupt. Van elke gespendeerde roebel verdwijnt de helft in een diepe zak.

Nieuwe soldaten die zullen met een oorlog als die in Oekraine de motivatie ook missen om als fris kanonnenvoer in zo'n leger te dienen.

Als Poetin nog wat wil, moet het nu.

 

Bij de illustratie: een waarschijnlijk door Barney Bubbles gemaakte pastiche (hij signeerde zijn werk nooit) van de Russische kunstenaar Alexander Rodchenko voor de single Generals van the Damned. Rodchenko's versie is een advertentie voor rubber babyspeentjes.

 
     
  Maandag 11 april 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 174  
 

Non a Vichy

 
 

 
 

Frankrijk heeft gestemd. En het gaat zoals vorige keer tussen het Vichy van de in gele hesjes gehulde Petain-aanhangers en Macron.

Laten we hopen dat het goed gaat en er gewoon een Franse president komt die geen vreemden haat maar vreemd gaat.

 
     
     
 

(c) 2000-2022 Dieter Bruls