Contact dieterbruls[bij]gmail.com

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

Week 40

 

 

 

 

Zondag 8 oktober 2017

 
     
 

 

 

 

Onduidelijk is nog wat het beste moment is om de burgeroorlog te gaan voeren: voor of na de afsplitsing van Spanje.

 
     
 
 • 'Vanwege het legaal worden van wiet krijgt Brabant ter compensatie de boter- en koffiesmokkel terug.'
 • 'Vroeger waren de rolators beter,' hoor je eigenlijk nooit.
 • Nieuw op het wetenschappelijk instituut. 'En nog iets leuks gedaan dit weekend?' 'Ja we zijn naar een 4d-film geweest.' 'Het bekijken van een film in een bioscoop is altijd...'...
 • ...'Leuk?' 'Nee 4d.'
 • Het inloopspreekuur bij de dokter heet nu ook al medisch speeddaten.
 • Mensen die zeggen dat hun werk hun hobby is zijn dus amateurs.
 • 'Goeie band?' 'Leuke G-accoorden.'
 • Mijn gevoel voor eigenwaarde heeft me altijd beschut voor regenkleding...
 • ...En altijd in een felle kleurstelling dat ze van 300 meter zien dat je een slecht zittend tentzeil draagt.
 • 'Nee ik koop het online bij AH BelgiŽ en laat het dan hier aan de balie van AH bezorgen. Betaal ik geen hoge BTW.'
 • Als je team alleen je team is als ze winnen moet je fan worden van Duitsland.
 
     
 

Zaterdag 7 oktober 2017

 
     
 

 
     
 

Vrijdag 6 oktober 2017

 
     
 

 
     
 

Donderdag 5 oktober 2017

 
     
 

N.a.v. een zinnetje uit de Hockney-film van gisteren.

 
     
 

Woensdag 4 oktober 2017

 
     
 

Daglink:

En toch gebeurt Amsterdam minder zonder Frank Buis. Hij maakte er gisteren een eind aan. Hij laat het op het eind van het filmpje heel decent weten.

 
     
 

David Hockney

Een film over een schilder in een bioscoop. Over zijn laatste twee exposities. De eerste zijn landschappen en die zijn boeiend. De tweede over portretten en een geÔnterviewde zei heel voorzichtig dat het zijn late werk was. En eigenlijk toch ook wel minder.

David Hockney gaf ondertussen voorzet naar voorzet, hoe hij te spreken was over de moderne technologie op zijn gebied en de interviewer wist ze niet in te koppen. Die zat vastgeroest in zijn vragen en wilde slechts laten zien hoe hoogdravend hij toch over de materie kon spreken. Gebaseerd op oude kunstboeken.

Schilderijen goed laten werken op film is moeilijk, maar hier was echt niet meer te zien dan opname van schilderij. Plaatje van plaatje. Aardig voor in een hoekje in het museum, ongeschikt voor de bioscoop.

 
     
 
 • Dijkhof tijdelijk op defensie. 'Dikke Leopard! Dikke Leopard jonges!'
 • Mensen die in de platte aarde-theorie geloven moeten eigenlijk ook het bestaan van Amerika ontkennen.
 • Ze zong een dierendagliedje voor de diepvrieskippen in de supermarkt. En besloot dat ze knakworstjes wilde eten omdat het een feestje was.
 
     
 

Dinsdag 3 oktober 2017

 
     
 

Daglinks:

Ik ben denk ik op hetzelfde uitgekomen als Stephen Hawking, maar dat concludeerde ik al toen ik het in de video genoemde boek laatst doorsnuffelde. Ik ben nu bezig de zwaartekracht uit de tijd te verklaren. Zodra ik Erik Verlinde (die donkere materie heb ik eveneens altijd armzalig geklets gevonden) uit heb ga ik het toch maar lezen.

O ja: en de nieuwe Poezenkrant is uit! Sinds jaren favoriete blad.

 
     
 

Waar de riolen schoner zijn

 

De gemeente Amsterdam heeft een nieuw plein gemaakt, het Rokinplein. Met stickers proberen ze te voorkomen dat dat de zoveelste fietsendumpplek wordt. Dus doen ze die op lantarenpalen, bouwhekken en vast ook op de nieuwe fontein. En op fietsen. Zonder daar enig verder gevolg aan te geven. Dus we hebben er een nieuwe stedelijke schrootplaats bij.

 

Op het Spui zag ik een stippellijn. Die liep van een put naar een etalage waar poŽzieboeken in stonden.

De stad is aan de ratten en in de riolen is het schoner.

 
     
 
 • Lingo is toch vooral dat programma waarbij Brabantse vrouwen bij elk vijfletterwoord beginnend met een p poater zeiden.
 • De vegetarische slager moet zijn producten anders gaan noemen. En de fabrikanten van rotsen maken nu ook bezwaar tegen de naam pindarotsje.
 • Met alle verkleedpartijen van Baudet overweegt de Kamer maar eens een debat over vrouwenondergoed te agenderen.
 • De buurman meende dat de grenzen dicht moesten tegen de komst van allerlei nieuwe emoji.
 • Zullen we afspreken dat we het er niet persť over hoeven te hebben elke keer dat Max Verstappen in een auto stapt?
 
     

Maandag 2 oktober 2017

     
 

Daglink:

Bij CataloniŽ moet ik altijd foutief aan dit denken.

 
     
 • Cold case: de oudste moord ter wereld wordt opnieuw bekeken. Twijfels aan daderschap Abel...
 • Wie was de mysterieuze derde zoon?...
 • En was dat misschien wel de missing link in het verhaal: was het een zus?
 • Jordi had alle meiden van de hockeyclub een app'je gestuurd dat hij niet verantwoordelijk was voor de genitale herpes: het was Parathrobus Boisei.
 • Bij de bakker. 'Het zijn wel gewoon nationalisten die Catalanen. Maar als het om afscheiding gaat schijnt het te mogen. En wat ma g het voor u zijn?' 'Eh...'
 • Waarom is een uitslag van een voetbalwedstrijd nieuws? Die eindigen wel meer met een uitslag.
 • 'Ja Loes volgt nu een biologisch bloemendieet. We zijn achteraf nog even langs de bloemenstal gegaan om bij te snacken...
 • ...Boeketje Pokon.'
 • Er zijn zoveel EtniŽrs in Europa die zelfstandigheid willen dat er bijna niemand overblijft die onzelfstandig wil zijn...
 • ...'Ja inderdaad dat zie je bijna nooit mensen op straat die afhankelijk willen zijn.'
 • Kim Jong Il: 'De Rolling Stones zijn 75 en moeten nog steeds werken. Zo slecht zijn de pensioenvoorzieningen in het kapitalisme!'
 • Locals zijn die mensen die je in andere delen van de wereld inboorlingen noemt.

CataloniŽ

Zelfbeschikkingsrecht der Volkeren is een hoog goed voor de Verenigde Naties. Onder andere in artikel 2 van resolutie 1514 staat dat elk volk zijn eigen politieke instituties moet kunnen hebben. Dat was een goede zaak voor de landen die nog onder kolonialisme te lijden hadden.

Maar een veelvolkerenstaat als de voormalige Sovjet Unie zag de bui al hangen: ze zaten niet te wachten op niet-Russen die uit de unie wilden stappen. Dus werd artikel 6 toegevoegd en daarin stond dat er niet aan nationale grenzen getornd mocht worden. Landen als BelgiŽ, Spanje en Groot BrittaniŽ waren hiermee stilletjes in hun element.

 

Artikel 6 maakt dat zelfbeschikkingsrecht gedeeltelijk tot een papieren tijger: voor minderheden in een land betekent het niets. Maar ook als een land een kolonie binnen de eigen grenzen trekt. Voor het Franse deel van Sint Maarten (deel van Frankrijk) pakte dat laatst goed uit, voor het Nederlandse deel (een apart land) minder. Anders is dit als ze zich op genoemde VN-resolutie beroepen inzake (gehele) onafhankelijkheid.

 

En om dat het allemaal heel netelig is houdt Europa zich op de vlakte en schaart zich eigenlijk achter Spanje. En CataloniŽ krijgt nog een dreigement: dat ze buiten de Europese Unie komen te liggen.

 

Ik pleit voor een andere oplossing: het moet gebieden mogelijk worden om op democratische wijze min of meer uit een land te treden, om vervolgens verder te gaan als Europese Regio. Dus binnen Europa een onafhankelijke status maar niet als onafhankelijk land.

Willen ze ook een apart land zijn, dan kan dat maar dan vechten ze dat maar buiten het Europese stelsel uit. De beide nieuwe landen moeten dan elk een aanvraag voor hernieuwd lidmaatschap doen.

 

Voor Europa zou een systeem van onafhankelijke EU-regio's een versterking zijn. Eenheid door verscheidenheid in zelfbeschikking. Voor landen zou het in kunnen houden dat ze in hun oude vorm verder kunnen als historisch relict.

 

Voor de CataloniŽrs zou het betekenen dat ze nog steeds hun solidariteitsbijdrage aan de minder bedeelde delen van Europa moeten doen. Zoals de rest van Spanje.

 

 

 

 

 

(c) 2000-2017 Dieter Bruls