Mijn site
met tekeningen

staat hier!



(c) - 2000-2017 Dieter Bruls


deze week - vorige

WEEK 25

                                           
                                           




ZONDAG 25 JUNI 2017



Daglinks
Voor wie naar Berlijn gaat: een reisblog, met tips van andere onberlijners. - Dat de Arabische landen Quatar boycotten moet er niet voor zorgen dat die andere boycot
vergeten wordt. - We reizen verder naar Korea. Voor opera. - Einddoel Soerabaja.








Korte broek

Het ging over Engelse jongens die uit protest rokjes hadden aangedaan omdat ze bij het schooluniform geen korte broek mochten dragen. Eerder hadden Franse buschauffeurs dat ook al gedaan vanwege het warme weer.

Iemand vond het bijzonder: jongens in rokjes.
Ik moest aan deze foto van de Duitse keizer denken, met zijn echtgenote en zijn drie kleinkinderen. Allen jongens. Waarvan in ieder geval één duidelijk in jurk.

En dat dat vroeger heel gewoon was. Ter ondersteuning vond ik deze foto's met tekst op het internet. Iemand zei het jammer te vinden dat de foto's niet in kleur waren, dan had je ook het geslacht van de vijfde op de foto's (een meisje en drie jongens) kunnen benoemen, op basis van roze of blauw (zo ze dat al aan hadden).
Helaas gaat ook dat niet op. Roze was vroeger een jongenskleur en blauw voor meisjes, zoals  dit Belgisch artikel betoogt. En ik weet dat ze het in sommige delen van België nog zo doen.

Ik snap de drukte om een korte broek niet: ik wilde hem vroeger nooit aan. Om uit protest een lange jurk te gaan dragen is nooit bij me opgekomen: ik voelde al vroeg geen roeping tot pastoor. Duits keizer daarentegen, dat heb ik altijd willen worden.

  • Onderwijs. Dat hoger loon geen tovermiddel is hoor je nou nooit eens als het over de betaling van topmanafers gaat.
  • Reclame.  'Mijn buurvrouw houdt zich ook nooit in bij urineverlies.'
  • Misschien dat we gewoon eens moeten ophouden met dat op de fiets geformeer.
  • Iemand die zegt godsdienstig te zijn antwoorden 'Oh leuk, mijn zus zit op voodoo-dansen' doe ik ook niet meer.
  • Reclame. 'Alsof die panda's daar hun bamboe-basics bestellen.'
  • Ik snap nooit dat mannen die aan een huis willen klussen niet gewoon in een kolenmijn gaan werken. Ben je ook lekker bezig.
  • 'Morgen ga ik weer maaltijden verzorgingsflats binnensmokkelen. Met gevaar voor eigen kipfilet.' 
  • Die arme Follender. Toch een beetje de Doderer van zijn tijd.



ZATERDAG 24 JUNI 2017




[in de serie 'Hem & Het lezen moppen voor die ze zelf niet begrijpen']



VRIJDAG 23 JUNI 2017



Daglink
Elk woord meer is nutteloos. Ook de backingvocals en de tweede gitaar doet ze zelf. Muzikaal zelfexcorcisme.




Afg(h)aan

Gelukkig heeft niemand het nog over die andere geleverde uniformen gehad. Die waren blauw. Voor de marine.



DONDERDAG 22 JUNI 2017








WOENSDAG 21 JUNI 2017



Daglink
Katten zijn sociale dieren.
Ze weten hoe een ander zich voelt.




Het strand was druk vandaag. Op die plekken dan waar je met de auto erop kan.


In de duinen werd er meer gebaad.



  • Ik vind dat hulp bij zelfdoding bij 55-Plus bespreekbaar moet zijn.
  • Het wordt een kabinet dat er voor gaat zorgen dat je je leven de komende vier jaar niet als voltooid zult beschouwen...
  • ...je wilt toch weten hoe het afloopt.
  • Je kan als onderwijzer beter met drank en drugs op een kind doodrijden dan dat ie verdrinkt tijdens een zwemles. Want in het eerste geval is het geen opzet.
  • 'Waar geloof je in?' 'Nou toch wel dat er iets is.' 'Wat doe je zoal de hele dag?' 'Gewoon lekker bezig zijn: beetje aanklungelen. Je moet toch wat?'



DINSDAG 20 JUNI 2017







MAANDAG 19 JUNI 2017



Van OV-lijnen tot een OV-netwerk
De meeste OV-systemen volgen wegen van het verleden. Ooit verzon iemand om een tram van de ene plek naar de andere te laten rijden, of een bus en heel vaak - als het rendabel is - blijft die lijn rijden. Daarbij wordt dan niet naar de logica gekeken, of het nut voor een netwerk.

De gemiddelde Amsterdamse tramlijn rijdt al meer dan honderd jaar hetzelfde traject. Amsterdammers gaan dan ook altijd ergens met een bepaalde tram heen, ze denken in lijnen, niet in een netwerk. Mensen blijven bij een halte staan ook al komt er niks terwijl er om de hoek een halte van een andere lijn is. Om aan de de overzijde in te stappen is hun helemaal wezensvreemd. Wie in een netwerk denkt, staat nooit lang te wachten. Helaas is er in Amsterdam nauwelijks een netwerk. Misschien mede ingegeven door de onzinnige angst voor overstappen: Amsterdamse OV-gebruikers denken als de ambtenaren die de lijnen trokken. Zolang mogelijk zittenblijven.

Ik weet zeker dat die hele nieuwe metrolijn overbodig was geweest als je het centrale deel van de GVB-trajecten in een netwerk had omgevormd. En dat had zonder grote kosten gekund, hooguit hier en daar een nieuwe wissel.
Kort gezegd: drie trams in het centrum, vertrekkende op Centraal en daar ook terugkerend, ze rijden in lussen. De lussen worden bereden in beide richtingen. Dus als er geen tram de ene kant opgaat, neem je er een de andere kant op. Verder is er een binnenring en een buitenring (grofweg overeenkomstig met de huidige 3 en 10). Alles daarbuiten, de oude buitenwijktentakels van de lijnen, wordt ook tot lussen gemaakt.

Wie goed heeft opgelet ziet dat je dus iets meer moet overstappen, het maximum aantal is overigens twee. En net als bij banen: netwerken is soepel overstappen. Dus: de grote overstappunten worden auto- en fietsvrij.
Doordat alle lijnen cirkels zijn, ze twee kanten opgaan en ze korter zijn geworden, legt niet één stremming het systeem stil. De capaciteit kan je daar opvoeren waar het het meest nodig is en liefst overal. En dat kan omdat het systeem beter wordt en er dus meer mensen gebruik van gaan maken.
Van belang is verder dat alle trams op tijd vertrekken, dus ook niet te vroeg. Het gelummel met kaartjes bij bestuurders kopen moet over zijn. Een tram is geen winkel en al helemaal geen VVV-kantoor. De bestuurder rijdt en dat stipt op tijd. Meer niet.
Je auto even stilzetten op een tramtraject moet gewoon heel veel geld per minuut kosten. Zodra een tram stil staat gaat de meter lopen, boete volgt vanzelf. Je zet ook je auto niet op een spoorbaan neer.

Het wordt tijd het systeem van de paardentram definitief vaarwel te zeggen.


Bij het kaartje: eerste opzetje, uit mijn hoofd. De metrolijnen maken deel uit van het netwerk, maar zijn slechts ondersteunend, omdat ze op de buitenwijken gericht zijn en binnen het centrum geen netwerk vormen.