Mijn site
met tekeningen

staat hier!



(c) - 2000-2017 Dieter Bruls


deze week - vorige

WEEK 9

                                           
                                           




ZONDAG 5 MAART 2017



Daglink: dit pianostuk van Janacek heeft een titel die mensen vaak niet begrijpen: I.X.1905. Het tweedelige stuk - betsaande uit Voorbode en Dood - gaat over een man die in Brno (waar Janacek woonde) demonstreerde voor het belang van een Tsjechische universiteit. Hij werd door de keizerlijke politie doodgeschoten. Een piano-voorspel van de Eerste Wereldoorlog. Na die oorlog kwam er in Brno een universiteit, de naam van het slachtoffer droeg die niet.







ZATERDAG 4 MAART 2017



Discussiestuk
Stemrecht is iets als een auto besturen: je zou er een rijbewijs voor moeten hebben anders krijg je ongelukken.

Niet dat je dat helemaal voorkomt. En voor de kritiek komt: een rijbewijs noemen we ook niet elitair. Ook al zullen sommigen dat ook niet kunnen halen.


Het onderstaande stukje had ik ooit nog willen redigeren, maar ik laat het maar zo.


Wat waardevol is geef je niet zomaar weg


1

We zijn ooit begonnen over lage opkomstcijfers en concludeerden dat de kiezer niet meer om de democratie zou geven. En dat was fout. Een democratie bestaat niet bij opkomstcijfers, lage opkomstcijfers geven juist een bestendig vertrouwen in de democratie weer.

Daar haakten de populisten op in: de mensen begrijpen niet meer hoe de democratie werkt en de democratie luistert niet meer naar de mensen.

Maar moet de democratie naar mensen luisteren en daarmee naar het geschreeuw van iedereen of luisteren mensen naar democratie en daarmee naar de verstandige stem in hun zelf?


En de werking van de democratie? Je hoeft niet te weten hoe een democratie precies werkt, je moet weten wat ie doet. Bijna niemand weet hoe een koelkast werkt, we weten allemaal wat ie doet. En we weten allemaal hoe we hem gebruiken moeten.
Toch praten we niet de hele dag over onze koelkast en vinden we ook niet dat hoe meer mensen hem gebruiken, hoe beter dat ie werkt.

Volgens de opkomstapostelen, die blijkbaar in massa's geloven die in gelid naar de stemurn lopen, moet de democratie leuk gemaakt worden, laagdrempelig zijn. Als een museum voor moderne kunst dat iedereen wil binnenhalen om vervolgens van de goegemeente te horen te krijgen dat hun neefjes van drie dat ook kunnen en dat die onzin maar gesloten moet worden. Het gevolg van je kleurplaten aan de ingang.

Democratie moet in stilte functioneren en moet hooguit genoten worden achter een jute gordijn waar men eens in de vier jaar naar wens uit die onbegrijpelijke lijst een keuze maakt. Om zo nodig iets bij te sturen, niet om de richting te willen bepalen.

Alle popularisering is populisme is enter the clowns.

2
Het zou mooi zijn als mensen precies wisten hoe dingen werkten. De theorie van democratie dmv loting (Van Reybrouck ea) is daar ook op gebaseerd. En ik kan daar ook wel in meekomen.
Maar ik dacht ook maar even hardop. Inmiddels ben ik alweer verder en als ik zeg waarop ik ben uitgekomen om de betrokkenheid bij de democratie te vergroten gaat iedereen eerst een week schreeuwen en me voor van alles uitmaken. Omdat ik zeg dat mensen alleen waarde hechten aan dingen waar ze voor betalen. Dus betalen voor je stemrecht.


En dan het goede nieuws: je betaalt niet in geld maar in betrokkenheid. En betrokken mensen verdiepen zich en zo haal je het beste uit democratie.

3
Kort: we houden op met het thuissturen van stemkaarten. Voor de volgende verkiezingen moet iedereen die zelf afhalen. Dat klinkt als kiezers pesten maar het is essentieel. Daarbij het hoeft in principe maar een keer (maar dat ligt aan jezelf).

Bij deelname aan de volgende verkiezingen krijg je naast een stembiljet ook meteen een stemkaart voor deelname aan de volgende verkiezingen. En dat is een stempelkaart met laten we zeggen 40 vakjes. (Omdat iedereen van 18 stemmen mag, mag iedere 14-jarige ook al zo'n kaart ophalen.)

Die stempelkaart ga je de komende zittingsperiode vullen met zegeltjes. Een gedeelte krijg je door basisvorming in de werking van de democratie, lessen in algemene en ontwikkeling etc te volgen, een ander gedeelte door nuttige dingen voor de maatschappij te doen. Er zal voor iedereen voldoende zijn om zich op zijn of haar manier binnen eigen mogelijkheden en beperkingen te ontplooien. De kaart is niet overdraagbaar, je kan geen zegels voor een ander sparen. Simpelweg met geld kom je er niet.

Met de volle kaart mag je volgende keer weer meedoen aan de verkiezingen.
Mocht een kabinet tussentijds vallen dan gaat het naar gelang van de zittingsperiode in zegeltjes.
Niet geheel gevulde kaarten zijn beperkt houdbaar en verminderen in waarde.

Tegen de tijd dat je tien kaarten gevuld hebt (of een gelijk aantal zegels) zul je wel zo oud zijn dat die klusjes en die lessen niet meer hoeven. Je wordt vrijgesteld en mag toekomstig zonder tegenverplichting meestemmen. Om te voorkomen dat een teveel aan ouderen vernieuwingen tegenhouden, mag je dan edoch alleen nog stemmen voor de senaat.

Dit alles zou kostenneutraal moeten kunnen en zo niet: democratie is een hoog goed, dus het mag wat kosten.



VRIJDAG 3 MAART 2017



Daglink: bijen kunnen iets leren van mensen en dat wat ze geleerd hebben ook weer doorgeven. Een hoop mensen die dat niet kunnen. Dus nu we daar nu toch zijn: mag jij wel stemmen? 31 vragen, je moet er 28 goed hebben en anders hoef je niet eens te komen. Zo! Dat soort elitairisme mag ik wel. En dit soort (volumewaarschuwing!).




Het zat op een stoplicht in Amsterdam. Onderzoek wees uit dat deze stickers eerst in Londen opdoken, daarna op andere plekken in Engeland.
Het blijkt een slimme reclamecampagne te zijn voor een overigens gratis down te loaden openbarend boek over criminaliteit. En gratis bestaat nooit echt.



  • Mensen die van shoppen houden, zijn dat die types die in de supermarkt altijd in alle fruit staan te knijpen?
  • Als Mugabe net zoveel tijd op de staatstelevisie besteedde aan de verkiezingen noemden we dat een dictatuur.
  • Belastinggeld uitgeven om mensen aan te sporen te gaan stemmen? Als je niet weet dat je dat recht hebt, blijf dan vooral thuis! 
  • Altijd leuk om de slagersjongens op hun bakfietsen de nieuwe inzending voor het Songfestival door de straten te horen galmen.
  • Langzaam ga ik hopen dat we na de verkiezingen een goede koning uit een sprookje krijgen.



DONDERDAG 2 MAART 2017



Daglinks: Ja ik lees ook feministische sites: Vileine met een interview met
Nadja Tolokonnikova (van Pussy Riot)
nav haar boek Zo begin je een revolutie. -
En dan de PVV-stemmer: ik ken hun zure gezeur nu wel. We moeten maar eens ophouden met het begrip voor de Neanderthalers van de Geest. Arjen van Veelen schreef erover in De Correspondent. - En ze willen de oudste drogist ter wereld vernielen: en aangezien ik heel behoudend ben.








De Friese Nationale Partij stond wèl met een verkiezingsstandje.

  • De buurman: 'Hoe kan je nou vóór abortus zijn en tègen het eten van eieren?' Je kan ook nooit eens rustig je huis uit lopen.
  • 'Als er niet bij staat dat het nepnieuws is, dan lees ik het niet. Want ik vertrouw dat echte nieuws niet.'
  • Met SnapChat kan je mensen hondengezichten geven. En dat communiceert voor jongeren makkelijker. Die hebben namelijk hondenhersenen.
  • Vandaag weer geen lijsttrekker gezien. Die leuren alleen bij gewone mensen die geen interesse in politiek hebben.



WOENSDAG 1 MAART 2017



  • Best nog wel moeilijk complimentendag. 'Staat je goed, die snor', werkt bijvoorbeeld niet. Bij een vrouw.



Haydn's hoofd
Haydn is de meest Oostenrijkse componist. Niet alleen omdat hij het Oostenrijkse volkslied componeerde dat uiteindelijk het Duitse werd, maar ook omdat hij net als het Oostenrijkse rijkswapen twee koppen had.
Wie zijn graf in Eisenstadt opent zal er echt een lichaam met twee hoofden in vinden. Niet dat hij die altijd al had - alhoewel men dat afgaande op de imense grote hoeveelheid muziek die hij schreef wel zou kunnen geloven - maar zijn hoofd werd na zijn dood gestolen door een stel schedelmeters die iets wilden aantonen over hoofden en muziek.
Dus lag Haydn zonder hoofd en dat vonden zijn beschermheren de Esterhazys niet zo geschikt. Dus regelden zij een ander hoofd. Zo'n 85 jaar later werd zijn oorspronkelijke hoofd teruggevonden en dat werd toen aan een museum in Wenen geschonken. Na bijna veertig jaar met een ander hoofd in zijn graf gelegen te hebben, hebben ze hem met zijn stomme kop nog eens herbegraven. In 1954 werd Haydn uiteindelijk na bijna 150 jaar herenigd met zijn hoofd.
Maar goed toen hadden ze dat andere hoofd nog dat al die tijd als het hoofd van Haydn was aanbeden. Om er verder geen kopzorgen meer over te hebben, hebben ze dat hoofd er toen ook maar bijgelegd. Vanwege niet baten en schaden en zo.
Het Oostenrijkse wapen had overigens toen nog maar één hoofd.
En iedereen die voornemens is het gehele werk van Haydn te gaan beluisteren bekruipt al snel het gevoel dat je daar zelfs meer dan twee hoofden voor nodig hebt. Beter is je dat niet in je hoofd te halen.




DINSDAG 28 FEBRUARI 2017





  • 'Kalkaanslag. Nou dan heb je een probleem.' Met al die zure mensen partijen lijkt me dat dat het minste probleem is wat we hebben.
  • Henk Botworst heeft een korstmosboerderij op Mars. Hij zoekt een leuke vrouw die met weinig zuurstof uitkomt...
  • ... In de volgende aflevering van Boer zoekt vrouw interplanetair.
  • Na het lezen van een kookboek vol recepten om langer te leven is hij euthanasie aan gaan vragen.
  • 'Ik hoorde vandaag dat Henk Krol ook wel eens goede dagen heeft.'...
  • ... Je zal er toch niet aan moeten denken dat die nog tot zijn 67e door moet...
  • ... Oh dat is al op 1 april?'...
  • ... 'Ja, ik hoop dat ie pensioenpremie voor zichzelf heeft afgedragen!'



MAANDAG 27 FEBRUARI 2017



Daglinks: Je weet niet hoe je Sondierungsgespräch in het Duits zegt? Of je bent onzeker over je Wolfram von Eschenbach? Dat hoeft nu niet meer. Je leert zelfs Wandertasche zeggen èn... zowel langzaam als snel!



  • Baudet urinat in ventum.
  • Trump weet hoe hij het extra geld voor defensie gaat betalen. 'Mexico.'
  • De Nederlandse identiteit is mijn Nederlandse identiteit is een betere dan de jouwe!
  • De Nederlandse identiteit is andere Nederlandse steden alleen bij netnummer noemen.
  • Karel Doorman. Onder zijn leiding vonden 900 mensen een heldhaftige dood.
  • 'Ik mocht die Theresa May al niet toen ze nog in Ja Zuster Nee Zuster zat.'